23 Жовтня 2023
Новини

У Маріуполі окупанти знищили будівлю гімназії 1894 року

У Маріуполі окупанти знищили будівлю гімназії 1894 року

У Маріуполі окупанти остаточно знищили будівлю Маріїнської жіночої гімназії, якій було понад 120 років.

Історичну будівлю звели у 1894 році, вона пережила Першу і Другу світові війни. Там розміщувалася колегіум-школа №1, повідомили у Маріупольській міській раді.

"російські загарбники продовжують нищити нашу історію, культуру, архітектурні пам‘ятки. Будівлі, які були невід’ємною частиною пам‘яті та історії Маріуполя, тепер перетворилися на груду каміння. Після Другої світової війни тут відкрили школу. Тут навчалися тисячі маріупольських дітей. Але у 2022 році росіяни зруйнували будівлю…Тепер замість неї пустир", – кажуть у міськраді.

У ХІХ столітті будівлю звели для Маріїнської жіночої гімназії, однак у 1920 році гімназію закрили. У 1921 році в цьому приміщені відкрилася Єдина трудова зразкова школа №1, а під час Другої світової – госпіталь.

До 100-річного ювілею навчального закладу маріупольці створили Музей історії школи, в експозиції якого зберігались унікальні матеріали кінця ХІХ-початку ХХ ст.

У березні 2022 року російські окупанти зруйнували будинок колегіум-школи №1.

Раніше у червні міськрада розповіла, що за час окупації росіяни знесли 300 будинків у Маріуполі. Також повідомлялось, що окупанти відкрили продуктовий магазин у морзі Маріуполя.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: маріуполь, донецьк, війна з Росією, архітектура, історія
В тему