10 Жовтня 2023
Новини

Найголовніші новини НА 10 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини НА 10 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Триває 595 доба від початку повномасштабного вторгнення російської армії на територію нашої держави.

  • Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський сьогодні повідомив, що ворог збільшив активність на Таврійському напрямку. Тривають бої.
  • Також начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш повідомив, що сьогодні російські війська завдають масованих ударів по Авдіївці Донецької області. Обстріли відбуваються з танків, ствольної артилерії та «градів». Тривають важкі бої на північ від міста.
  • Міністр оборони України Рустем Умєров побував із робочою поїздкою на південно-східному напрямку фронту.

Зокрема, він заслухав командувача ОСУВ «Таврія» бригадного генерала Олександра Тарнавського. Визначено проблемні питання та шляхи їх вирішення.

Також міністр нагородив воїнів, які проявили себе в боях з ворогом.

«Кожного дня наші військові наближають неминучу деокупацію Криму та всіх окупованих територій. Ціною важких втрат та жертв. Вдячні кожному та кожній. Разом до перемоги!»

 

Станом на ранок 10 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 283 080 (+450) осіб,
  • танків – 4 829 (+6),
  • бойові броньовані машини – 9 129 (+3),
  • артилерійські системи – 6 713 (+7),
  • РСЗВ – 808,
  • засоби ППО – 544 (+1),
  • літаки – 315,
  • гелікоптери – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5 207 (+17),
  • крилаті ракети – 1 530,
  • кораблі /катери – 20,
  • підводні човни – 1,
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 9 125 (+12),
  • спеціальна техніка – 961 (+2).

 

  • Ексглава об'єднаного комітету начальників штабів армії США Марк Міллі в інтерв'ю каналу CBS заявив, що американським платникам податків доведеться утримувати збільшений або навіть удвічі більший оборонний бюджет США у разі перемоги росії над Україною, а також зросте ризик наступної світової війни.

«Ви підвищите ймовірність війни великих держав у наступні 10-15 років… Думаю, це буде дуже небезпечною ситуацією, якщо путіну дозволять перемогти».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський підписав закон про повернення електронного декларування чиновників із негайним відкриттям декларацій.

Доступ до декларацій має бути забезпечено не пізніше 60 днів з дня набрання чинності закону про відновлення електронного декларування.

Електронне декларування для чиновників та депутатів скасували після початку повномасштабної війни рф проти України.

  • Керівник слідчого управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов пояснив, що Андрій Козир, тіло якого перепоховували в селі Гроза, служив у лавах ЗСУ і загинув у 2022 році.

«Він не був високопосадовцем і не займав високі щаблі в ЗСУ. Він був місцевим жителем і загинув біля Попасної. На його поминки зібралися місцеві жителі. Всі вони загинули через російську ракету. Це звичайні люди. Пенсіонери, вчителі, медики, друзі. Всі загиблі і поранені – цивільні люди. Серед них немає жодного загиблого чи пораненого військовослужбовця».

Так у поліції відреагували на слова постійного представника росії в ООН Василя Небензі щодо російського ракетного удару по кафе в селі Гроза Харківської області.

Небензя в ООН заявив, що удар був під час похорону одного з нібито «високопоставлених українських націоналістів» і «в них брали участь багато його спільників неонацистів». Відверта брехня в ООН уже не вперше лунає з вуст представників рф, але це єдине, що їм залишається робити, прикриваючи свої звірячі злочини.

  • Водночас на засіданні Ради Безпеки ООН постпред України Сергій Кислиця заявив, що головне завдання ЗСУ - зменшити військовий потенціал рф.

«Саме це і є головним завданням, яке виконують українські Збройні сили, зокрема, використовуючи зброю, отриману від наших союзників, – зменшити військовий потенціал росії, тим самим обмеживши її здатність вести агресивні війни».

За словами Кислиці, росія, у свою чергу, намагається підірвати наш людський потенціал, зазіхаючи таким чином на право України та українців на існування.

Зокрема дипломат нагадав слова путіна 6 жовтня на так званому Валдайському форумі: «Якщо завтра припиняться західні оборонні поставки, Україні залишиться жити тиждень».

Представник України наголосив, що відновлення правосуддя і притягнення росії до відповідальності будуть ключовими елементами всеосяжного, справедливого і тривалого миру і безпеки, від яких виграє весь світ. Кислиця закликав країни ООН долучитися до реалізації Формули миру, раніше представленої міжнародній спільноті.  

  • Україна вперше у світі вибудувала фізичний захист енергооб’єктів та резервні схеми живлення. Це відбулося після урахування досвіду минулої осені-зими, коли росія шість місяців поспіль завдавала ударів по нашій енергетичній інфраструктурі.

Крім того, було підготовлено схеми резервного живлення та варіанти подолання можливих наслідків.

Пріоритетами цього року залишаються фізичний захист важливих об’єктів і резервування мереж. Також держава зосереджується на консолідації зусиль протиповітряної оборони, енергетиків, комунальних служб і місцевих органів влади.

  • Українські розробники створили радіостанцію Himera, яка працює під дією ворожих засобів радіоелектронної боротьби. Це дозволяє нашим військовим завжди мали зв’язок та ефективно координувати роботу підрозділів. Росіяни не можуть заблокувати сигнали рації та розшифрувати його. Розробка тримає заряд до 4 днів. Також рацію можна інтегрувати в систему ситуаційної обізнаності або використовувати як GPS-маяк — для пошуку та евакуації воїнів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російський диктатор путін під час зустрічі з прем'єр-міністром Іраку Мухаммедом ас-Судані вперше прокоментував бойові дії між Ізраїлем та ісламістським угрупованням ХАМАС.

Традиційно путін звинуватив у всьому США, зазначивши, що це начебто яскравий приклад провалу політики Сполучених Штатів на Близькому Сході.

Таким чином Кремль навіть не намагається вигадати щось нове, а використовує радянські методички ще середини минулого століття, просто адаптувавши місцями термінологію під нинішні свої інтереси. 

  • Машина державної пропаганди, запущена на небувалу з часів СРСР потужність після початку війни з Україною, продовжує купатися у грошах.

У 2023 році уряд рф витратить на утримання держЗМІ рекордні 122,1 млрд рублів.

Щорічно державні телеканали, газети та агенції, а також провладні блогери обходитимуться платникам податків у суму, що перевищуватиме бюджети середніх російських регіонів — наприклад Володимирської області (93 млрд рублів), Івановської області (65 млрд рублів) або Республіки Комі (107 млрд рублів).

Порівняно з довоєнним 2021-м роком асигнування бюджету на держпропаганду зросли на 7%, або 8 млрд рублів на рік, а якщо порівнювати з 2019 роком - майже на 20%, або 19 млрд рублів щорічно.

У 2024 році, згідно з проектом закону про бюджет, витрати залишаться близько рекордної позначки і становитимуть 121,3 млрд рублів.

  • Російська влада знову забирає валюту у великих компаній, щоб загальмувати падіння рубля, який напередодні оновив мінімальні значення з березня 2022 року.

Після того, як курс долара піднявся вище 100 рублів, чиновники Мінфіну та Центробанку звернулися до експортерів із проханням збільшити продаж валюти на ринку.

«Обдзвон» експортерів, ймовірно, відбувся наприкінці минулого тижня. Ішли переговори на кшталт «громадяни, здавайте валюту».

І хоча експортери знову вийшли на ринок у понеділок, вранці курс долара все одно підскочив вище позначки 102 рублі, а в другій половині торгів почав різко знижуватися і втратив майже 4 рублі.

Експерти кажуть, що в росії, по суті, валютний ринок перевели на «ручне управління».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент Володимир Зеленський у вівторок вранці прибув з візитом до Румунії.

«Я прибув до Бухареста, Румунії, для переговорів з (президентом) Клаусом Йоганнісом та зміцнення наших добросусідських відносин».

За підсумками переговорів лідерів двох держав підписано двосторонній документ, де країни зафіксували домовленості про співробітництво у пріоритетних сферах.

«Ми підписали двосторонню декларацію, яка фіксує ключові речі у нашій взаємодії – і безпекові, у тому числі в регіоні Чорного моря, і підтримку нашої "формули миру", і розширення нашої логістичної та економічної взаємодії», - наголосив Володимир Зеленський після зустрічі.

За його словами, також ідеться про налагодження транспортного сполучення між Україною та Румунією, спрощення процедур перетину кордону і відкриття нових пунктів перетину кордону.

Зокрема Президент України оголосив, що скоро запрацює зерновий коридор з України через Молдову в Румунію.

