14 Грудня 2023
Новини

росіяни прикривалися полоненими бійцями ЗСУ на полі бою

росіяни прикривалися полоненими бійцями ЗСУ на полі бою
На полі бою окупанти ведуть уперед полонених бійців ЗСУ і, прикриваючись ними, ведуть вогонь у бік українських позицій. 

Про це свідчить відео з безпілотника, яке «Радіо Свобода» отримало від українських військових. На відео відреагував Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Виданню вдалося верифікувати відео — події сталися поблизу Роботиного Запорізької області. Однак на прохання військових точне місце не вказується. 

На відео видно, як група російських військових з автоматами йде в напрямку українських позицій. Попереду них — троє беззбройних людей в іншій військовій формі, які тримають руки піднятими догори. Імовірно, вони одягнуті в однострої ЗСУ.

Також на записі можна побачити, як час від часу окупанти відкривають вогонь з автоматів у бік позицій Сил оборони. А один із російських солдатів фізично прикривається українським полоненим, тримаючи його однією рукою за плече.

Бійці ЗСУ розповіли «Радіо Свобода», що росіяни намагалися провести «розвідку боєм» для виявлення вогневих засобів на українських позиціях. Аби убезпечитися від вогню Сил оборони, солдати армії рф вирішили прикритися військовополоненими.

Надалі зав'язується бій — поблизу групи солдатів рф та беззбройних полонених, імовірно, вибухнула граната. Потім росіяни вирішили відступати. Полонені почали бігти в протилежному від позицій ЗСУ напрямку, а позаду них ішли росіяни. Тоді окупант декілька разів вистрілив в сторону одного із беззбройних. Згодом видно, що тіло бійця у формі ЗСУ вже лежить на землі.

Подальша доля цих українських полонених наразі невідома. «Радіо Свободи» пише, що на цьому напрямку розміщені російські війська 234 десантно-штурмового полку у складі 76 десантно-штурмової дивізії. 

У коментарі виданню омбудсмен Дмитро Лубінець наголосив, що використовувати військовополонених для участі в бойових діях заборонено. Після надання офіційного статусу полонені мають перебувати в спеціально створеному таборі далеко від бойових дій і очікувати обміну. 

«Якщо це так (події на відео відбулися насправді — ред.), то це буде офіційно встановлений факт порушення ще однієї Женевської конвенції з боку російської федерації. Це перше подібне відео, яке я бачу. У мене подібних даних не було», — заявив омбудсмен.

Лубінець підкреслив, що це не перший випадок можливої страти солдатами армії рф українських полонених. Зокрема, нагадав про нещодавній випадок під Авдіївкою, коли російські військовослужбовці впритул розстріляли двох бійців ЗСУ, які здавались у полон. 

Уповноважений з прав людини уточнив, що дії окупантів на відео можуть бути порушенням 23 статті конвенції, яка стверджує, що жодного військовополоненого не можна відправляти в район, у якому йому загрожував би вогонь із зони боїв. А також те, що не можна використовувати військовополонених для захисту будь-яких пунктів чи районів від військових операцій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, запоріжжя, збройні сили україни, полон, Відео T1.ua
В тему

Останні матеріали