22 Вересня 2023
Новини

Найголовніші новини 22 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини   22 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Триває 576 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, обстрілює як військові, так і цивільні об’єкти, внаслідок чого, на жаль, є постраждалі серед цивільного населення.
  • Протягом доби відбулось 25 бойових зіткнень. Ворог завдав 5 ракетних та 40 авіаційних ударів, здійснив 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також, від цинічних ракетних ударів постраждало мирне населення Юрківки Запорізької області та міста Кременчук Полтавської області. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Російські окупанти сьогодні заявили про ракетний удар по штабу Чорноморського флоту рф у Севастополі. Очевидці повідомили, що до місця удару приїхала велика кількість швидких. Частина будівлі зруйнована.

На тлі цих вибухів командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук знову подякував пілотам Повітряних сил і звернувся до російських пропагандистів.

«Ми ж обіцяли, що "далі буде..." Тож поки окупанти оговтуються в Мелітополі, а в Севастополі досі лунають сигнали повітряної тривоги, вкотре подякую льотчикам Повітряних сил! "Все ракеты сбиты!". Сподіваюсь, що наступного разу російське ППО нас знову не підведе".

Удар по штабу в Сімферополі чітко підтверджує, що ЗСУ б’є виключно по військових об’єктах, які є законною ціллю. Натомість рашисти свої ракети спрямовують на цивільну інфраструктуру та проти мирних жителів.

  • Окупаційна влада Криму заявила про безпрецедентну кібератаку на провайдерів півострова після удару по штабу Чорноморського флоту російських окупантів.

На півострові зафіксували суттєві перебої з інтернетом.

  • У Східному угрупованні військ ЗСУ повідомило, що в районі Кліщіївки на Донеччині тривають важкі бої, зокрема, поблизу залізниці, через яку відбувається постачання російських сил.

Залізниця перебуває під постійними артилерійськими пострілами як їхніми, так і нашими. Ворог повністю не контролює залізницю. Водночас наші захисники намагаються закріпитися, аби повністю відбити в окупантів будь-які наміри просуватися на цьому напрямку.

Напередодні ЗСУ взяли під вогневий контроль трасу Бахмут-Горлівка, через яку сили рф отримують постачання. Вогневий контроль значно ускладнив логістику російських військ.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, у місті Токмак Запорізької області місцеве населення продовжує потерпати від дій військовослужбовців російських окупаційних військ, які через затримку грошового забезпечення та браку продуктів харчування займаються масовими крадіжками. Зокрема, окупанти примушують цивільних людей віддавати їм своїх домашніх тварин, продукти харчування та консервацію.
  • Протягом доби авіація Сил оборони завдала удару по штабу командування чорноморського флоту росії в тимчасово окупованому Севастополі, 12 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 4 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 2 зенітно-ракетних комплекси та 4 артилерійських засоби противника.

 

Станом на ранок 22 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 274950 (+480) осіб,
  • танків – 4644 (+6),
  • бойових броньованих машин ? 8891 (+8),
  • артилерійських систем – 6177 (+40),
  • РСЗВ – 785 (+4),
  • засобів ППО ? 528,
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4858 (+8),
  • крилатих ракет ? 1517 (+38),
  • кораблів/катерів ? 20,
  • підводних човнів - 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8690 (+20),
  • спеціальної техніки ? 912 (+1).

 

  • В Оперативному командуванні Південь заявили, що росіяни навмисно розганяють чутки про "вагнерівців" у Херсонській області, щоб зупинити своїх дезертирів.

Останнім часом зросла кількість випадків дезертирства як наслідок боїв на Запорізькому напрямку та потужної контрбатарейної боротьби на Херсонському напрямку.

Тому місцеві підрозділи армії рф, які вже більш-менш зорієнтувались по Херсонщині, вишукують способи як переодягтися у цивільних і загубитися серед цивільного населення.

  • Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що для того, щоб якось вмотивувати російське суспільство окуповувати українські території, росія штучно вигадує історію для регіонів. Кремль розповідає росіянам, що українські землі — це російські землі, а українська історія — "неправильна".

«Це ми Київська Русь. Звідси все пішло. Це наші пращури й Москву палили свого часу. Русь у ті часи в Константинополь заходила. Нам треба повернути свою історію, а вона ? славетна», – сказав Буданов.

  • Військово-морські сили ЗСУ зауважили, що в акваторії Чорного моря більше місяця спостерігається перевага російських прикордонних кораблів над представниками військово-морського флоту Чорноморського флоту росії.

Побоюючись українських ударів, російські кораблі намагаються триматися східної та північно-східної частини Чорного моря, тобто ближче до своїх офіційно визнаних берегів та Керченської протоки.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • У 2024 році уряд запускає пенсійну реформу, а також вдруге за час війни проведе індексацію пенсій.

З 1 березня 2024 року вже вдруге під час великої війни буде проведено індексацію пенсій.

Також наступного року стартує пенсійна реформа, мета якої довести рівень пенсій в Україні до 30-50% середньої зарплати в країні. А також - зрівняти старі та нові пенсії.

З 2024 року у нарахуванні пенсій буде запроваджена бальна система.

«Вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня», - сказав прем’єр-міністр.

  • Сьогодні з порту Чорноморська тимчасовим коридором вийшов уже другий корабель з українським зерном, незважаючи на оголошену росіянами блокаду Чорного моря.

Також у напрямку українських портів під завантаження експортною продукцією рухаються ще три судна. Кораблі прибудуть у порти «Південний» та «Чорноморськ». Після завантаження понад 127 тис. тонн української агропродукції та залізної руди судна вирушать у напрямку Китаю, Єгипту та Іспанії.

Ці важливі кроки свідчать про поступове відновлення нашою державою морського коридору попри ракетний терор та ультиматум з боку росії.

  • Державної служби статистики інформує, що ральний валовий внутрішній продукт України у другому кварталі цього року зріс на 19,5% порівняно з другим кварталом минулого року.

Реальний ВВП є мірою випуску продукції на душу населення в доларах постійної купівельної спроможності, при цьому нівелюється вплив інфляційних процесів.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Видання Bloomberg пише, що росія у 2024 році витратить на армію рекордні $112,49 млрд. Федеральний бюджет, проект якого сьогодні обговорював уряд рф, передбачає військові витрати на рівні 6% ВВП проти 3,9% зараз.

Фактично йдеться про суму, що у 7 разів більша, ніж ту, яку виділять із держбюджету на освіту чи охорону здоров'я.

Таким чином путінський режим чітко окреслює громадянам рф перспективи найближчого майбутнього в цій державі: росії не потрібен розвиток, не потрібне здоров'я, потрібно вбивати й гинути за мрії путіна про відновлення імперії.

  • Російській владі необхідно підвищувати рівень життя пенсіонерів за рахунок «альтернативних» заходів підтримки: продуктових карток і полиць з безкоштовними товарами з терміном придатності, що закінчується, в магазинах.

Така рекомендація міститься у статті експертів Фінансового університету при уряді Олександра Сафонова та Дарії Некіпелової.

Багато хто на офіційному рівні абсолютно серйозно поставився до таких пропозицій, адже соціальні видатки в росії скорочуються через спрямування грошей на потреби війни.

До того ж експерти кажуть, що зараз є всі підстави говорити, що в рф може повернутися ситуація початку 90-х, коли росія вижила тільки завдяки гуманітарній допомозі Заходу.

  • Поки влада рф рапортує про відновлення економіки та зростання добробуту населення, самі росіяни оцінюють своє становище набагато гірше, ніж до війни.

«Терпіти наше тяжке становище вже неможливо» — таку відповідь обрали як відповідну ситуацію 29% росіян, які взяли участь в серпневому опитуванні «Левада-центру».

Це друга за популярністю відповідь після «жити важко, але можна терпіти», її обрали 45%. Ще 19% вважають, що "все не так погано і можна жити", і тільки у 6% «все в повному порядку». Важко відповісти 1%, ця частка не змінюється з 2018 року.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент України Володимир Зеленський зустрівся в Білому домі з американським лідером Джо Байденом, який заявив, що Америка залишається відданою наданню підтримки зусиллям України щодо захисту від російського вторгнення.

«На початку цього тижня на Генасамблеї ООН я чітко дав зрозуміти, що жодна нація не може бути по-справжньому захищеною у світі, якщо ми не станемо на захист свободи України перед обличчям російської жорстокості та агресії. Ось чому ми зібрали коаліцію з понад 50 країн − 50 країн, щоб допомогти Україні захистити себе. Це має вирішальне значення», - наголосив Байден.

Він додав, що США розпочали процес формалізації довгострокових зобов'язань щодо безпеки України разом з іншими лідерами G7 та іншими міжнародними партнерами, і саме тому вони підтримують справедливий і тривалий мир, який поважає суверенітет України та її територіальну цілісність.

Президент США також високо оцінив величезну хоробрість народу України.

«Це надихнуло світ, дійсно надихнуло світ рішучістю захищати ці принципи, і разом з нашими партнерами і союзниками американський народ сповнений рішучості зробити все можливе, щоб світ був із вами».

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що за підсумками візиту до США має низку вагомих результатів, серед яких домовленість спільно виготовляти озброєння, зокрема, системи ППО.

«Дуже важливий візит у Вашингтон був, дуже вагомі результати. Зустріч із президентом Байденом, із його командою. Є новий оборонний пакет: ППО, артилерія, снаряди, інженерні засоби. І довгострокова домовленість – будемо разом працювати, аби спільно з Америкою Україна виробляла необхідну зброю. Це новий рівень нашої єдності! Копродукція в "оборонці" зі Сполученими Штатами – це історична річ. Нова промислова база, нові робочі місця для обох наших народів. Україна зможе виробляти, зокрема, ППО».

Президент переконаний, що це матиме глобальні позитивні результати.

  • У Вашингтоні за участю Володимира Зеленського відбулася церемонія повернення Україні культурних цінностей, викрадених росією із тимчасово окупованих територій.

Міністр внутрішньої безпеки США Алехандро Майоркас і посол України у США Оксана Маркарова підписали відповідний сертифікат передачі українських артефактів, конфіскованих правоохоронцями США.

«Щоразу, коли щось повертається в Україну, щось украдене росіянами, це означає повернення життя й справедливості, що дуже важливо», - наголосив глава держави.

  • США нададуть Україні 128 мільйонів доларів нової допомоги у сфері безпеки, а також 197 мільйонів доларів на озброєння і техніку.

Пакет включає додаткові засоби протиповітряної оборони, щоб допомогти зміцнити ППО України від повітряних атак з боку росії.

Пакет також містить артилерійські боєприпаси, протитанкові засоби і касетні боєприпаси, які ще більше посилять спроможність України продовжувати контрнаступ проти російських військ.

  • Президент США Джо Байден прокоментував новий пакет допомоги й зазначив, що перші американські танки "Абрамс" будуть доставлені в Україну вже наступного тижня.

Байден додав, що також США передають другу батарею ППО Hawk із постійними поставками додаткових батарей та інших систем щомісяця протягом зими. Крім того, Україна отримає установки-перехоплювачі, які мають захистити українські елеватори, лікарні, школи та електростанції.

  • Сьогодні ж Президент України Володимир Зеленський прибув із неанонсованим візитом до Канади.

Там запланована низка зустрічей із керівництвом держави, політиками, виступ із промовою до парламенту.

  • Європейський Союз у п'ятницю, 22 вересня, перерахував Україні восьмий у 2023 році транш макрофінансової допомоги у розмірі 1,5 млрд євро.

Напередодні після майже двомісячної перерви Україна отримала $1,25 млрд від США.

  • У Пентагоні підтвердили укладення угоди з компанією Ілона Маска щодо забезпечення зв'язком Starlink українських військових.

Деталі цієї угоди не розголошуються.

  • Благодійники зібрали 650 тисяч євро на покупку машини розмінування Bozena-5 для України.

До підтримки долучилися організації NAFO та Peace Ukraine Initiative. Крім того, великий вклад у збір зробив уряд Тайваню, який пожертвував 100 тисяч євро.

  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс, країни-союзниці та партнери Альянсу чітко усвідомлюють, що перемога України у боротьбі проти російської агресії відповідає їх власним інтересам у сфері безпеки, і продовжать підтримку України.

«Для мене головна мета та головне завдання на цей тиждень – мобілізувати підтримку для України поряд із багатьма іншими речами. У Вільнюсі (під час саміту Альянсу в липні) я відчував, що у НАТО та серед країн-партнерів є розуміння: ми підтримуємо Україну, тому що це відповідає нашим інтересам з безпеки, щоб Україна перемогла як суверенна незалежна держава».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему