15 Листопада 2023
Новини

У Львові лікарі пришили пацієнтці ногу задом наперед

У Львові лікарі пришили пацієнтці ногу задом наперед

У Львові хірурги, аби зберегти функціональність ноги дівчині з онкологією, видалили середню частину кінцівки, а нижню перевернули на 180 градусів і пришили задом наперед. 

Як повідомляють у дитячій лікарні Святого Миколая, про свій небезпечний діагноз – рак кісток – Юля з Івано-Франківська дізналась за день до свого 18-річчя. 

Дівчина вдарилась ногою, звернулася до лікарів і після ретельного обстеження почула діагноз – остеосаркома 2B стадії. 

Хвору почали лікувати онкологи Івано-Франківської дитячої обласної клінічної лікарні. Призначили шість сеансів хіміотерапії, однак вони не допомогли. Хвороба прогресувала і могла вбити дівчину. 

"Подальше поширення агресивної пухлини можна було зупинити лише в один спосіб – терміново видалити уражену стегнову кістку. Але у Юлі рак вже поширився і на колінний суглоб, тож йшлося про ампутацію ноги на високому рівні", – йдеться у повідомленні медзакладу.

Ротаційна пластика – це хірургічне втручання у дітей, під час якого через рак кісток видаляють частину ноги разом з коліном. А нижню частину кінцівки разом зі стопою повертають на 180 градусів і пришивають до стегнової кістки задом наперед. 

Стопа стає виконувати роль коліна, що дозволяє згодом встановити функціональний протез і, наскільки це можливо, зберегти чутливість та рухливість кінцівки. 

Аби поборотися за якість життя дівчини та зберегти кінцівку максимально функціональною, свої зусилля об’єднали лікарі трьох міст: Івано-Франківська, Львова та Києва. Спочатку хірурги видалили у Юлії уражені саркомою кістки – частину стегна, гомілки та колінного суглоба. Наступний етап операції – та сама ротаційна пластика. Команда з’єднала дві кістки різних діаметрів – стегнової та великогомілкової, останню при цьому розвернули на 180 градусів – п’яткою вперед. Після цього наклали гіпс та зафіксували металевою пластиною. 

Рідкісна для України операція минула успішно. Юля вже повернулася до Івано-Франківська й продовжує хіміотерапію та боротьбу з недугою. 

Коли ж нога остаточно загоїться і в дівчини з’явиться більше сил, вона зможе займатися із фізичним терапевтом та розробляти ногу. Потім на Юлю чекає протезування. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: львів, івано-франківськ, онкологія, Лікарі
В тему