«Окремо я хочу відзначити один із стратегічних напрямів нашої співпраці. В "трикутнику" Україна - Молдова - Румунія ми здатні створити дуже потужну основу для розвитку не лише наших країн та народів, а й усієї Європи».

У декларації також відображені підходи сторін щодо взаємодії з національними спільнотами.

  • Президент Володимир Зеленський також розповів, що досягнув домовленості про прискорення навчання українських пілотів на F-16.

«Є надзвичайно важливе рішення про підготовку в Румунії пілотів для F-16, створюється центр підготовки пілотів. Ми обговорили з паном президентом, як прискорити таку підготовку, і домовились, що українські пілоти будуть включені до першої хвилі навчання».

«Будуть хороші новини щодо артилерії та ППО, дуже дякую за це».

  • Оборонний концерн Rheinmetall повідомив, що отримав від уряду Німеччини замовлення на більш ніж 100 000 артилерійських снарядів калібру 155 мм для ЗСУ.

Це вже третій контракт на боєприпаси в рамках наявного рамкового замовлення уряду Німеччини.

  • Генеральна асамблея ООН не обрала росію членом Ради Організації з прав людини попри розгорнуту нею в останні тижні кампанію.

Серед 15 членів Ради ООН з прав людини на 2024-2026 роки, яких обрала Генасамблея, рф немає.

З-поміж європейських держав там будуть представлені Албанія, Болгарія, Франція та Нідерланди. росія змагалась саме з Албанією та Болгарією за два місця в Раді, зарезервовані для країн Центральної та Східної Європи.

  • Парламентська асамблея НАТО закликала уряди країн Альянсу збільшити та прискорити надання підтримки Україні.

Близько 240 парламентаріїв із 31 країни-члена НАТО та країн-партнерів прийняли політичні рекомендації для урядів Альянсу, закликаючи їх збільшити військову, розвідувальну, фінансову, навчальну та гуманітарну підтримку Україні. Вона має включати прискорені поставки достатньої кількості передової зброї, зокрема ракети великої дальності та багатоцільові винищувачі.

ПА НАТО заявила, що російський режим і його поплічники повинні бути притягнуті до відповідальності за всі злочини, скоєні під час війни проти України, включаючи злочини проти людства та зареєстровані акти геноциду, а також за жахливу та невиправдану шкоду, якої він завдав.

Окрім того, у резолюції зазначили, що союзникам слід «розширити та підтримувати санкції проти росії, спрямовані на обмеження її здатності продовжувати війну», а також працювати з Україною над реконструкцією та реформами.

  • Фінляндія виділяє 92 мільйони євро до Кризового фонду Міжнародної асоціації розвитку (IDA) з метою збільшення підтримки України та Молдови, а також тих країн, які постраждали від російської агресії.
  • The Wall Street Journal повідомляє, що США збираються вжити жорстких заходів проти компаній та осіб, які ухиляються від введеної країнами G7 стелі цін на російську нафту.

Сполучені Штати дуже уважно стежать за правозастосуванням, і хочуть переконатися, що учасники ринку усвідомлюють, що Вашингтон серйозно ставиться до того, чи учасники ринку дотримуються стелі цін на нафту. Очікується, що ці санкції будуть у центрі уваги міністрів фінансів країн «Великої сімки» у Марракеші (Марокко) цього тижня.

  • Bloomberg пише, що три країни-члени НАТО - Туреччина, Румунія та Болгарія - обговорюють створення спеціального підрозділу для очищення Чорного моря від мін, які потрапляють у їхні територіальні води через російську агресію проти України.

Три держави все ще опрацьовують деталі. Але, вірогідно, що спільний підрозділ вони можуть створити уже наступного місяця.

Хоча запланована ініціатива не є операцією НАТО, спільні сили з розмінування стануть першими великими об’єднаними зусиллями союзників у Чорному морі після того, як путін віддав наказ про вторгнення в Україну.

Нові сили мають бути повністю мирними й не виводитимуть у море жодних нових кораблів НАТО.

  • МВФ суттєво поліпшив прогноз ВВП України на цей рік, зазначивши, що очікує зростання ВВП цього року на рівні 2%. У квітневому прогнозі Фонд очікував скорочення української економіки на 3%.

У наступному році, згідно з оновленим прогнозом МВФ, ВВП України зростатиме до 3,2%, що свідчить про очікування подальшої стабільності національної економіки в умовах продовження активних бойових дій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему