16 Жовтня 2023
Новини

Найголовніші новини 16 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 16 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Сьогодні рівно 600 днів з того моменту, як росія розпочала проти нашої держави повномасштабну війну.

  • Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Сьогодні вночі російські окупанти атакували Україну з кількох напрямків, застосувавши балістичне озброєння, керовані авіаційні ракети та ударні безпілотники.

Усього зафіксовано застосування однієї балістичної ракети «Іскандер-М», п’яти керованих авіаційних ракет Х-59 та 12 ударних безпілотників типу “Shahed-136/131”.

Авіаційними ракетами атаковано північні та східні регіони України, шахеди противник направив у різних напрямках, зокрема на захід.

У результаті бойової роботи ППО знищили дві керовані авіаційні ракети Х-59 та 11 “Shahed-136/131”.

  • Протягом доби відбулось 53 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 6 ракетних та 39 авіаційних ударів, здійснив 16 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що ситуація на Куп’янському та Лиманському напрямках в останні дні суттєво загострилася.

Росіяни хочуть прорвати оборону українців та знову захопити наші території. Рашисти готуються до реваншу. Однак завдяки діям наших підрозділів ворогу виконати свої плани не вдасться.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 4 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 1 артилерійський засіб противника.

 

Станом на ранок 16 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 288630 (+860) осіб,
  • танків – 4965 (+17) од,
  • бойові броньовані машини – 9385 (+23),
  • артилерійські системи – 6910 (+44),
  • РСЗВ – 814 (+1),
  • засоби ППО– 547,
  • літаки – 318 (+1),
  • гелікоптери – 317 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5280 (+11),
  • крилаті ракети – 1531,
  • кораблі /катери – 20,
  • підводні човни – 1,
  • автомобільна техніка та автоцистерни – 9271 (+22),
  • спеціальна техніка – 981 (+5).

 

  • За тиждень Сили оборони за допомогою безпілотників «Армії дронів» уразили 428 одиниць російської техніки. Наразі це абсолютний рекорд.

Під час російського наступу на Авдіївку безпілотники дуже ефективно показали себе в обороні та знищенні техніки. Тож у росіян мінус 101 гармата, 88 броньованих машин, 75 танків та купа іншого обладнання.

  • Розвідка Великої Британії розповіла про діяльність приватної військової компанії «Редут», яка фактично замінила групу «Вагнера».

Зараз ПВК «Редут» набирає найманців під виглядом добровольців, у тому числі колишніх «вагнерівців».

Схоже, групу контролює й фінансує Головне розвідувальне управління Генштабу ЗС рф (ГРУ).

У британській розвідці вважають, що «Редут» є однією з низки ПВК та підрозділів Добровольчого корпусу, які Міністерство оборони росії використовує для посилення російських регулярних військ.

У розвідці припускають, що вербування найманців до так званих "добровольчих" підрозділів допомагає росії уникнути подальшої мобілізації, яка є непопулярною в рф.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський звернувся до громадян України на 600 день повномасштабної війни. Глава держави подякував кожному, хто бореться та працює заради свободи нашої країни.

«600. Воля, яка не здається, здобуває свободу. Свобода, яка спирається на єдність, завжди перемагає. Головне – не втрачати часу. Не втрачати єдності. Не давати сумнівам роз?їсти волю. Щодня додавати Україні сили. Щодня знищувати окупанта. Щодня робити все, щоб майбутнє українців належало тільки самим українцям».

  • Сьогодні до Києва прибула спецпредставниця США з питань відбудови України Пенні Пріцкер. Вона провела зустріч із Президентом Володимиром Зеленським.

«Хороша розмова, хороші сигнали. Обговорили передусім захист нашої енергетичної інфраструктури та потреби у відбудові України. А також макрофінансову підтримку нашої країни та справедливе використання заморожених російських активів. Ми зацікавлені і в залученні приватних американських інвестицій до довгострокових проектів в аграрному секторі, машинобудуванні та хімічному виробництві, і в участі американських компаній у перебудові української енергетичної системи», - зазначив глава держави.

  • Міністерство енергетики спростувало інформацію про застосування в Україні стабілізаційних графіків відключення електроенергії, наразі ресурсу достатньо для потреб споживачів.

У відомстві зауважили, що така інформація масово шириться в останні дні напередодні опалювального сезону.

«Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, наразі повністю достатньо для забезпечення потреб споживачів. Обмежень електропостачання наразі не передбачається у жодній з областей країни», - зазначили в Міненерго.

Наразі енергетики активно готують енергетичну систему до опалювального сезону.

У Міненерго закликали громадян бути пильними та користуватися тільки офіційною та достовірною інформацією.

  • Міністерство оборони України повідомило, що зараз у ЗСУ служить на 40% більше жінок, ніж у 2021 році, і за останні 2 роки кількість жінок у війську зросла на 12 тисяч.

Наразі службу у війську проходить майже 43 тисячі військовослужбовиць

У відомстві розповіли, що в Україні скасували офіційні обмеження для доступу військовослужбовиць до усіх посад.

«Якщо раніше жінки могли проходити службу на посадах переважно медичних спеціальностей, зв'язківців, бухгалтерів, діловодів і кухарів, то нині – жінка в армії може бути водієм, гранатометником, заступником командира розвідгрупи, командиром БМП, ремонтником, кулеметником, снайпером тощо».

