21 Грудня 2023
Новини

У соратника Зеленського знайшли російський паспорт та бізнес в Криму

У соратника Зеленського знайшли російський паспорт та бізнес в Криму
Давній соратник Володимира Зеленського, успішний український продюсер Наум Баруля має громадянство рф та бізнес у Криму.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів «Схем» (проєкт «Радіо Свобода»).

За інформацією журналістів, російська міграційна служба видала Науму Барулі російський паспорт у квітні 2009 року. Тоді йому було 49 років і він жив у москві, де працював генеральним директором у компанії «АМІК» Олександра Маслякова, що організовує «КВК».

російський державний портал «Госуслуги» та сайт Міністерства внутрішніх справ рф вважає паспорт Барулі «дійсним». Також джерела «Схем» із доступом до системи МВС росії «Магістраль», яка фіксує відомості про перетин держкордону, повідомили, що телепродюсер до 2019 року їздив до Криму виключно за російським закордонним паспортом.

В окупованому Криму, як дізналися журналісти, засновник «Ліги Сміху» має нерухоме майно загальною вартістю приблизно 60 мільйонів рублів та активний бізнес.

Зокрема, йдеться про три квартири загальною площею 312 квадратних метрів у місті Судак. У 2017 році український продюсер також став власником земельної ділянки на 7 соток, теж у Судаку. А вже за рік там же придбав ще 6 соток та семиповерхову будівлю площею понад 2 тисячі квадратних метрів.

Станом на грудень 2023 року Баруля володіє компанією «Профіль-Н», що перереєстрована за російським законодавством. Ця компанія тримає на центральній набережній Судака кафе «Прохлада» у радянській стилістиці.

До 2019 року цим бізнесом співволоділа його донька, нинішня народна депутатка від «Слуги народу» Ірина Борзова, але з обранням до парламенту вона переписала свою частку на батька, зазначили «Схеми».

Водночас «Схеми» показали документ, який вказує на те, що у 2014 році після окупації Криму та незаконного референдуму Баруля та Борзова брали участь у перереєстрації «Профіль-Н» за російськими законами.

Виторг кафе в Судаку за останні п'ять років становив понад 15 мільйонів рублів, з яких у 2022 році — 2,5 мільйона рублів, свідчить російський реєстр «Спарк». З 24 лютого 2022 року кафе українського продюсера вже спрямувало в казну окупантів близько пів мільйона рублів податків.

Тим часом Баруля влітку 2023 року подав заявку на державне фінансування в Україні свого нового комедійного серіалу «Нижча ліга», попри те, що участь громадян росії була прямо заборонена умовами конкурсу.

Ця заявка на майже 32 мільйони гривень з бюджету перемогла, але зрештою контракт не уклали. Продюсер відкликав заявку у розпал скандалу з іншим переможцем цього ж конкурсу — серіалом «СМТ Інгулець» Юрія Горбунова.

Баруль заперечив, що реєстрував майно та фірми в Криму за російськими законами. 

«Я не знаю, що вони там намалювали і там зареєстрували. Я нічого не реєстрував», — заявив він.

За його словами, після окупації він втратив усі активи. Водночас від не захотів говорити на тему російського паспорта, хоча прямо й не спростував його наявність.

Його донька — депутатка «Слуги народу» — відмовилася коментувати інформацію про російський бізнес родини в Судаку та можливе російське громадянство батька.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир зеленський, росія, крим
В тему