18 Листопада 2023
Новини

В Україні спростили ввезення генераторів

В Україні спростили ввезення генераторів
Уряд спростив ввезення в Україну енергетичного обладнання - нині не потрібна буде декларація про відповідність та маркування знаком відповідності. 

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду.

Відтепер не діятимуть 6 технічних регламентів, які застосовували для ввезення та продажу енергетичного обладнання в Україні. Тепер, зокрема, не потрібна буде декларація про відповідність і маркування знаком відповідності, каже український прем'єр.

Крім того, за його словами, Україна успішно пройшла перший місяць опалювального сезону і «повністю забезпечила себе необхідною кількістю енергоресурсів». Дефіциту електроенергії немає, каже Шмигаль.

А втім, він зазначив, що в Україні й далі ремонтують ключові вузли енергосистеми та організовують їхній захист. Уже відновили майже 1,9 ГВт генерувальних потужностей, а до кінця року планують відновити ще 1,3 ГВт додаткової потужності, додав на засіданні прем'єр-міністр.

Нагадаємо, в «Укренерго» розповідали, що протягом минулого опалювального сезону росіяни випустили понад 1200 ракет і дронів по ключових енергетичних об’єктах. Більш ніж 250 із них влучили в ціль і пошкодили 43% магістральних мереж. Різного ступеня ушкоджень зазнали й усі теплові та гідроелектростанції.

Згідно зі звітом Програми розвитку ООН, у квітні 2023 року потужності з виробництва електроенергії скоротилися на 51%, якщо порівняти з періодом перед повномасштабним вторгненням рф. 

Зеленський припустив, що росія спробує повторити масовані атаки на енергосистему й цієї зими. Міністерство внутрішніх справ удосконалило плани ефективного реагування під час можливих перебоїв з електропостачанням.

В «Укренерго» заявили, що не можуть спрогнозувати ймовірність блекаутів або відключень узимку 2024-го, оскільки це залежить від російських атак, але запевняють, що ретельно готуються до «найгіршого сценарію».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, опалення, електроенергія
В тему