22 Листопада 2023
Новини

Дзвіницю Києво-Печерської лаври відкрили для туристів: 30 років була закрита

Дзвіницю Києво-Печерської лаври відкрили для туристів: 30 років була закрита
Для туристів повністю відкрили дзвіницю Києво-Печерської лаври.

Про це повідомив директор Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко.

Доступ до верхівки споруди був закритий протягом 30 років. Після проведених ремонтно-реставраційних робіт у жовтні відкрили доступ до третього ярусу дзвіниці. А віднині всі охочі можуть піднятися і до верхівки Лаври, щоб побачити Київ із найвищої точки, а також побачити, як працюють лаврські дзвони.

Лаврська дзвіниця є найвищою церковною спорудою Києва, її висота складає 96,5 метра. Для порівняння: висота дзвіниці Софійського собору 76 метрів. А розташований поруч пам'ятник Батьківщині — ненабагато вищий, його висота складає 102 метри. 

Щоб піднятися верхівку дзвіниці потрібно здолати 374 сходинки.

Урочиста подія збіглася з першим снігом у Києві, тому всередині Києво-Печерської лаври активно працює снігоприбиральна техніка, а навколишні краєвиди набули особливої зимової графічності.

Лаврську дзвіницю будували з 1731 по 1745 рік. На будівництво витратили близько 5 мільйонів цеглин різної форми, зокрема й високохудожню кераміку, виготовлену на лаврських цегельних заводах. Під час Другої світової війни радянські війська, відступаючи з Києва, підірвали Успенський собор, розташований поруч, однак дзвіниця при цьому не постраждала. 

З часом споруду закрили для туристів через незадовільний внутрішній стан. Попередній раз масштабні ремонтні роботи дзвіниці проводили у 2011–2012 роках.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, туристи
В тему