14 Листопада 2023
Новини

Дубінського відправили в СІЗО на два місяці

Дубінського відправили в СІЗО на два місяці
Нардепові Олександру Дубінському у ніч проти 14 листопада Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб без альтернативи застави.

Його підозрюють у держзраді. Як повідомляє «Суспільне», засідання проводили в закритому режимі.

Згідно з рішення суду, Дубінський пробуде в СІЗО до 12 січня 2024 року.

Захист депутата просив відводу судді, пояснюючи це тим, що адвокати не встигли ознайомитися з матеріалами справи. Засідання просили перенести на 14 листопада, але суд відхилив клопотання і відводу судді не відбулося.

На початку засідання прокурор просив провести його в закритому режимі, оскільки в матеріалах клопотання міститься державна таємниця. Адвокати депутата заперечували і наполягали на проведенні відкритого засідання. Суддя підтримала позицію прокурора.

Сам Дубінський заявляє, що в наведених аргументах сторони обвинувачення немає жодного факту, який би свідчив про здійснення ним державної зради. Він стверджує, що всі звинувачення ґрунтуються на показах людини, яка півтора року тому пішла на співпрацю зі слідством у справі Андрія Деркача й дала покази про створення злочинної організації, у якій він брав участь.

Депутат вважає, що всі покази сфальсифіковані або отримані під тиском через його критику влади.

До слова, за даними слідства, Дубінський мав позивний «Буратіно» і входив до складу злочинної організації, яку створило Головне управління Генерального штабу ЗС росії (також відоме як ГРУ). 

До неї, крім Дубінського, входили колишній прокурор Костянтин Кулик (позивний «Птичка») та колишній народний депутат Андрій Деркач зі своїм помічником Ігорем Колєсніковим.

Слідчі встановили, що угруповання працювало як агентурна мережа в Києві. Члени організації розхитували суспільно-політичну ситуацію в Україні, намагались дискредитувати її імідж на міжнародній арені, щоб погіршити відносини із США та ускладнити вступ України до ЄС та НАТО. За розповсюдження фейків учасники групи отримували гроші від воєнної розвідки рф.

Роль Дубінського в діяльності організації полягала в поширенні фейків про вище військово-політичне керівництво України. Зокрема, у 2019 році він разом зі спільниками організував пресконференцію, де заявляв про втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2020 році.

Олександру Дубінському оголосили підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 ККУ), а також створенні злочинної організації й участі в ній (ч. 1 ст. 255 КК України). Усім фігурантам справи загрожує до 15 років з конфіскацією майна.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сізо, депутати
В тему