14 Листопада 2023
Новини

У Львівській політехніці не звільнятимуть Фаріон до 23 листопада

У Львівській політехніці не звільнятимуть Фаріон до 23 листопада
Перш ніж ухвалювати рішення щодо звільнення викладачки та мовознавиці Ірини Фаріон у Національному університеті «Львівська політехніка» хочуть вивчити всі матеріали та заслухати сторони. 

Про це заявив проректор вишу з науково-педагогічної роботи Олег Давидчак, цитує Новини.LIVE. Студенти закликали її звільнити після низки скандалів.

Він зазначив, що рішення є «непростим» і є певні процедури, за якими воно ухвалюється.

«Треба вивчити всі матеріали, обставини, заслухати і викладачів, і саму пані Фаріон, і студентів [...] Досі від наших студентів ми не мали негативних відгуків на викладачку Фаріон, відповідно до анкетувань», — сказав він.

Видання «РБК-Україна» з посиланням на представників вишу пише, що 23 листопада у Львівській політехніці зберуть університетську комісію.

«Треба порадитись з юристами, бо всі мають бути рівними перед законом», — цитує видання ректорат вишу.

Учасники мітингу під стінами Львівської політехніки обіцяють вийти знову, якщо до 23 листопада керівництво університету не звільнить Ірину Фаріон. Сама ж викладачка досі публічно не відреагувала на мітинг.

Нагадаємо, 14 листопада студенти Львівської політехніки організували мітинг проти викладачки вишу та мовознавиці Ірини Фаріон на тлі скандалу через її висловлювання та публікацію листа з даними студента з окупованого Криму.

У своєму Telegram-каналі Ірина Фаріон оприлюднила електронний лист, який надійшов їй від кримського студента Максима Глєбова. Він підтримав мовознавицю щодо важливості української мови.

Лист надійшов після скандалу за участі Фаріон: мовознавиця заявила, що «категорично не приймає» те, що деякі військовослужбовці бригади «Азов» та 3 окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою. Ця заява викликала хвилю критики на адресу Фаріон. Однак у своєму Telegram мовознавиця публікувала заяви тих, хто став на її бік.

«Навіть не уявляю собі, як під час звільнення рідної Керчі я вийду на [вулицю імені] Чкалова і буду зустрічати українських воїнів, які будуть говорити кацапською. Звідки я буду знати, що це наші, а не москалі, які вбралися в українську військову форму. 

[…] Ви для мене — промінь серед темряви окупації. Знаю, Україна переможе рашу. Знаю, Мова переможе язик», — написав хлопець.

Фаріон не приховала імені хлопця та місто, де він навчається, попри зауваження в коментарях. Проросійський ресурс «Крымский СМЕРШ» заявив, нібито завдяки цьому студента знайшли.

Telegram-канал опублікував відео з хлопцем, який відрекомендовується Максимом Глєбовим, підтверджує, що це він надіслав листа Фаріон, «визнає свою провину» та «відмовляється від своїх поглядів». 

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо мовознавиці Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента з Криму.

Представниця президента в Криму Таміла Ташева заявила, що «буде вчиняти дії, щоб притягнути до відповідальності» мовознавицю. Народна депутатка від партії «Голос» Інна Совсун повідомила, що написала на Фаріон заяву до правоохоронних органів.

Сама ж Ірина Фаріон назвала ситуацію з кримським студентом «провокацією».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: львів, війна з Росією, українська мова, скандал
В тему

Останні матеріали