14 Вересня 2023
Новини

Найголовніші новини 14 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  14 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Триває 568 доба оборони української землі від повномасштабної збройної агресії з боку російської федерації.

  • Протягом доби відбулося понад 20 бойових зіткнень. Також, сьогодні російська федерація завдала чергового масованого авіаційного удару іранськими ударними БпЛА “Shahed-136/131” у напрямку Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської та Сумської областей.

У результаті успішної роботи ППО знищила 17 із 22 ворожих «шахедів». Загалом ворог завдав 1 ракетного та 44 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільняють окуповані території.

У результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх в районах Кліщіївка та Андріївка Донецької області, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах.

  • Управління стратегічних комунікацій ЗСУ підтвердило, що наші воїни сьогодні успішно атакували російські комплекси ППО біля міста Євпаторія у тимчасово окупованому Криму.

«Вранці ЗСУ завдали удару по місцю розташування ворожих ракетних комплексів "земля-повітря" поблизу Євпаторії в тимчасово окупованому Криму. Слава Збройним силам України!» - ідеться в повідомленні.

Експерти кажуть, що знищено було ППО С-400 «Тріумф», ціна якого – 1,2 млрд дол.

Наголошується, що знищено вже другий такий комплекс за останній місяць.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по 1 пункту управління, 2 зенітно-ракетних комплексах, 5 артилерійських засобах та 1 складу боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 14 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 270 970 (+620) осіб,
  • танків – 4 599 (+15),
  • бойових броньованих машин − 8 810 (+18),
  • артилерійських систем − 5 944 (+42),
  • РСЗВ − 769 (+3),
  • засобів ППО − 517,
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 697 (+47),
  • крилатих ракет − 1 455,
  • кораблів/катерів − 20 (+1),
  • підводних човнів − 1 (+1),
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 8 458 (+14),
  • спеціальної техніки ? 889 (+5).

 

  • Російське видання "Медіазона" повідомило, що в Україні ліквідовано командира російського 247 полку ВДВ Василя Попова – уже другого командира цього підрозділу, знищеного Силами оборони.

Видання зазначає, що перший командир цього підрозділу, полковник Костянтин Зізевський, загинув ще 26 лютого 2022 року.

  • Фахівці Інституту вивчення війни (ISW), проаналізувавши дані з відкритих джерел, вказують на просування українських захисників на заході Запорізької області і в районі Бахмута 13 вересня.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • У Києві розпочав роботу польовий офіс Міжнародного кримінального суду – найбільше представництво МКС за межами Гааги.

Робота офісу допоможе посилити взаємодію між Україною та Міжнародним кримінальним судом. Підвищить ефективність та оперативність реагування на злочини, які росія продовжує щодня вчиняти проти України та українців.

  • Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонується військовий податок на доходи фізосіб (ПДФО) направити з місцевих бюджетів на закупівлю техніки й власне виробництво зброї.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна має наростити виробництво власних дронів, озброєння та боєприпасів.

З початку великої війни доходи місцевих бюджетів від військового ПДФО збільшились у вісім разів. За 2023 рік прогнозована сума складе понад 96 млрд грн. Це зростання відбувається виключно тому, що держава збільшує видатки на сектор оборони та зарплати військових.

«Урядовий законопроєкт дозволить залучити 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного на додаткові закупівлі дронів та на збільшення виробництва власного озброєння».

  • Правління Національного банку 14 вересня ухвалило рішення знизити облікову ставку з 22% до 20%.

«Подальше сповільнення інфляції та спроможність НБУ забезпечувати курсову стійкість дають змогу продовжити цикл зниження ставки за збереження достатньої привабливості гривневих заощаджень», – зазначив голова регулятора Андрій Пишний.

Такий крок підтримає відновлення економіки та водночас не створюватиме загроз для макрофінансової стабільності.

  • Україна розраховує, що після 15 вересня, коли спливе термін заборони на експорт зернових до ЄС, європейська сторона скасує усі обмеження на українську сільгосппродукцію.

