15 Грудня 2023
Новини

Найголовніші новини 15 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 15 ГРУДНЯ 2023 РОКУ

Триває 660 день повномасштабного вторгнення російської армії на територію нашої держави.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України. Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • У ніч на п’ятницю російські війська запустили по Україні 14 дронів-камікадзе.

Усі 14 ворожих безпілотників було збито мобільними вогневими групами Повітряних сил та Сил оборони України в межах Миколаївської, Херсонської, Хмельницької та Полтавської областей.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.
  • Центр національного спротиву повідомляє, що українські партизани сьогодні провели успішну диверсію і підірвали залізничний потяг, який щодня возив із Криму до Мелітополя і Дніпрорудного боєприпаси та паливо.

Завдяки героям підпілля було пошкоджено залізницю та тепловоз із вагонами. Окупаційна «влада» намагається приховати факт диверсії, а пошуки партизан безуспішні.

 

Станом на ранок 15 грудня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 343 890 (+1 090) осіб,
  • танків – 5 706 (+14),
  • бойових броньованих машин − 10 654 (+38),
  • артилерійських систем − 8 099 (+11),
  • РСЗВ − 920,
  • засобів ППО − 605,
  • літаків − 324,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 6 226 (+20),
  • крилатих ракет − 1 608 (+2),
  • кораблів/катерів − 22,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 10 699 (+24),
  • спеціальної техніки − 1 189 (+4).

 

  • Українська військова розвідка запевняє, що російський диктатор путін під час пресконференції завищив кількість військових на фронті: не 617 тисяч, а близько 450 тисяч людей воюють проти України.

«Ворог подає викривлені дані, щоб спричинити інформаційний тиск на нашу країну, можливо, продовжити лякати когось за кордоном і додатково мотивувати своє й без того зазомбоване населення. Це не єдина брехня, яка лунала з вуст російського диктатора. В принципі, щоразу, коли він там відкривав рота, він брехав. Але разом із тим російський диктатор вчора зізнався у цілій низці воєнних злочинів і власне заявив, що має намір їх продовжувати».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Львова вшанував пам’ять захисників України, які загинули в російсько-українській війні.

Глава держави і керівництво Офісу Президента поклали квіти на могили героїв, похованих на Марсовому полі Личаківського кладовища. Це солдати й сержанти, які загинули в боях із російськими окупантами навесні 2022 року та на початку 2023-го.

  • Володимир Зеленський також повідомив про нові пакети підтримки України від різних країн.

«Пакетів підтримки теж буде більше. Був хороший саміт з північними країнами… Сильні рішення: Данія – пакет на мільярд доларів для захисту неба, артилерія, багато чого ще. Норвегія: новий пакет на більше 400 мільйонів доларів, зокрема ППО. Фінляндія теж готує новий пакет. Ісландія готує програму довготривалої фінансової підтримки – дуже вагому. Швеція – теж новий пакет».

Глава держави сказав і про «сильні заяви саміту», і що це ще один політичний снаряд, який наближає нашу перемогу.

Щодо візиту в Аргентину Президент зазначив, що фактично перезапускаються відносини з усім регіоном Латинської Америки.

  • Сьогодні Володимир Зеленський виступив на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що відбулося у Львові.

Про євроінтеграцію:

«Цей рік для України – знов успішній у відносинах з Європейським Союзом. Торік ми здобули статус кандидата на вступ в Євросоюз, тепер – маємо рішення про початок переговорів щодо вступу. Це хороший і дуже важливий результат. Це зміна політичної реальності в Європі та інституційний доказ, на рівні всієї Європи, що Україна буде членом Євросоюзу».

«Наступного року маємо опрацювати разом з Євросоюзом вже деталі предметні, вже рамкові для переговорів і почати процес повної інтеграції наших інституцій - державних інституцій, правових норм та реалій життя до стандартів Європи, до стандартів Євросоюзу. Я хочу підкреслити, що це – не лише робота законодавча щодо законів та правил, але і щодо реалій нашого життя, які мають бути саме такими реаліями, щоб дійсно відчувалось – що Україна готова до вступу. Це спільне завдання всіх в Україні, хто працює в системі державної влади та місцевого самоврядування».

Про зближення з громадами ЄС:

«Має бути і якнайбільше громад в Європі, які підтримують зближення з Україною. Такої роботи має бути значно більше на місцевому рівні».

