10 Жовтня 2023
Новини

В екссудді Верховного суду Сімоненко знайшли російський паспорт

В екссудді Верховного суду Сімоненко знайшли російський паспорт
російське громадянство має екссуддя Верховного суду Валентина Сімоненко, яка в березні 2023 року подала у відставку.

Про це повідомили журналісти «Схем» (проєкт «Радіо Свобода»). 

Відповідно до витягу з російської електронної бази «роспаспорт», суддя стала громадянкою рф у квітні 2003 року, тоді вона мала прізвище Смірнова. На той час жінка вже працювала суддею в Апеляційному суді Севастополя в Криму. 

Як з’ясували журналісти, вона отримала паспорт за статтею 18 пункт «а» Федерального закону «Про громадянство рф», в якій зазначено, що його може отримати людина, у якої член подружжя, родич або батьки мають російське громадянство.  

Нині паспорт судді значиться «недійсним у зв’язку зі спливом строку його дії». У розслідуванні зазначається, що Сімоненко отримала його в Ростовській області, також вона була зареєстрована в цьому регіоні станом на 2015 та 2017 роки.  

На тлі цього «Схеми» припускають, що жінка могла не виходити з громадянства рф. Журналісти пояснили, що для того, аби зробити це, вона мала б подати документ про зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання. 

У коментарі «Схемам» Сімоненко заперечила, що отримувала російське громадянство. Проте визнала, що неодноразово їздила до Ростовської області, до батьків її чоловіка.  

Із квітня 2023 року, як суддя у відставці, вона отримує довічне грошове утримання в розмірі близько 200 тисяч гривень на місяць.

Відомо, що коли Сімоненко була суддею, вона часто відвідувала окупований Крим. Також її чоловік підтримував і розвивав ділові відносини в Криму після окупації, а сестра працювала в окупаційних «законодавчих зборах Севастополя».

У 2017 році її призначили суддею Верховного суду попри те, що Громадська рада доброчесності ветувала обрання Сімоненко.

Окрім того, суддя дискредитувала ідею електронного декларування та виступала проти судової реформи, йдеться в матеріалі журналістів «Слідство.Інфо».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: росія, війна з Росією, суд
В тему