У МЗС наголосили, що в Єврокомісії немає підстав продовжувати заборону через такі основні причини:

  • Україна та Євросоюз створили спільну координаційну платформу, в рамках якої пропрацювали всі застереження з боку деяких європейських країн.
  • Експорт української сільськогосподарської продукції не є причиною дестабілізації європейського ринку.
  • Сьогоднішнє рішення Болгарії відновити імпорт українських зернових лише підтверджує безпідставність односторонніх обмежувальних заходів.
  • Штучне обмеження українського експорту грає на руку рф, яка є конкурентом України на світових ринках зерна.
  • Заборона на імпорт у принципі протиправна, адже вона порушує Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, а також принципи і норми Єдиного ринку ЄС.

У МЗС України також привітали рішення Болгарії відновити імпорт українських зернових, та закликало інші сусідні з Україною держави-члени ЄС наслідувати цьому прикладу.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російські заводи встановили рекорд з масштабів зриву державного оборонного замовлення.

Після початку війни з Україною до російських судів надійшла рекордна кількість кримінальних справ за зрив держоборонзамовлення. У 2022 році їхня кількість зросла вдвічі рік до року, а за 8,5 місяців 2023-го було порушено стільки ж справ, скільки за весь 2021-й.

Основні причини зривів поставок: брак комплектуючих через санкції, корупція та дефіцит кадрів.

  • Кремль наказав державним пропагандистським ресурсам мовчати про мобілізацію.

Під заборону потрапили будь-які згадки про можливу другу хвилю мобілізації – навіть спростування таких чуток.

Очевидно, що путінське оточення побоюється серйозної хвилі невдоволення громадян, адже на фоні суцільних невдач на фронті влада рф не може пояснити, куди ж поділася її регулярна армія, а також сотні тисяч мобілізованих у восени минулого року.

  • росія переживає період серйозних змін, який можна порівняти з тим, що відбувалося у 1990-ті роки, але, на відміну від подій 30-річної давності, відсутнє розуміння того, куди рухається країна. Про це заявив мільярдер Олег Дерипаска.

«У 1990-х роках усі знали, куди ми йдемо. Нині це похід у невідомість. Ми чуємо про те, як має бути, але, як це буде, ніхто не знає».

Водночас мільярдер запропонував попросити грошей в Африці на подолання технологічної відсталості росії.

«Для нас єдиний шанс - це залучити сюди інвесторів ... із тієї ж Африки».

Експерти наголошують, що зараз «друзями» путінської росії можна вважати тільки такі ж диктаторські режими Лукашенка, Кім Чен Ина та іранського лідера, а також окремих людоїдських африканських режимів.

Цивілізовані країни не хочуть мати жодних справ із кривавими диктаторами.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент США Джо Байден призначив Пенні Пріцкер спеціальною представницею з питань економічного відновлення України, вона походить з родини, яка емігрувала з України до США у ХІХ столітті.

Пріцкер – досвідчена держслужбовиця й колишня міністерка торгівлі США.

«Пріцкер як спецпредставник принесе на цю посаду свій багаторічний досвід та експертність. Працюючи у взаємодії з владою України, нашими союзниками і партнерами, міжнародними фінансовими установами і приватним сектором, вона стане драйвером зусиль США для відбудови української економіки. Це буде включати мобілізацію державних та приватних інвестицій, окреслення пріоритетів для донорів, роботу над відкриттям експортних ринків та підприємств, які закрилися через варварські російські атаки та руйнування».

Пріцкер також працюватиме з іншими міжнародними партнерами України, у тому числі через координаційну платформу G7, аби дії різних країн доповнювали і підсилювали одне одного.

  • У Болгарії парламент підтримав скасування заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня.

Національні збори перед голосуванням заслухали міністра сільського господарства країни, який зізнався, що раніше він підтримував ідею продовження заборони, втім напередодні змінив свою думку, заслухавши економічні показники і прогнози уряду.

  • У рамках проекту Світового банку державний бюджет отримає від США грант у розмірі 1,25 млрд доларів.

«Кошти буде спрямовано на підтримку незахищених верств населення, а також тих, хто працює на забезпечення виконання функцій держави та надання освітніх і медичних послуг (державних службовців, освітян, медиків, працівників служб першого реагування)».

  • В ЄС заявили, що готові вжити заходів проти КНДР, якщо та надаватиме росії підтримку у її війні проти України.