Про сприйняття війни:

«Життя держави, життя будь-якої громади, життя кожної людини є одним і тим самим життям України - життям, яке ми маємо захищати і маємо захистити від агресії росії. І якщо хтось на будь-якій посаді чи то в державі, чи то в органах місцевого самоврядування чомусь вважає, що війна – вона «десь там», а він нібито може займатись чим завгодно іншим, скажімо так пріоритетним питанням - то це велика помилка, яку треба виправити».

Про головне завдання:

«Головна задача – оборона нашої держави. Якщо хтось не знає деталі, які у нас на фронті, що відбувається і забув з ким у нас, на жаль, таке сусідство – тому я хочу вам усім нагадати: оборона - №1. Люди не забудуть, люди не пробачать, особливо ті люди, чиї діти поховані, безумовно всі це ми бачимо кожен і кожна, в громаді нашої держави.

Тому захист нашої держави – обов’язок кожної і кожного. Тих, хто на фронті, безумовно, для них це все їх життя і вони його віддають, вони герої. Ті, хто не на фронті – захист держави це також великий обов’язок і найголовніше, що треба робити».

  • Міністр оборони України Рустем Умєров запропонував Туреччині приєднатися до Морської коаліції для зміцнення безпеки у Чорному морі.

«Вдячні Туреччині за підтримку України з першого дня повномасштабного вторгнення у питанні забезпечення безпеки Чорного моря. Запрошуємо Туреччину приєднатися до Морської коаліції».

  • «Укрзалізниця» збудувала на власних потужностях перший зерновоз, який оптимально пристосований для перевезень нашою колією та євроколією. Робота велася для того, щоб нарощувати обсяги експорту.

Вагон враховує всі вимоги, особливості й габарити інфраструктури.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Фахівці Інституту вивчення війни проаналізували заяви путіна під час його пресконференції 14 грудня.

Аналітики ISW зазначають, що російський диктатор не запропонував нового підходу до війни в Україні, не описав, як рф має намір досягти перемоги в Україні, і не уточнив, як виглядатиме російська перемога.

«Багато заяв путіна від 14 грудня схожі на шаблонні заяви про російську війну в Україні, які він зробив, наприклад, під час виступу на засіданні колегії Міністерства оборони росії майже рік тому».

В ISW вважають, що максималістські цілі путіна рівнозначні повній капітуляції України і Заходу. Ці максималістські цілі також не відповідають інтересам України і Заходу.

  • Родичі військовослужбовців зі 177-го полку морської піхоти в/ч 87852 бурхливо відреагували на заяву путіна про ситуацію, що склалася у селі Кринки Херсонської області. путін брехливо заявив, що втрати російської армії у Кринках санітарні, але від 177 полку залишилося лише 10%.

За словами дружини російського військовослужбовця з роти (90-120 осіб) вийшло лише 18 осіб. Також вона скаржиться на велику корупцію в полку.

  • У той час як Росстат звітує про одиниці відсотків інфляції в росії, а путін хвалиться зростанням цін нижче, ніж у Європі, російські споживачі переживають повноцінний інфляційний шок.

Накопичена з початку війни інфляція, розрахована за реальним споживчим кошиком громадян, до жовтня 2023 року досягла 47,9%. Це випливає з підрахунків дослідницького холдингу «Ромір», який заміряє ціни на підставі 15 мільйонів реальних покупок, здійснених жителями російських міст у 2008–2023 роках.

З початку року до кінця жовтня розрахована таким чином інфляція склала 12,1% і перевищила офіційну цифру в 2,2 рази (5,5% згідно з Росстатом). Річна інфляція товарів FMCG — 20,4% станом на жовтень — виявилася втричі вищою за цифру від Росстату (6,7%).

  • Росіяни стали масово переходити на конвергентні пакети послуг мобільного зв'язку, домашнього інтернету та ТБ від одного оператора, намагаючись заощадити на тлі цін, що постійно зростають.

За підсумками першого півріччя 2023-го року такий спосіб економії використали трохи більше 20% російських абонентів, а до кінця року їх кількість вже перевищила 30%.

  • Російські компанії масово тікають із Кіпру, який колись був найпопулярнішою офшорною юрисдикцією. Влада острова почала розслідування порушень санкцій проти рф, а діяльністю російських олігархів на Кіпрі зацікавилося ФБР США.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Світовий банк виділяє Україні додаткові 1,34 мільярда доларів.

Ці кошти будуть направлені на виплату пенсій, зарплат учителів, підтримку ВПО та інші пріоритетні видатки держбюджету.

Основна частина цього пакету фінансування – 1,086 млрд – це кошти Уряду Японії. Інше – гранти від США, Швейцарії та Фонду підтримки, відновлення та реформування України (URTF).

  • Україна і Європейський банк реконструкції та розвитку підписали угоди, про надання 150 млн євро для підтримки НЕК "Укренерго" для проходження опалювального сезону.

Це вагомий внесок партнерів в українську енергетичну безпеку та стабільне енергоживлення українських споживачів.  

  • МЗС України заявило, що фінансова підтримка нашої держави з боку Євросоюзу продовжиться. Лідери Євросоюзу досягли на саміті принципового рішення про створення Українського фонду (Ukraine Facility) розміром 50 млрд. євро на 2024-2027 роки.

«Очікуємо на завершення всіх необхідних юридичних процедур в січні 2024 року, які дозволять якнайшвидше отримати відповідне фінансування», - йдеться в повідомленні МЗС.

  • Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що найближчими днями Україна отримає черговий, останній у 2023 році транш макрофінансової допомоги в розмірі 1,5 млрд євро.

За словами Урсули фон дер Ляєн, це дасть змогу побудувати «невеликий, але важливий міст», необхідний для того, щоб дозволити подальше фінансування в розмірі 50 млрд євро на період до 2027 року.

  • Лідери Європейського Союзу погодили 12-й пакет санкцій проти росії, про це повідомляється в комюніке саміту.
  • У Державному департаменті США заявили, що путін не зможе "пережити США чи Захід", але Конгрес США має вже зараз довести, що ця ставка путіна була помилковою.

«путін зробив ставку на те, що він зможе пережити Захід і що Захід ослабне, припинить підтримувати Україну, і що росія все ще буде готова воювати, і він просто мав пережити нас. Ми це говорили з самого початку, що це була його оцінка. Але я не вірю в це. І тому я скажу, що з боку цієї адміністрації ми чітко дали зрозуміти, що вважаємо цю ставку неправильною, і ми віримо, що він не переживе Захід і не переживе США», - сказав речник Держдепу Метью Міллер.

  • У Литві відремонтували танки Leopard 2, які привезли з України. Незабаром вони повернуться на поле бою в Україну.

«Литва послідовно підтримує боротьбу України за незалежність і не лише надсилає військову підтримку, а й допомагає ремонтувати танки Leopard, які вкрай потрібні на полі бою», – сказав міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

  • Південна Корея передала Україні десять машин для розмінування виробництва хорватської компанії DOK-ING.

Сьогодні техніка прибула в пункт призначення: її розподілять між підрозділами ДСНС, які залучені до гуманітарного розмінування деокупованих територій України.

  • Британський уряд посилив санкції проти росії, видавши два підзаконні акти.

Один із них покликаний додатково скоротити експорт британських товарів до росії. Він забороняє експорт до рф товарів, які «несуть ризик військового чи промислового застосування», а також низки предметів, виявлених Україною на полі бою, зокрема деталей машин та електронних компонентів.

Другий акт забороняє імпорт до Великобританії російських алмазів з 1 січня 2024 року. У майбутньому уряд планує заборонити і послуги, пов'язані з імпортом російських металів.

  • Дунайська комісія позбавила росію права членства через її удари ракетами та дронами по Нижньому Дунаю в Україні.

Таке рішення Комісія ухвалила на 100-му ювілейному засіданні під українським президентством.

росія має вийти з організації до 29 лютого 2024 року, а якщо вона цього не зробить — члени Комісії не визнаватимуть свої зобов?язання перед рф за Белградською конвенцією про режим судноплавства на Дунаї.

Це рішення — відповідь на порушення принципів вільного та безпечного судноплавства на Дунаї.

Дунайська комісія — це міжнародна міжурядова організація, заснована Конвенцією про режим судноплавства на Дунаї, яку підписали в Белграді 18 серпня 1948 року. Її головні цілі: розвиток вільного судноплавства на Дунаї для торговельних суден, економічних і культурних зв?язків тощо.

Після виключення росії, до комісії входитимуть Австрія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Молдова, Румунія, Сербія, Словаччина, Україна і Хорватія.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему