29 Вересня 2023
Новини

Як СБУ проникнула у лави ССО росії

Як СБУ проникнула у лави ССО росії
До Сил спеціальних операцій Збройних сил росії — однієї з найбільш засекречених російських спецслужб — через свого агента змогла проникнути Служба безпеки України.

Завдяки цьому задокументували багато злочинів цього формування, - розповів речник СБУ Артем Дехтяренко на брифінгу 29 вересня, передає hromadske. Після вибухів на військових складах у Сватовому Луганської області у 2015 році СБУ спіймала бойовика «ЛНР», який знав про інцидент.

«СБУ його "розколола" та отримала інформацію про причетність ССО рф до атаки на Сватове. Надалі СБУ вдалося проникнути у лави ССО через свого агента», — сказав Дехтяренко.

Так Служба безпеки отримала інформацію про учасників, структуру та особливості цієї організації. Український агент допоміг задокументувати багато злочинів ССО рф. Однак під час виконання подальших завдань він загинув. Як саме, Дехтяренко не уточнив.

Серед іншого, СБУ вдалося встановити, що саме ССО росії координували «теракт з банкою з медом», коли у 2015 році на Луганщині українські бійці підірвалися від нібито подарунка місцевого жителя. Насправді ж це була замаскована вибухівка.

Також ССО рф намагалися влаштувати теракт у центрі Києва взимку 2014-го. Тоді завербована росіянами жінка намагалася влаштувати вибух на одній зі станцій метро. Вибухівка була закладена у її сумці.

Крім того, українські та чеські правоохоронці встановили причетність ССО росії до підриву складу з озброєнням у Чехії у 2014 році.

Після повномасштабного вторгнення диверсанти ССО росії періодично атакують позиції Сил оборони у прикордонних районах на півночі та сході України. Під час вилазок вони намагаються нападати на військових та прикордонників України та підривати військові об'єкти.

Що за ССО росії?

Сили спеціальних операцій Збройних сил росії утворили в березні 2013 року. Вони зосередили свою діяльність на території України та Сирії, розповіла радниця з комунікації Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян.

«ССО росії — це спеціально створене, навчене та оснащене формування, яке призначене вирішувати специфічні задачі в інтересах досягнення військових, політичних, економічних та психологічних цілей на території іноземних держав, а також у географічних районах світу, які мають особливе політичне значення для рф», — зазначила Сапьян.

Вона додала, що росія використовує ССО у «конфліктах, відмінних від конвенційної війни». Зокрема, їх залучали до спецрозвідки, до бойових дій, таємних операцій, роботи з агентурою та сепаратистами.

Підрозділи ССО росії належать до сил постійної бойової готовності, тобто до їхніх обов'язків належить негайне виконання завдань. CСО росії працює і самостійно, і з іншими підрозділами рф. Командування ССО підпорядковується начальнику Головного управління Генштабу ЗС росії (також відомого як ГРУ).

СБУ вказує, що через специфіку завдань ССО росії підзвітні начальнику Генштабу рф, але в окремих випадках підпорядковуються безпосередньо путіну.

Українські правоохоронці повідомили, що викрили командний склад та співробітників Сил спеціальних операцій ЗС рф — однієї з найбільш засекречених спецслужб росії — та інших спецпідрозділів Збройних сил росії, які вчиняли диверсії на військових складах України і Євросоюзу, починаючи з 2014 року.

Йдеться, зокрема, про підрив військового об’єкта в чеському місті Врбетице у 2014 році (там була зброя для України) та вибухи боєприпасів на складах у Сватовому Луганської області у 2015-му.

Підозри про диверсію оголосили військовим високопосадовцям рф, наближеним до путіна та ще десяткам безпосередніх організаторів та виконавців диверсій. Наприклад, підозри отримали відомі агенти ГРУ Анатолій Чепіга та Олександр Мишкін, яких вже оголосила в розшук Чехія.

Також підозри отримали спільники російських диверсантів з України, зокрема оператор дрона, який скинув вибухівку на склади у Сватовому.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: сбу, війна з Росією
В тему