10 Грудня 2023
Новини

У Києві близькі військовополонених провели мітинг

У Києві близькі військовополонених провели мітинг
У Києві родичі військовослужбовців, що перебувають у полоні, 10 грудня на майдані Незалежності організували акцію «Втрачений зв'язок».

Про це повідомила журналістка hromadske з місця події. 

На захід прийшли кілька сотень людей. Серед учасників акції були не лише родичі військовополонених, а й бійці, які пройшли полон, зокрема, військова медикиня і командирка підрозділу «Янголи Тайри» Юлія Паєвська (Тайра) та колишня пресофіцерка бригади «Азов» Валерія Суботіна (Нава).  

До мітингу також доєдналися представники бригад, міжнародних організацій, волонтерів та благодійників. Також акцію відвідали представники влади з Міністерства у справах ветеранів та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Учасники мітингу стояли у колі з ідеєю: «Ми стоїмо щитом за наших військовополонених». 

Керівниця громадської організації «Жінки зі сталі» та організаторка демонстрації Наталія Зарицька наголосила, що рідні та близькі полонених «роблять усе, що в їхніх силах, щоб утримати фокус уваги влади та суспільства на питанні повернення оборонців», а втім, це не має бажаного результату. 

«Влада разом із суспільством мають схаменутися і спрямувати зусилля на те, щоб повернути волю своїм полоненим дочкам і синам. Бо без цього шанси здобути перемогу в битві за право визначати долю набагато нижчі», — наголосила організаторка акції.

Рідні захисників розповіли, що майже два роки не мають зв'язку з тими, хто в полоні.

Нагадаємо, як зазначали 17 листопада в Мінреінтеграції, у полоні опинилися 4337 українців — це та кількість, яку вдалося встановити. Тобто це 3574 військових та 763 цивільних. З них 1953 — звільнені з полону. Востаннє обмін полоненими відбувся 7 серпня. Тоді Україна повернула з російського полону ще 22 захисників. Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що це був 48-й обмін, який вдалося провести. Після того нові обміни не відбувалися. За словами омбудсмена, наразі додому з полону повернулися 2598 українців. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: київ, війна з Росією, акція протесту
В тему

Останні матеріали