3 Жовтня 2023
Новини

Найголовніші новини 2 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  2 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Триває 587 день від початку повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти нашої країни.

  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • Протягом доби відбулось 26 бойових зіткнень. Також, російська федерація завдала чергового удару по Україні, застосувавши крилату ракету «Іскандер-К» та 31 ударний БпЛА типу “Shahed-136/131”.

Наша ППО знищила крилату ракету «Іскандер-К» та 29 ворожих «шахедів».

Загалом ворог завдав 3 ракетних та 80 авіаційних ударів, здійснив 28 обстрілів з реактивних систем залпового вогню позицій наших військ та населених пунктів. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський повідомив про просування Сил оборони на Таврійському напрямку фронту.

Він повідомив, що українські артилерійські підрозділи протягом доби виконали 1198 вогневих завдань.

Втрати росіян за минулу добу склали 261 особу, зокрема, у полон здалися 10 окупантів.

  • Також було знищено 20 одиниць військової техніки росіян: один танк, дві ББМ, сім артилерійських систем, п'ять одиниць автомобільної та п'ять – спеціальної техніки окупантів. Також знищено вісім складів боєприпасів ворога.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 4 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 20 артилерійських засобів противника.

 

Станом на ранок 3 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 279 440 (+360) осіб,
  • танків – 4732 (+15),
  • бойових броньованих машин – 9008 (+8),
  • артилерійських систем – 6565 (+40),
  • РСЗВ – 801,
  • засобів ППО – 540,
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5 080 (+20),
  • крилатих ракет – 1 529,
  • кораблів/катерів – 20,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8 932 (+23),
  • спеціальної техніки – 943 (+5).

 

  • Командувач Об?єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв повідомив, що на півночі країни прагнуть збільшити кількість мобільних вогневих груп.

«У Північній операційній зоні разом з головами обласних військових адміністрацій вживаються заходи щодо підвищення кількості мобільних вогневих груп. Це необхідно для того, щоб підвищити ефективність системи протиповітряної оборони».

Такий підхід дасть можливість краще захистити людей та об'єкти енергетичної інфраструктури взимку.

  • У Міністерстві оборони Британії вважають, що українським військовим вдалося фактично завдати поразки російському флоту в Чорному морі.

Про це під час виступу на Варшавському безпековому форумі розповів молодший міністр оборони Великої Британії Джеймс Гіппі.

«Так, прогрес України повільний, але ніхто не може сказати, що його немає. Можна показувати на харківський прорив як зразок успіху. Але подивіться на те, що Україна зробила зараз у Чорному морі. Україна досягла функціональної поразки російського Чорноморського флоту».

За словами Гіппі, під час сухопутного контрнаступу України «важливий кожен дюйм». Після того, як по Чорноморському флоту рф у Криму було завдано удару, росія не зможе мати в акваторії такий контроль, як раніше - судна тепер менш безпечно почуваються в портах.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський відвідав українських військових, які воюють на куп’янсько-лиманському напрямку й обговорив їхні потреби та ситуацію на полі бою.

«3 жовтня відвідуємо наші бригади, які виконують бойові завдання на одному з найгарячіших напрямків – Куп?янсько-Лиманському. 103-тя окрема бригада територіальної оборони, 68-ма окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша, 25-та окрема повітрянодесантна Січеславська бригада… Кожна наша бойова бригада, кожен воїн, який знищує окупантів, кожним своїм кроком уперед стверджує, що українська перемога неодмінно буде. Ви – міць! Дякую за службу!»

Володимир Зеленський також оглянув техніку, яка брала участь у боях на Куп?янському напрямку, і нагородив бійців.

  • Кабмін починає працювати над єдиним Планом реформ до 2027 року, який охопить економіку, взаємодію з громадянами та сфери, які впливають на державні інституції.

За словами глави уряду, Україна має низку документів із пропозиціями реформ від наших партнерів — від 7 рекомендацій ЄС до переліку структурних маяків МВФ. Ці та інші пропозиції та ініціативи будуть об’єднані в одну дорожню карту змін.

План реформ стане частиною майбутньої Української доктрини, засади якої окреслив Президент Володимир Зеленський. У документ планують закласти такі цілі, як розвиток державних інституцій, розвиток конкурентної економіки та зміцнення взаємодії між державою, бізнес-середовищем і громадянським суспільством.

  • Міністерство оборони збільшило перелік військовослужбовців, які отримують додаткову винагороду, також виплати збільшені пораненим, інструкторам навчальних центрів, строковикам та курсантам.

Оновлене грошове забезпечення військовослужбовці почнуть отримувати з 29-го вересня.

Так, додаткова винагорода надійде на рахунки наступних категорій військових:

  • 100 000 гривень – військовослужбовці ракетних військ, артилерії та протиповітряної оборони, які здійснюють вогневе ураження противника, без умови перебування в районі ведення бойових дій.
  • 100 000 гривень – військовослужбовці, які здійснюють розмінування у районах ведення бойових дій (раніше вони отримували 30 000).
  • 50 000 гривень – військовослужбовці зі складу командування та штабів (у тому числі поза районами ведення бойових дій), які здійснюють управління частинами та підрозділами, що ведуть бойові дії.
  • 30 000 гривень – військовослужбовцям за виконання бойових завдань з розмінування поза районами ведення бойових дій.

Серед іншого збільшені виплати пораненим, інструкторам навчальних центрів, строковикам і курсантам.

  • Усі три чорноморські порти України, всупереч погрозам рф обстрілювати судна, що прямують до українських портів, відновили прийом суден для експорту зерна.

Перші 10 кораблів уже скористалися новим коридором. Також повідомляється, що міжнародні страхові компанії почали відновлювати покриття страхових ризиків.

«Прохід кораблів сигналізує про те, що смілива ставка України на створення власного торгового шляху після краху безпечного коридору, узгодженого з росією, окупилася», - пише агентство Bloomberg.

Водночас російське видання The Moscow Times зазначає, що багато в чому робота коридору стала можлива завдяки нейтралізації Чорноморського флоту росії, який ЗСУ стали інтенсивно бомбити після відмови путіна продовжити домовленість з ООН і Туреччиною про вивезення українського зерна.

  • Італія підписала договір з Україною про відновлення Спасо-Преображенського собору в Одесі, який постраждав унаслідок ракетного удару рф.

Рим працюватиме над реконструкцією храму й до його відновленням будуть залучені найкращі італійські архітектори.

  • Вищий антикорупційний суд конфіскував у дохід України активи російського оборонного підприємства ПАТ "Роствертол" на майже 5,5 мільйона доларів.

Партія комплектуючих для систем управління бойовими гелікоптерами виготовив один із львівських заводів для російської компанії за контрактом від 2011 року. Росіяни сподівались отримати своє замовлення ще у 2014 році, до початку вторгнення. Однак контррозвідники заблокували передачу комплектуючих.

Після конфіскації продукції СБУ ініціюватиме передачу технологічних складових на користь виробництва озброєнь для ЗСУ.

ПАТ "Роствертол" є одним із ключових підприємств військово-промислового комплексу росії, яке виробляє гвинтокрили для окупаційних угруповань.

  • Державне бюро розслідувань повідомило, що передало українським військовим гелікоптер Мі-2, який колишнє керівництво АТ "Мотор Січ" намагалось приховати від ЗСУ.
  • Держпідприємство «Антонов» підписало контракт із французькою компанією Turgis & Gaillard на виробництво в Україні багатофункціональних дронів Aarok.

Цей безпілотник позиціонується виробником як розвідувально-ударний дрон важкого класу.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російські ЗМІ пишуть, що путін може оголосити про висунення на новий президентський термін на відкритті виставки-форуму «росія», що пройде на початку листопада на майданчику ВДНГ.

Виставка має продемонструвати «найважливіші досягнення рф у різних галузях економіки». Це чергове намагання відродити одну з радянських традицій після розпаду СРСР.

За словами обізнаних джерела, путінська передвиборча кампанія просуватиме думку про те, що начебто росія — «родина сімей», яка демонструє цінності «людинолюбства».

Тобто росіянам будуть подавати розлученого путіна з дітьми від різних жінок як лідера сім'ї сімей.

  • Росія з кожним днем втрачає свій вплив на міжнародній арені, причому навіть на ті країни, де традиційно ніхто не бачив альтернативи Кремлю.

Вірменія підписала Римський статут у 1999 році, але не ратифікувала його. Цьогоріч 1 вересня уряд направив до парламенту проєкт про затвердження.

Сьогодні Вірменія ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду, за яким зобов'язується виконувати рішення про ордер на арешт російського диктатора путіна.

У Кремлі, коментуючи це рішення, зазначили, що Вірменія - дружня держава, партнер, а вірменський народ назвали «братнім», а претензії висловили нинішньому керівництву Вірменії.

За фактом у ці заяви Москви можна сприймати як погрози, адже українців Кремль теж досі називає братнім народом, заливаючи кров’ю нашу землю.

  • Вагнерівці повертаються з війни в Україні й за фактом цих «героїв» бояться навіть самі росіяни. Повідомлень про жорстокі злочини бойовиків з’являється все більше.

У Нижегородській області вагнерівець живцем спалив свою сестру. У Красноярському краї вагнерівець навмисно підпалив будинок, де були дві жінки, вони загинули. У Липецьку вагнерівець побив дружину та її 4-річну дочку, дівчинка загинула.

Це новини тільки одного останнього тижня. Далі буде тільки гірше, адже путінський режим відпустив на волю тисячі нелюдів, які сиділи у в’язницях за тяжкими статтями. Тепер же сам путін заявляє, що вони всі свої гріхи спокутували кров’ю на фронті, тому претензій до них влада не має.

  • Російський рубль знову подолав символічний поріг на рівні 100 рублів за долар на ранкових торгах 3 жовтня – через відтік іноземної валюти та скорочення профіциту поточного рахунку рф.

Це друге поспіль підвищення ключової ставки за останній місяць на тлі послаблення курсу рубля. Банк росії позапланово підвищив ключову ставку до 12% річних.

Останнє падіння рубля до тризначного значення в серпні призвело до того, що Банк росії екстрено підвищив ставку на 350 базисних пунктів – до 12%, а влада обговорила можливість відновлення валютного контролю для підтримки рубля.

Водночас речник путіна Дмітрій Пєсков заявив, що курс рубля не викликає побоювань у Кремлі. Опозиційно налаштовані росіяни кажуть, що таким чином влада ще більше відмежовується від народу й кидає його напризволяще.  

  • Лавров назвав нацизмом заборону росіянам заїжджати до ЄС на своїх автомобілях. Тобто очільник російського МЗС вважає нацизмом просту економічну санкцію, водночас убивство десятків мирних жителів в Україні, повне знищення цілих міст, об’єктів інфраструктури, кричуще порушення міжнародних договорів, окупацію чужих територій і знищення української ідентичності він нацизмом не вважає. Це і є «русскій мір».
  • У російському Ростові-на-Дону виникла велика пожежа на території складів, вогонь гасили кілька годин.

У МНС рф підтвердили факт займання й повідомили, що загорілися металева будівля і піддони на відкритому майданчику.  

Водночас Telegram-канал «Скрепачъ», в описі якого зазначено, що він «за вільну росію без путіна», взяв на себе відповідальність за пожежу і заявив, що згоріла військова форма для окупантів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європейський парламент проголосував за резолюцію з перегляду бюджету Євросоюзу на 2021-2027 роки, які, зокрема, передбачають створення спеціального Українського фонду в 50 мільярдів євро.

Як ідеться в документі, перегляд бюджету має бути сфокусований на чисельних наслідках російської загарбницької війни проти України, на зміцненні відкритої стратегічної автономії та суверенітету ЄС та на наданні Євросоюзу адекватної гнучкості для відповіді на кризи.

  • Німеччина доставила в Україну черговий пакет військової допомоги

До нього увійшли:

  • 14 гусеничних всюдиходів BV 206;
  • 1 мостоукладач Biber;
  • 2 БРЕМ Wisent 1MC;
  • 7 танкових тягачів HX81;
  • 8 причепів для танків;
  • 1 радіостанція для Leopard;
  • 99 терміналів супутникового зв'язку;
  • 21 машина прикордонної охорони;
  • 20 000 захисних окулярів тощо.

За 9 місяців цього року Німеччина вже схвалила експорт озброєнь на суму, яка більша за тогорічні показники.

  • Турецький приватний виробник озброєнь Canik поставив в Україну сотні великокаліберних кулеметів, які можуть використовуватися як сухопутними військами, так і в поєднанні з броньованою технікою.

У майбутньому планується ще більше поставок.

  • Литва відкрила коридор для транзиту зерна з України до портів країн Балтії.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс наголосив, що це рішення зменшило тиск на українському кордоні та збільшило його постачання до Африки й інших країн.

«росія знищує продовольство, Литва його доставляє».

Водночас Польща та Україна оголосили про те, що домовилися прискорити транзит українських зернових через Польщу до третіх країн. Це стало першим кроком у подоланні розбіжностей між двома союзниками.

  • Норвегія оголосила, що приєдналась до 11-го пакету санкцій ЄС проти росії, який блок запровадив у червні - таким чином країна підтримала всі пакети санкцій ЄС.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему