27 Вересня 2023
Новини

Найголовніші новини 27 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 27 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Триває 581 день розв’язаної росією повномасштабної війни проти нашої держави.

  • Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, обстрілюють не лише позиції українських військ, а й цивільну інфраструктуру населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби фронті відбулось 14 бойових зіткнень.

Ворог завдав 44 авіаційних удари та здійснив 27 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки, лікарня та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • У Східному угрупованні військ ЗСУ повідомили, що наші захисники встановили вогневий контроль над трасою Бахмут-Горлівка, а це ускладнило пересування та постачання російських окупантів.

Противнику значно складніше постачати різного виду забезпечення до свого угруповування на цьому напрямку і також до Бахмута, оскільки це одна з ключових трас на південному напрямку.

Також командування напрямку уточнило, що українські військові за минулу добу мали успіх поблизу селищ Кліщіївка, Одрадівка та Шуми південніше Бахмута. Там наші захисники продовжують наступ і вибивають окупантів із зайнятих рубежів, продовжують закріплюватися на досягнутих позиціях.

Також противник не полишає своєї ідеї відбити втрачені позиції поблизу Кліщіївки та Андріївки, постійно штурмуючи та завдаючи вогневих ударів по позиціях наших захисників. Наша оборона міцно тримається, а противник зазнає втрат.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Також нашими захисниками було знищено 2 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ завдали ударів по зенітно-ракетному комплексу С-300 та 6 артилерійських засобах противника.

 

Станом на ранок 27 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 276 990 (+320) осіб,
  • танків – 4 675 (+3),
  • бойових броньованих машин − 8 950 (+4),
  • артилерійських систем − 6 337(+38),
  • РСЗВ − 792,
  • засобів ППО − 534 (+1),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 948 (+24),
  • крилатих ракет − 1 529,
  • кораблів/катерів ? 20,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 8 792 (+29),
  • спеціальної техніки ? 927 (+2).

 

  • Британська розвідка зазначає, що росія почала залучати до боїв як підкріплення окремі підрозділи новоствореної 25-ї армії, а це у свою чергу зменшує ймовірність нового масштабного наступу рф найближчим часом.

«Від початку вторгнення росія лише зрідка мала незадіяне угруповання розміру армії, яке потенційно могло би стати основою для нових масштабних наступальних дій. Оскільки 25-та загальновійськова армія вочевидь почала задіюватися "шматками" для посилення розтягнутої лінії фронту, новий злагоджений наступ сил рф у наступні тижні стає менш ймовірним».

  • Інститут вивчення війни (ISW) зазначає, що в російських підрозділах на фронті виникає міжнаціональна напруга. Зокрема, у 42-му гвардійському мотострілецькому полку, які зараз діє в Запорізькій області, виникло непорозуміння між осетинами і російськими військовими.

Така ситуація може поставити під загрозу цілісність російської оборони та згуртованість підрозділів на тлі нещодавніх українських досягнень у цьому районі.

  • Намагаючись перекрити новини про звільнення українськими воїнами Кліщіївки та Андріївки та знищення основних боєздатних російських формувань біля Бахмута, російські пропагандисти розганяють новину про «повернення ПВК Вагнер на Бахмутський напрямок».

Насправді ж ніякого ПВК Вагнер уже немає, Пригожина й Уткіна ліквідував путінський режим, а керівний склад організації зачистили. Тепер є тільки окремі бойовики цього угруповання. Штурм Бахмута вони здійснювали, кидаючи колосальні сили й засоби вперед. Зараз цього потенціалу в росії вже немає, тому медійний ефект від начебто повернення вагнерівців більший за його реальне значення.

  • Глава Міноборони України Рустем Умєров заявив, що росія взимку зосереджуватиметься на нанесені ударів по енергетичній інфраструктурі України, але ми будемо відповідати.

«Нам потрібно більше зброї, яка змінить гру... Сподіваюся, незабаром прибудуть багатоцільові винищувачі, і ми досягнемо прогресу. Нам потрібна ця зброя, щоб повернути території та мати перевагу на полі бою!»

  • Екскомандувач армії США в Європі, генерал Бен Ходжес вважає критику контрнаступу Сил оборони «непрофесійною та марною».

За його словами, українським воїнам доводиться наступати без підтримки авіації, без якої США, Велика Британія чи Німеччина «ніколи не послали б своїх солдатів» у бойові дії.

Ходжес наголосив, що Сили оборони України проводять багатоскладові комплексні операції, включно з роботою спецпризначенців, атаками дронів, кіберборотьбою, виведенням з ладу російських радарів та ППО.

«Контрнаступ – це не лише те, що ми бачимо на полі бою».

Ходжес додав, що тим, хто на відстані у 8000 кілометрів критикує, як хтось інший заходить на мінні поля й окопи та розміновує їх, «має бути соромно за себе».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський повідомив, що 1 жовтня у День захисників і захисниць України по всій країні відбудеться масштабна хвилина мовчання в пам'ять про всіх загиблих воїнів.

«9:00. Неділя. 1 жовтня. Центральні площі та вулиці українських міст. Хвилина шани. Хвилина мовчання. Та вічність пам’яті про наших полеглих захисників і захисниць».

Глава держави нагадав, що Україна вперше відзначить у нову дату День своїх захисників і захисниць - усіх, хто б?ється заради держави, усіх, хто додає сили Україні, усіх, хто віддав своє життя заради України.

«І цієї неділі вперше вся Україна на хвилину зупиниться, щоб мовчанням вшанувати подвиг наших людей, які загинули, захищаючи нашу державу та українців».

  • До зими Україна посилить протиповітряну оборону енергетики, це буде унікальний для світу захист.

В уряді наголошують, що наша ППО стала ще більш комплексною і досвідченою. Крім того, зведено багаторівневий захист енергооб’єктів: пасивний та активний. Продовжується також робота над децентралізацією енергосистеми.

Партнери надали $2,3 мільярда на відновлення та захист енергетики. Станом на сьогодні відремонтовано понад 80% магістральних мереж.

  • Українська асоціація футболу рішуче засудила рішення УЄФА про повернення до міжнародних змагань команд U-17 із росії та заявила, що Україна не братиме участь у турнірах з росіянами.

УАФ вважає, що рішення про повернення команд із росії до участі у змаганнях у розпал війни є безпідставним і таким, що толерує російську агресивну політику.

«Рішуче закликаємо УЄФА переглянути дане рішення та залишити чинним попереднє рішення про повне відсторонення будь-яких команд із рф від участі в міжнародних змаганнях», − наголосили в Українській асоціації футболу.

  • Президент Володимир Зеленський підписав закон про запровадження в Україні нового виду кримінальних покарань – пробаційного нагляду.

Покарання у вигляді пробаційного нагляду полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства.

Пробаційний нагляд призначається на строк від 1 до 5 років для дорослих і на строк від 1 до 2 років для неповнолітніх.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін розкритикував дії свого уряду і визнав, що в росії не змогли зупинити зростання цін на бензин і дизпаливо на АЗС.

Російський диктатор зазначив, що після запровадження заборони на експорт нафтопродуктів біржові ціни на паливо в росії зменшилися, але роздрібні ціни продовжують зростати.

При цьому путін продовжує мовчати з приводу того, що це його дії та війна проти України дали поштовх до падіння російської економіки в прірву.

  • Швеція остаточно відрізала росію від сучасних технологій мобільного зв'язку.

Компанія Ericsson більше не постачає до рф обладнання, навіть за контрактами, укладеними до початку війни.

Експерти кажуть про початок неминучої деградації ринку мобільного зв’язку.

  • Путінський режим приготувався до різкого зростання кількості інвалідів на тлі війни в Україні. Міністерства праці та соціального захисту росії замовило понад 2,7 млн. бланків довідок для встановлення факту інвалідності.

Кількість бланків, замовлених за неповний 2023 рік, стала рекордною за дев'ять років і в півтора рази перевищила показник минулого року.

До початку війни в Україні кількість таких документів, які вказувалися у тендерах, неухильно знижувалась із 2015 року.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У Брюсселі відбулося шосте засідання Координаційної платформи донорів України, на якому обговорювали фінансові потреби України після завершення 2023 року та оцінку допомоги за цей рік.

Українська сторона на основі проекту бюджету окреслила потреби у бюджетній підтримці і підтримці на "швидку відбудову" у 2024 році, а також поінформувала партнерів про освоєння донорського фінансування у 2023 році.

«Керівний комітет погодився з необхідністю підтримувати Україну у цьому процесі, включно з технічною і консультаційною підтримкою», – зазначено в комюніке.

Український уряд презентував так званий Ukraine Plan – середньострокову стратегію розвитку країни, що має бути "дорожньою картою" реформ та сприяти відбудові, приходу інвестицій та підвищенню готовності до членства у ЄС.

Керівний комітет обговорив можливість використання цього плану як орієнтир для скоординованої донорської підтримки і «дорожньої карти» для реформ та інвестицій.

  • Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає українським агропідприємствам 12 тисяч тонн добрив на осінню посівну кампанію. Допомога у вигляді добрив на суму 5 млн доларів надана Міністерством закордонних справ Південної Кореї.

Мікро-, малі та середні агровиробники зможуть отримати мініральні добрива через Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО). Кожен учасник програми зможе отримати тонну нітроамофоски для основного та припосівного внесення за допомогою Державного аграрного реєстру.

  • У проекті про додаткове фінансування для уряду США заклали понад 6 млрд доларів на підтримку України. Більша частина цієї суми піде на військову допомогу.

Поки що це лише проект, і в наступні дні у Конгресі триватимуть активні дискусії.

  • Естонія планує долучитися до німецького рамкового контракту щодо постачання боєприпасів для забезпечення стійкості України.
  • Литва передала комплекти радіолокаційного обладнання для потреб Військово-морських сил України. Ця техніка допомагає вести спостереження над акваторією моря.

«Ця підтримка посилить спроможність України вести спостереження над морем і краще розуміти ситуацію… Це важливо і для захисту її територіальних вод, і забезпечення безпеки власних громадян», – прокоментував міністр оборони країни Арвідас Анушаускас.

  • Санкційний підрозділ Міністерства фінансів США оголосив про запровадження санкцій проти п'яти компаній та двох фізичних осіб, які причетні до виробництва безпілотників Shahed-136.

Насамперед йдеться про іранську компанію Pishgam Electronic Safeh (PESC), яка закупила тисячі сервоприводів для іранських дронів. Один із таких сервоприводів було знайдено в одному з недавно збитих Shahed-136, якими Росія атакує Україну. Також під санкції потрапив гендиректор PESC Хамід Реза Джангорбані (Hamid Reza Janghorbani).

Крім того, у США розпочали розслідування проти найбільших банків Швейцарії через обхід санкцій проти росії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему