13 Листопада 2023
Новини

В Україні відбудеться кваліфікаційне оцінювання суддів

В Україні відбудеться кваліфікаційне оцінювання суддів

Кваліфікаційне оцінювання суддів щодо відповідності посаді відновлює Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

13 листопада відбудеться 9 співбесід. Про це інформує ВККС у Facebook.

"Сьогодні, 13 листопада 2023 року, Комісія відновлює кваліфікаційне оцінювання суддів на відповідність займаній посаді. Таке оцінювання повинні пройти 1 884 судді місцевих та апеляційних судів з усієї України. Комусь доведеться цю процедуру розпочинати зі складення іспиту (109 осіб), а переважна більшість (1 775 осіб) допущені до другого етапу – дослідження досьє та проведення співбесіди.

До етапу співбесід долучається Громадська рада доброчесності, яка має сприяти Комісії у встановленні відповідності судді чи кандидата на посаду судді критеріям професійної етики та доброчесності", - йдеться в повідомленні.

"Якісне та прозоре проведення кваліфікаційного оцінювання суддів сприятиме підвищенню довіри до правосуддя в Україні. Тому комісія докладе максимум зусиль, аби ця процедура показала свою ефективність", - зазначив голова ВККС Роман Ігнатов.

Напередодні відновлення кваліфікаційного оцінювання ВККС спільно з ГРД погодили перелік індикаторів, які свідчать про невідповідність судді чи кандидата на посаду судді критеріям доброчесності та професійної етики, а також принципи їх застосування.

Заступник голови ВККС Руслан Сидорович сподівається, що це підвищить прозорість оцінювання. Він додав, що індикатори надалі будуть вдосконалювати. Кваліфікаційне оцінювання суддів, яке відновлюється з 13 листопада 2023 року, розпочнеться з роботи трьох колегій комісії. 

Останнє засідання ВККС щодо процедури кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді проводилось ще 5 листопада 2019 року, а уже через два дні припинились повноваження членів комісії другої каденції.

Новий склад ВККС обрали в червні 2023 року. Це дозволило відновити всі процедури комісії, зокрема проведення кваліфікаційного оцінювання суддів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: суд, Україна
В тему

Останні матеріали