  • До України прибула перша броньована автівка швидкої допомоги, придбана за кошти ініціативи United24.

Машина коштує 9 532 000 грн. Загалом закуплено 13 таких «швидких».

МОЗ повідомляє, що Автомобілі призначені для евакуації медиками поранених з лінії фронту до найближчого медзакладу. Кожна автівка броньована та відповідає балістичним стандартам НАТО.

Машини спеціально виготовляли під замовлення в Канаді. Як тільки інші авто з партії будуть готові, їх транспортують до України.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін дав китайському державному телеканалу інтерв'ю, у якому визнав, що війну рф з Україною розпочала 2014 року. Звичайно ж, усе це було перемежовано відомими російськими пропагандистськими наративами про нібито держпереворот в Україні, про 8 років обстрілів Донбасу, обман партнерами, розширення НАТО тощо.

Однак важливо, що путін нарешті озвучив те, про що знає кожен українець: збройна агресія проти нашої держави почалася саме у 2014 році, а 2022 рік – це тільки початок широкомасштабного вторгнення після того, як путінський режим зрозумів, що інакше нашу країну він не зможе взяти під свій контроль.

Фактично цією заявою путін вчергове перекреслив усі байки про нібито демілітаризацію чи денацифікацію України. Це не більше, ніж просто кремлівські штампи для виправдання своєї імперіалістичної кривавої політики.  

  • Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) помітили, що росіяни, зокрема і їхній диктатор путін, змінили риторику щодо наступу окупантів на Авдіївку і "зменшують очікування" з приводу просування загарбників.

Експерти зазначають, що характеристика путіним російських наступальних операцій під Авдіївкою як «активної оборони», а не «активних бойових дій» може бути спробою зменшити очікування значного російського просування.

«Російські війська навряд чи здійснять значні прориви або відріжуть українські сили в населеному пункті в найближчій перспективі, а потенційні масштабні просування, ймовірно, вимагатимуть значного і тривалого залучення особового складу та матеріальних засобів».

За даними ISW, російський інформаційний простір в цілому також стримує свій початковий оптимізм щодо перспектив російських наступальних операцій навколо Авдіївки.

  • Терористи з Хамас напередодні заявили, що високо цінують позицію путіна «щодо сіоністської агресії».

Це чергове підтвердження того, що і Путін, і ХАМАС – чисте, неприкрите зло. Це вбивці й терористи. Це єдиний ворог, який нападає на мирних людей, який несе біду та смерть. І світова спільнота має позбутися або максимально ізолювати це втілення зла.

  • Родичі мобілізованих на війну росіян вирішили надіслати понад 5 000 паперових листів путіну, Шойгу та губернаторам з вимогою повернути своїх близьких додому.

Ініціатива охоплює кілька тематичних Telegram-спільнот, які об'єднують майже 42 000 мобілізованих родичів.

Організатори заявляють, що флешмоб триватиме безстроково, і вони надсилатимуть листи доти, доки не побачать результати та реакцію з боку влади. Родичі мобілізованих сподіваються, що влада як мінімум отримає дані, що підтверджують особу та статус їх рідних, а як максимум — почнуть повертати додому росіян, яких мобілізували восени 2022 року. Крім акції з листами, обговорюється можливість подання колективного позову до Міністерства оборони.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міжнародний валютний фонд оголосив про запуск фонду розбудови спроможностей для України, на який донори вже виділили $14 млн.

Фонд охопить потреби реалізації плану з розвитку потенціалу України, успішного здійснення реформ.

У двох останніх меморандумах України з МВФ, зокрема, йдеться про те, що основний фокус буде на збереженні макроекономічної, зовнішньої та фінансової стабільності для того, щоб зміцнити спроможність України.

Крім того, важливими є кілька напрямів – міжнародна фінансова допомога, реформування української економіки, зміцнення інституційної спроможності органів влади.

  • Президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що США здатні одночасно надавати підтримку як Україні, так і Ізраїлю, підтримуючи при цьому міжнародний рівень обороноздатності.

«Ми – Сполучені Штати Америки, наймогутніша нація в історії – не у світі, в історії світу. Історії світу. Ми можемо подбати про них обох і при цьому підтримувати нашу загальну міжнародну оборону. А якщо не ми, то хто?» – зазначив Байден.

Президент США пояснив, що обидві країни підтримувати необхідно, адже війни там пов'язані з безпекою американського народу. В Україні однією з цілей було не допустити, аби путін, який скоїв воєнні злочини, окупував незалежну країну на кордоні з союзниками по НАТО.

«Уявіть, що сталося б зараз, якби йому це вдалося. Чи знаєте ви якусь велику війну в Європі, в яку ми не були б втягнуті? Ми не хочемо, щоб це сталося. Ми хочемо переконатися, що ці демократії є стійкими. І Україна відіграє вирішальну роль у забезпеченні цього», – наголосив Байден.

  • Українські прикордонники отримали від Нідерландів партію медичної техніки та обладнання. Поставлено ще 4 стабілізаційно-діагностичні модулі, в тому числі стоматологічний кабінет.

В середині модулів є все необхідне для проведення різних операцій і складних в тому числі.

Модулі відповідають класифікації мобільних медичних підрозділів армій країн НАТО.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему