25 Вересня 2023
Новини

Найголовніші новини 25 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  25 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Триває 579 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • Російські окупанти продовжують ігнорувати міжнародне гуманітарне право, обстрілюють не лише позиції українських військ, а й цивільну інфраструктуру населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.

Сьогодні вночі росія в черговий раз атакувала Україну – в ударі задіяли 12 крилатих ракет «Калібр», 2 протикорабельні ракети П-800 “Онікс” та 19 іранських ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” по припортовій інфраструктурі Одеської області. Протиповітряна оборона знищила 11 крилатих ракет типу «Калібр» та всі 19 запущених "шахедів".

Загалом ворог завдав 14 ракетних та 57 авіаційних ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки, готель, дитячий садочок та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території та закріплюються на досягнутих рубежах.

  • Сьогодні в окупованому місті Сорокине (колишній Краснодон) на Луганщині стався потужний вибух на військових складах рашистів.

Очевидці публікують у соцмережах відео й фото пожежі та детонації боєприпасів. У бік підприємства виїхали машини швидкої допомоги та російського МНС.

  • Державна прикордонна служба повідомила, що на одній із ділянок кордону з рф на Харківщині прикордонники з «Гвардії наступу» разом із бійцями ЗСУ витіснили російських загарбників за межі України.

Загарбники проникнули на територію України та спробували зводити укріплення поблизу кордону.

Кількох загарбників ліквідували прикордонні снайпери, а коли вороги почали тікати з території України, захисники відкрили вогонь із танків та мінометів.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та один удар по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 9 артилерійських засобів, район зосередження озброєння і військової техніки, склад боєприпасів та станцію РЕБ противника.

 

Станом на ранок 25 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 276 270 (+420) осіб,
  • танків – 4 667 (+5),
  • бойових броньованих машин − 8 927 (+13),
  • артилерійських систем − 6 260 (+27),
  • РСЗВ − 791 (+2),
  • засобів ППО − 533 (+2),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 895 (+7),
  • крилатих ракет − 1 518,
  • кораблів/катерів − 20,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 8 746 (+12),
  • спеціальної техніки − 918 (+4).

 

  • Сили спеціальних операцій ЗСУ заявляють, що в результаті ураження штабу Чорноморського флоту рф в окупованому Севастополі загинули 34 офіцери, серед яких командувач ЧФ рф Віктор Соколов.

Також українські воїни розповіли про наслідки удару по підводному човну в Севастополі.

«Враховуючи факт, що БДК "Мінськ" мав на наступний день вийти на бойове чергування, особовий склад був присутній на БДК. Безповоротні втрати склали 62 окупанти.

Після ураження штабу ЧФ рф загинуло 34 офіцери, серед них командувач ЧФ рф. Ще 105 окупантів було поранено. Будівля штабу не підлягає відновленню. Йдемо далі!»

Таким чином наші захисники вкотре показали, що саме ЗСУ завдають ударів по «центрах ухвалення рішень», рашисти ж можуть воювати тільки проти мирного населення.  

  • «Армія дронів» продовжує знищувати російську техніку на території України.

За останній тиждень є новий рекорд - мінус 64 російські гармати. Також оператори дронів вразили 27 танків, 55 вантажівок і багато іншого. Загальна кількість ураженої техніки за минулий тиждень - 205 одиниць

  • Розвідка Великої Британії зазначає, що російські окупаційні війська для стримування наступу ЗСУ проводять локальні провальні контратаки.

За даними відомства, російські окупанти намагаються стримати українські сили як на Оріхівському, так і на Бахмутському напрямках, докладаючи при цьому значних зусиль. Однак на обох напрямках українські війська відбили ці атаки та утримали нещодавно звільнені території.

У розвідці підкреслили, що за останні дев'ять місяців окупаційні війська рф в Україні довели, що здатні проводити наполегливі оборонні операції, однак не здатні проводити наступальні дії.

«Вони продовжують демонструвати лише мінімальну здатність до наступу».

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) з посиланням на власне джерело повідомляють, що путін дав своєму міністру оборони Шойгу термін до жовтня спинити контрнаступ ЗСУ і повернути російським військам ініціативу.

Аналітики припускають, що завдання утримувати всі початкові оборонні позиції поставили, «щоб створити ілюзію того, що українські контрнаступи не досягли жодного тактичного чи оперативного ефекту, незважаючи на значну підтримку Заходу».

У ISW впевнені, що ця інформаційна акція може мати успіх у довгостроковій перспективі лише в тому випадку, якщо російські війська зможуть фактично перешкодити українським силам прорватися і звільнити великі території.

Водночас експерти підтверджують, що українські сили продовжували контрнаступальні операції на південному фланзі Бахмута і змусили російські війська відступити за залізничну лінію на схід від Кліщіївки.  Також ЗСУ відбили російські атаки поблизу Білогорівки Донецької області.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів щоденне засідання, присвячене синхронізації за основними безпековими напрямами. Глава держави підтвердив прибуття першої партії американських танків Abrams до України.

«Хороші новини від міністра (Рустема) Умєрова. "Абрамси" вже в Україні й готуються підсилити наші бригади. Вдячний союзникам за виконання домовленостей. Шукаємо нові контракти, розширюємо географію постачання».

  • Пропри війну, українська банківська система демонструє не лише стабільність, а й серйозний розвиток.

Прибуток українських банків у січні-серпні 2023 року становив 95,1 млрд грн, що в 11,3 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року (8,4 млрд грн).

Як повідомив Національний банк України, досягнутий показник є рекордно високим за всю історію. До цього найвищим за вісім місяців був чистий прибуток банків у довоєнному 2021 році – 45,6 млрд грн порівняно з 32,6 млрд грн у 2020 році та 44,3 млрд грн – у 2019 році.

  • Україна вперше пройде зиму завдяки газу власного видобутку, усі розрахунки «Нафтогазу» підтверджують таку можливість.

У 2023 році компанія запустила рекордну кількість нових свердловин, що забезпечує стабільне збільшення видобутку.

  • Анонсоване Президентом Володимиром Зеленським проведення в Україні Першого Форуму оборонних індустрій DFNC1 цієї осені збере більше сотні світових виробників озброєння та технологій.

Загалом участь підтвердило вже 165 оборонних компаній із 26 країн світу.

Форум стане платформою для комунікації світових оборонних компаній з українськими виробниками та військово-політичним керівництвом.

  • Юристи-правозахисники разом з Офісом генерального прокурора України готують досьє про нові воєнні злочини росії для передачі матеріалів до Міжнародного кримінального суду (МКС). рф хочуть звинуватити в навмисному спричиненні голоду під час повномасштабної війни в Україні. Мета полягає в тому, щоб задокументувати випадки, коли окупанти використовували голод як зброю війни. Докази нададуть МКС, щоб розпочати судовий процес та висунути звинувачення путіну.

Юристи вважають, що перетворення продовольства на зброю відбувалося у три етапи. Перший етап був на початку повномасштабного вторгнення, коли українські міста опинилися в облозі й постачання продовольства припинилося. Сюди ж додадуть матеріали про облогу Маріуполя.

Другий етап включає знищення запасів продовольства й води, а також джерел енергії по всій Україні під час бойових дій. 

Третій елемент – це спроби росії припинити чи обмежити експорт українських продуктів.

Робота над складанням досьє триватиме до кінця наступного року. 

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Через події в Нагірному Карабасі росія остаточно втрачає вплив на Вірменію, а також фактично підтверджує, що так званий блок ОДКБ – це просто фікція, тож намагання путіна створити власну сферу пливу провалилися.

Прем’єр Вірменії Пашинян заявив, що інструменти ОДКБ неефективні для гарантування безпеки Вірменії. Єреван обдумує також ратифікацію Римського статуту.

На всі звинувачення Пашиняна МЗС рф змогло протиставити тезу, що нібито «антиросійські тенденції у Вірменії мають системний характер».

У матеріалах російських пропагандистів уже чути заяви, що Вірменія перетворюється на антиросійську державу.

  • Російська влада готує черговий «подарунок» своїм громадянам, на яких намагається перекласти всі втрати бюджету й тягар війни. Уперше за 11 років відбудеться рекордне підвищення тарифів на газ для росіян, щоб наповнити бюджет «Газпрому», який втратив три чверті виручки на ключовому, європейському ринку.

Оптові тарифи на газ для населення з липня 2024 року будуть збільшені на 11,2%, а з липня 2025 року – ще на 8,2%.

Тим часом Україна, яка відчуває на собі серйозні удари по об’єктах критичної інфраструктури, продовжує зберігати ціни на газ на довоєнному рівні.

  • Російські олігархи починають відкрито критикувати рішення уряду ввести так званий податок на обвал рубля.

Як зазначає Столипінський інститут, раптове запровадження з 1 жовтня «курсового» мита для експортерів ударить не тільки по експорту, а й по всій російській економіці – по внутрішньому виробництву, бізнес-клімату й навіть по курсу рубля.

Показово, що наглядову раду цього інституту очолює один із найбагатших російських підприємців Олег Дерипаска. Сам він дуже в’їдливо написав про «податок на девальвацію» у своєму телеграм-каналі:

Зокрема олігарх зазначив, що в той час, коли NASA бере зразки ґрунту з астероїда й досягає значного прориву в дослідженні космосу, у росії збільшують побори/експропріації із підприємств, що еквівалентно майже 80% прибутку

  • В уряді росії хваляться, що начебто насправді міжнародної ізоляції країни немає, а навпаки, розвиваються та збільшується міжнародна кооперація з партнерами. Водночас замовчують той простий факт, що поки взаємодія налагоджується тільки з Іраном, Північною Кореєю, афганськими талібами та деякими іншими африканськими державами з диктаторськими режимами при владі.

Цивілізований світ не хоче мати справи з токсичним кремлівським режимом, який заради збереження влади топить у крові і власний народ, і сусідні країни.

  • Воєнний злочинець Рамзан Кадиров опублікував відео, як його син Адам б’є у СІЗО Микиту Журавля, який раніше в російському Волгограді спалив Коран.

Кадиров зазначив, що пишається вчинком сина.

Це все, що треба знати про права людини в росії, правоохоронну та судову системи в цій державі. Прості люди там не мають жодних прав, а ті, хто при владі, та їхні діти й родичі практично нічим не обмежені.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Україна і США підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці для забезпечення стійкості енергосистеми України, що включає 522 млн доларів на її зміцнення, із яких 100 млн – за виконання певних умов.

Зокрема йдеться про відновлення критичної інфраструктури, запровадження розподіленої генерації, реформування енергетичного сектору та сприяння післявоєнному переходу України до низьковуглецевої, конкурентоспроможної та інтегрованої до ЄС енергетичної економіки.

Для реалізації угоди буде створено Керівний комітет, до якого увійдуть представники України і США. Комітет буде проводити щоквартальні зустрічі для оцінки прогресу.

  • Україна отримала 100 млн доларів від Світового Банку під гарантію Великої Британії.

Ці кошти будуть спрямовані на часткову компенсацію видатків державного бюджету України, здійснених для відшкодування пенсійних виплат за липень 2023 року.

  • Місія Міжнародного валютного фонду почала технічні дискусії з представниками влади України. Триває підготовка до другого перегляду програми розширеного фінансування.
  • Польща підготувала транзитні коридори, якими Україна експортуватиме своє зерно тим країнам, які потребують такого експорту.

Як заявив президент Польщі Анджей Дуда, поляки намагаються допомогти Україні й тим державам, які потребують цієї допомоги.

  • Сполучені Штати оголосили про введення додаткових санкцій проти шести російських підприємств, пов’язаних з ВПК, а також про введення експортних обмежень проти п’яти великих компаній, у тому числі найбільшого виробника титану в росії.

Зокрема, повторні санкції введені проти акціонерного товариства STAR, зареєстрованого в Пермі й пов’язаного з іранським авіаційним виробником. Крім того, до списку обмежень додані компанії «Лис Групп», Logistic International Servis, «Разрез полярный», «Скай 17», «Стрелой», офіси яких знаходяться в Москві й Санкт-Петербурзі.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему