15 Грудня 2023
Новини

Біля «Рави-Руської» польський мікроавтобус наїхав на трьох українських водіїв

Біля «Рави-Руської» польський мікроавтобус наїхав на трьох українських водіїв
Неподалік прикордонного пункту «Рава-Руська — Гребенне» польський мікроавтобус нібито наїхав на трьох українських водіїв.

Опубліковані записи прокоментував Генеральний консул України в Любліні Олег Куць у коментарі «Радіо Свобода». 

За його словами, подія сталася на очах поліції 14 грудня неподалік пункту пропуску. Куць розповів, що мікроавтобус з польськими номерами наїхав на трьох українських водіїв, які ходили по пішохідному переходу. Водія вже затримали — проводять процесуальні дії. 

«За попередньою інформацією постраждало двоє українських водіїв. В одного – забій руки, в іншого забій ноги. Їм надали допомогу на місці, від шпиталізації вони відмовилися. Ми з ними перебуваємо в постійному контакті. На місце виїхав наш консул, аби детальніше з?ясувати всі обставини», — наголосив консул.

Нагадаємо, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду кордону з Україною на трьох пропускних пунктах: «Краківець — Корчова», «Ягодин — Дорогуськ», «Гребенне — Рава-Руська». Згодом до них долучилися польські фермери, які блокували пункт «Медика — Шегині». Понад місяць потому, 11 грудня, зняти блокаду вдалося лише на пункті «Ягодин — Дорогуськ».

Учасники страйку на кордоні не пропускають вантажівки із товарами. Утім, запевняють, що блокада стосується машин із вантажами безпекового, гуманітарного характеру; тих, що перевозять тварин та продукти, що швидко псуються.

Причиною страйку називають «надмірну конкуренцію» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. Він звільнив українських перевізників від необхідності отримувати дозволи на двосторонні й транзитні перевезення до держав ЄС. 

Протестувальники вимагають, зокрема, повернути необхідність отримання дозволів для українських транспортних фірм. Також вони хочуть, щоб Польщі не треба було ставати в е-чергу в Україні, бо їм, кажуть, подекуди доводиться жити в машинах по два тижні. 

Перемовини за участі міністерств інфраструктури України, Польщі та Єврокомісії не дали результатів. Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що через страйк держбюджет України втратив 9,3 мільярда гривень від недонадходження митних платежів.

Через заблокований рух українські перевізники також не могли відлучатися від своїх машин із вантажами попри холодну температуру. Віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін заявив про смерть двох українських водіїв під час блокади кордону.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, акція протесту, Україна, митниця
В тему

Останні матеріали