20 Листопада 2023
Новини

На Волині померла зв'язкова Клима Савура

На Волині померла зв'язкова Клима Савура

На Ковельщині померла зв'язкова УПА Ганна Зелена.

Про це повідомила Колодяжненська громада.

«З глибоким сумом повідомляємо, що 19 листопада 2023 року, на 97 році життя відійшла у засвіти наша легендарна землячка - зв'язкова УПА Ганна Йонівна Зелена. 

Це велика втрата для громади і для України, адже Ганна Йонівна була прикладом мужності, незламності, патріотизму, не просто свідком, а учасником визвольної боротьби українських повстанців. Була особистою зв'язковою командира УПА на Волині Дмитра Клячківського (Клима Савура)», – йдеться у повідомленні.

Влітку 1945 року її видала сусідка. Радянська влада засудила до 10-ти років таборів. Покарання відбувала на Уралі в кам’яних кар’єрах, потім на Далекому Сході та Сибіру, зрештою на Півночі СРСР. Брала участь у знаменитому Норільському повстанні в’язнів, під час якого була тяжко поранена. Звільнена з-під варти 5 березня 1955 року, після чого повернулася додому в Скулин, де проживала до кінця життя.

«Колектив і депутати Колодяжненської сільської ради висловлюють щирі співчуття близьким Ганни Йонівни. Дуже шкода, що вона не дочекалася омріяної Перемоги України у черговій війні російських загарбників проти нашого народу…  Та вона спостерігатиме за нею з Небес! Чин похорону відбудеться 20 листопада о 12-ій годині у Скулині. Вічна і світла пам'ять!» – зазначили в громаді.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь
В тему