5 Грудня 2023
Новини

Блокування кордону з боку Польщі: держбюджет України втратив 9,3 млрд грн

Блокування кордону з боку Польщі: держбюджет України втратив 9,3 млрд грн
Держбюджет України через страйк польських перевізників і блокування кордону втратив 9,3 мільярда гривень від недонадходження митних платежів.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в етері телемаратону, передає «Укрінформ».

Він підкреслив, що страйк став потужним ударом для української економіки й експорту. За даними Гетманцева, через відповідні пункти пропуску фіксується зменшення експорту на 40%. Також уряд має заяву від перевізників про втрати у 400 мільйонів євро тільки за перші два тижні блокади.

«А якщо говорити про бюджет, то за результатами листопада можемо чітко визначити, що бюджет втратив 9,3 мільярда гривень від недонадходження митних платежів. Це величезні гроші, які недоотримала армія і які конче нам сьогодні потрібні», — заявив Гетманцев.

За його словами, на сьогодні фіксується недовиконання плану з митниці на 19%, хоча в жовтні було перевиконання.

«Уряди цих країн (де перевізники блокують кордон — ред.) не повинні очікувати, поки ситуація стане критичною. Вони повинні зрозуміти, що ця ситуація б'є по них. Бо, послаблюючи Україну, вони зміцнюють нашого спільного ворога і призводять до того, щоб він потужніше вдарив по їхніх же економіках», — зазначив голова Комітету.

Гетманцев додав, що «не треба гратися в політику», а треба виконувати європейський закон, який дозволяє вільний рух транспортних засобів по території ЄС.

Причиною стала «надмірна конкуренція» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. Він звільнив українських перевізників від необхідності отримувати дозволи на двосторонні й транзитні перевезення до держав ЄС. 

Протестувальники вимагають, зокрема, повернути необхідність отримання дозволів для українських транспортних фірм. Також вони хочуть, щоб Польщі не треба було ставати в е-чергу в Україні, бо їм, кажуть, подекуди доводиться жити в машинах по два тижні. 

Частина протестувальників 13 листопада зустрілася з представниками українського та польського урядів. Однак переговори не розв'язали проблему, і перевізники продовжили блокувати польсько-український кордон.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, митниця, бюджет, гроші
В тему