4 Жовтня 2023
Новини

Найголовніші новини 4 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  4 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Триває 588 день розв’язаної росією широкомасштабної війни проти нашої країни.

  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Протягом доби відбулось 45 бойових зіткнень. Ворог завдав 5 ракетних та 43 авіаційних ударів, здійснив 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Українські воїни мають частковий успіх в районах західніше Роботиного Запорізької області, а також частковий успіх в районах Кліщіївки та Андріївки, закріплюються на зайнятих рубежах.
  • Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що спецпризначенці десантувалися на території окупованого Криму й атакували ворога, а після виконання завдання відійшли.

«Спецпризначенці "Стугни" та "Братства" у складі спецпідрозділу Тимура ГУР МО України десантувались на території Кримського півострова та нанесли вогневе ураження московським окупантам! Крим буде українським! Слава Україні!»

Коли й де відбулася висадка, ГУР не уточнює.

Водночас розвідники заявили, що після виконання завдання, завдавши втрат ворогу, група спецпризначенців відійшла, хоча – теж із певними втратами, які все ж не співмірні з російськими.

  • В Оперативному командуванні "Південь" повідомили, що станом на зараз кораблі та катери ворожого Чорноморського флоту не курсують в напрямку територіального моря України. Перевагу в Чорному морі противник намагається демонструвати тактичною авіацією.

«Зараз кораблі та катери чорноморського флоту РФ фактично не курсують в напрямку територіального моря України. Час від часу з'являються біля узбережжя Криму, але ближче, ніж за мис Тарханкут вони не наважуються виходити».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.
  • Підрозділами ракетних військ уражено пункт управління, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 10 артилерійських засобів та склад боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 4 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 279 890 (+450) осіб,
  • танків – 4 745 (+13),
  • бойових броньованих машин ? 9 026 (+18),
  • артилерійських систем ? 6 612 (+47),
  • РСЗВ – 802 (+1),
  • засобів ППО ? 540,
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5 121 (+41),
  • крилатих ракет ? 1 530 (+1),
  • кораблів /катерів ? 20,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8 962 (+30),
  • спеціальної техніки ? 946 (+3).

 

  • Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) помітили, що бойові можливості російських підрозділів, які постійно воюють на Оріхівському напрямку, значно погіршилися, вони більше не можуть проводити всі контратаки і протистояти українського прориву.

На думку фахівців, Міноборони рф регулярно навмисно применшує або завищує досягнення певних командирів, щоб досягти політичних цілей Шойгу або російського військового командування.

  • Екскомандувач Сухопутних військ США в Європі, генерал-лейтенант у відставці Бен Годжес заявив, що українські воїни є найбільш новаторськими та найбільш спроможними до опануванням нових систем на планеті.

«Мене дуже надихає те, що я бачу в українському народі, в українських солдатах. Я працюю з ними з 2015 року. На планеті немає більш адаптивних, більш новаторських, більш спроможних до опанування нових систем солдатів».

За словами генерала, війна рф проти України також є «прикладом невдалого стримування», адже Захід не відреагував належним чином на вторгнення росіян в Грузію, звірства в Сирії та агресію проти України у 2014 році.

«І тому я кажу, що це – невдале стримування, тому що ми не виправдали наші власні тези про те, що таке демократія. І все не виглядало так, ніби ми дійсно готові її захищати».

Годжес зазначив, що єдина надія путіна нині полягає в тому, що Захід припинить підтримувати Україну.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський сьогодні провів селекторні наради, де обговорили потреби воїнів. Глава держави заслухав звіти розвідок та силовиків, окремо провів довгу розмову із главою ГУР Кирилом Будановим.

«Щоденний селектор. Обговорили потреби, про які почув учора від воїнів на Харківщині. Звірили динаміку надходження основних калібрів. Дав доручення інтенсифікувати роботу там, де є домовленості, але реалізація затримується. Заслухав звіти розвідок і поточні результати діяльності нашої контррозвідки – СБУ. А також звіт міністра внутрішніх справ зокрема щодо ліквідації наслідків нічних обстрілів.

Окремо провів тривалу нараду з Кирилом Будановим. Є про що розказати, але згодом».

  • Президент України Володимир Зеленський сьогодні повідомив, що зараз Україна очікує "певних" рішень від партнерів щодо надання систем ППО перед зимою.

«У нас є різні урядові програми щодо відновлення, щодо допомоги регіонам та людям, які втратили будинки. Є робота по відбудові соціальної сфери та фізичному захисту об’єктів енергетики. Щодо таких питань доручив підготувати детальний звіт. Ми робимо все, щоб дати Україні більше систем ППО перед зимою. І зараз, до речі, очікуємо певні рішення від наших партнерів».

Також президент зазначив, що робота у регіонах по захисту критичних об’єктів та термінової відбудови повинна бути проведена до зими.

  • Попри складну безпекову ситуацію у Херсоні відновило роботу Почесне консульство Греції. Установа припинила працювати у Херсоні 24 лютого 2022 року.

Це ще одне яскраве свідчення підтримки з боку наших партнерів і віри в нашу перемогу.

  • Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій повідомило, що від квітня в рамках примусової евакуації з деяких населених пунктів Донецької, Харківської та Запорізької областей у безпечні регіони вивезли 856 дітей.

Обов’язкову евакуацію у примусовий спосіб дітей з їхніми батьками, особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками було оголошено у прифронтових районах через безпекову ситуацію. Рішення про те, звідки треба вивезти дітей, ухвалюється ОВА за погодженням з органами військового командування та штабом з евакуації.

  • Голови МЗС України та Швеції Дмитро Кулеба і Тобіас Білльстрьом домовились розпочати переговори для досягнення угоди про так звані гарантії безпеки.

«Під час розмови я з Тобіасом Білльстрьомом домовилися розпочати переговори щодо двосторонньої українсько-шведської угоди про гарантії безпеки відповідно до Вільнюської декларації G7».

Міністри також обговорили європейську інтеграцію України, зокрема роботу над початком переговорів про вступ України до ЄС уже цього року.

  • Міжнародний валютний фонд (МВФ) відновив роботу свого постійного представництва в Києві.

«Я рада оголосити про відновлення роботи Постійного представництва МВФ у Києві, оскільки ми продовжуємо поглиблювати нашу співпрацю з Україною», – повідомила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Державна компанія «Роснано» попередила про банкрутство після збитків на 110 мільярдів рублів.

Повернувши на збитки майже всі отримані від держави гроші й накопичивши 100 млрд рублів боргів, компанія заявила, що далі «об'єктивно неможливо».

Ось таке воно путінське «вставання з колін», і «Роснано» - це тільки один із прикладів. Яких ставатиме дедалі більше.

  • Незважаючи на обіцянки путіна більшості росіян і далі доведеться жити в аварійному житлі. Грошей на відселення людей із таких будівель немає. Усе піде на війну.

Уряд рф «порізав» програму розселення аварійного житла. Витрати на федеральний проект «Забезпечення стійкого скорочення непридатного для житла житлового фонду» вирішено зменшити відразу на 60%.

  • Уряд спрогнозував обвал народжуваності в росії до рівня початку XIX століття.

Кількість народжень дітей у росії продовжить знижуватись у найближчі три роки і впаде до рівнів, яких країна не бачила з царських часів. Такий прогноз російська влада заклала у проект бюджету Соціального фонду (колишній Пенсійний фонд), який виплачує зокрема допомогу на дітей.

Минулого року в рф з'явилися на світ 1,306 млн дітей. Цього року кількість народжених знизиться до 1,244 млн і стане мінімальною з 1990-х років.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак закликав партнерів дати українцями "необхідне для того, щоб завершити роботу".

Сунак нагадав, що Британія стала першою країною, яка ухвалила рішення надати Україні танки і підштовхнула до такого кроку ще більше десятка країн, а потім так само сталося із навчанням українських пілотів на західних винищувачах.

«Я кажу нашим союзникам: дайте президенту Зеленському потрібні інструменти – і українці завершать роботу».

  • Президент Європейської ради Шарль Мішель висловився за приєднання України до ЄС до 2030 року – за умови, що обидві сторони виконають свою "домашню роботу".

За його словами, Україна та інші держави-кандидати повинні впроваджувати реформи, боротися з корупцією та виконувати вимоги законодавства.

«Ми в ЄС повинні чітко розуміти, чого ми хочемо досягти разом, де наші пріоритети і на що ми хочемо витрачати гроші. І нам потрібно прискорити процеси ухвалення рішень».

Мішель сказав, що ЄС не може більше втрачати час.

«Країни Західних Балкан, наприклад, 20 років чекали на вступ до ЄС, там посилюється вплив росії та Китаю. А процвітаюча і безпечна Україна – в наших власних інтересах. Їхній опір росії показав, що Україна має бути в ЄС. І вже скоро, а не колись. Це також довело б, що ЄС здатний до геополітичних дій».

  • Міністр закордонних справ Греції Йоргос Герапетрітіс запропонував альтернативний маршрут експорту українського зерна.

Ідеться про північні порти Салоніки та Александруполіс. Сюди українську агропродукцію можна доставляти поїздом через територію Румунії та Болгарії.

Таку пропозицію грецький уряд уже обговорив із партнерами по ЄС та країнами, що не входять до блоку.

  • Австралійська компанія SPEE3D відправила Україні сім металевих 3D принтерів WarpSPEE3D для швидкого виготовлення критично важливих запчастин для різної техніки.

Кожен принтер вартістю близько 1 мільйона доларів буде створювати критично важливі запчастини для української військової техніки.

  • Збройні сили США передали Україні патрони іранського виробництва, що були конфісковані як контрабанда.

Ідеться про близько 1,1 мільйона набоїв калібру 7,62 мм. Ці патрони були вилучені ще в грудні 2021 року військово-морськими силами Центрального командування США на судні MARWAN I, яке перевозило їх до угруповань хуситів у Ємені в порушення резолюції Ради безпеки ООН.

  • Норвезький уряд оголосив про намір підвищити витрати на оборону країни на 15 мільярдів норвезьких крон (близько 1,7 мільярда доларів). Частину цих коштів спрямують на підтримку України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему