1 Грудня 2023
Новини

Україна та росія відвідали військовополонених: що відомо

Україна та росія відвідали військовополонених: що відомо
На росії представники Офісу омбудсмена навідалися до українських військовополонених в рф, а в Україні наші представники — до російських військових, які перебувають у полоні в Україні.

Про це повідомив український Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

У рф представники російського омбудсмена відвідали 119 українських захисників, а представники українського уповноваженого відвідали таку саму кількість російських військових в Україні.

росіяни, які поспілкувалися з українськими захисниками, заявили, що тим надають медичну допомогу й у них була можливість здійснити телефонні дзвінки родичам. Полонені українські військові записали відеозвернення рідним, які невдовзі передадуть адресатам.

Тим часом працівники українського Офісу поспілкувались із російськими солдатами та переконалися, що Україна дотримується Женевських конвенцій. Кожен росіянин у полоні ситий, забезпечений гігієнічними засобами, має право на працю, має можливість виходити на прогулянки. Медична допомога надається за зверненнями полонених. Також кожному передали гуманітарні пакунки з речами та продуктами.  

Нагадаємо, що востаннє обмін полоненими відбувся 7 серпня. Тоді Україна повернула з російського полону ще 22 захисників. Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що це був 48-й обмін, який вдалося провести. Після того нові обміни не відбувалися.

За словами омбудсмена, наразі додому з полону повернулися 2598 українців. 

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими в листопаді заявили, що росія із серпня призупинила обміни військовополоненими, намагаючись таким чином вплинути на українське суспільство й створити враження, ніби влада в Україні не працює над цим питанням.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, росія, війна з Росією, полон
В тему