15 Грудня 2023
Новини

Отруєння студентів у Полтаві: в кафе не пустили Держпродспоживслужбу

Отруєння студентів у Полтаві: в кафе не пустили Держпродспоживслужбу
У Полтаві до університетського кафе, де, як припускається, отруїлися студенти, не змогли потрапити фахівці Держпродспоживслужби.

Про це повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

У службі розповіли, що хотіли провести позапланову перевірку на підставі повідомлення про спалах гострих кишкових інфекцій у Полтавському юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого, яке надійшло від обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Проте перевірку не змогли здійснити через відмову представників навчального закладу, зазначили в Держпродспоживслужбі. Про це сповістили поліцію.

«З огляду на неможливість проведення (...) перевірки цього закладу громадського харчування та підтвердження його безпечності для людей, є ризики виникнення повторного спалаху гострих кишкових інфекцій», — попередили у службі.

Раніше, 5 грудня, фахівці Держпродспоживслужби, залучені до слідчих дій, змогли відібрати у «Студентському кафе» зразки харчових продуктів, води та гігієнічних змивів з контактних поверхонь.

Фахівці виявили численні порушення параметрів безпечності за мікробіологічними показниками у продуктах і змивах із посуду. У двох змивах з об’єктів харчоблока знайшли бактерії групи кишкової палички. Також кишкову паличку виявили в готовій шаурмі та котлеті.

Окрім цього встановили, що у водопровідній воді, яка є інгредієнтом під час приготування страв і застосовується в технологічних процесах, виявили забруднення коліформними бактеріями.

Як зауважили в Держпродспоживслужбі, виділення вищеназваної патогенної та умовно патогенної мікрофлори може свідчити про порушення гігієнічних вимог під час виробництва та зберігання харчових продуктів.

Водночас у 5 хворих студентів виявили патогенний мікроорганізм стафілокок золотистий, в інших виділена умовно-патогенна мікрофлора протей, цитробактер.

Нагадаємо, 6 грудня керівник Полтавської ОВА Пронін заявив, що в Полтаві з отруєнням шпиталізували 27 студентів Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Водночас у виші спростували інформацію про масове отруєння студентів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: отруєння, полтава, студенти
В тему