Як заявив офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано, зустріч путіна з главою КНДР Кім Чен Ином показує, що росія поглиблює свої зв’язки з найбільш ізольованими режимами.

«Це лише відображає дедалі більшу ізоляцію, відчай росії, а також ефективність наших заходів проти рф за її імперіалістичну війну проти України. Звичайно, ми засуджуємо найрішучішим чином не лише агресію рф проти України, а також будь-кого, хто підтримує росію в цій війні».

  • У США занепокоєні поглибленням військової співпраці між росією і КНДР на тлі зустрічі путіна і Кім Чен Ина.

За словами речника Держдепу США Метью Міллера, у США є підстави вважати, що диктатори обговорювали військові поставки. Однак він наголосив, що те, що росія звертається по допомогу до КНДР, показує, як розв’язана проти України війна розвивається для Кремля.

«Півтора року тому владімір путін розпочав цю війну, думаючи, що він збирається відновити славу російської імперії, провалився у всіх своїх максималістських, імперіалістичних цілях, а тепер, через півтора року, втративши десятки тисяч російських солдатів і витративши мільярди і мільярди доларів, він благає Кім Чен Ина про допомогу».

Чиновник додав, що США "без вагань" запровадять санкції як проти рф, так і проти Північної Кореї.

  • Депутати німецького Бундестагу написали листа канцлеру Олафу Шольцу та міністру оборони Борису Пісторіусу з вимогою передати Україні далекобійні ракети Taurus.

Напередодні наступної зустрічі у форматі "Рамштайн" депутати заявили про необхідність надати Україні подальші зобов'язання для допомоги у боротьбі з росією.

«Зокрема, Україна потребує крилатих ракетних комплексів Taurus, які є на озброєнні Бундесверу, для того, щоб цілеспрямовано послабити російську військову логістику».

  • Українські пілоти вже завершили ознайомчу підготовку на шведських винищувачах "Gripen".

Як заявив прем’єр-міністр Швеції Пол Йонсон, підготовка пройшла добре.

Ознайомчі навчання включають випробувальні польоти на літаках і тренажерах, а також брифінги для наземного персоналу.

Досвід, отриманий під час такої підготовки, стане основою для визначення того, чи є умови для відправки літаків "Gripen" в Україну.

  • Європейський парламент закликав знайти правові шляхи, щоб арештувати активи білоруського керівництва та направити їх на відновлення України.

Про це йдеться в ухваленій доповіді про відносини ЄС з Білоруссю.

Європарламент вважає, що режим Лукашенка став співучасником злочинів, скоєних росією, а це передбачає відповідальність за руйнування та шкоду, заподіяну Україні.

Депутати вважають також, що спеціальний міжнародний трибунал щодо злочину агресії, скоєного росією проти України, повинен мати юрисдикцію для розслідування злочинів не лише путіна та російського політичного та військового керівництва, але й білоруського керівництва.

  • Влада США суттєво розширила санкції проти росії, додавши до "чорного списку" майже 70 фізичних та 100 юридичних осіб.

Нові обмеження зосереджені на особах, які отримують вигоду від війни росії проти України та підтримують дії Кремля. Санкції націлені проти російської промислової бази, фінансових інститутів, постачальників високотехнологічних товарів та товарів подвійного призначення.

Під санкції потрапили Російська мідна компанія, Автоваз, Москвич, Об'єднана металургійна компанія, Соллерс, банк Ак Барс, Росавтодор, Трансмашхолдінг, ТОВ Арктік енерджис, Арктік Логістик, Перлина Арктики, Grib Diamonds, АГД Даймондс, група ГАЗ, Автодор, Globaltrans, Трансмашхолдинг, Воркутавугілля та ще кілька російських гірничодобувних підприємств, Ростелеком-Солар та інші.

Також під обмеженнями опинилися компанії з Бельгії, ОАЕ, Словенії, Туреччини, ЦАР і два плавучі танкера-сховища під прапором Панами.

Персональні обмеження торкнулися переважно росіян, серед яких принаймні три мільярдери: Іскандар Махмудов, Андрій Бокарєв і Ігор Алтушкін.

  • Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що має намір обговорити відновлення «зернової угоди» під час низки зустрічей на полях Генасамблеї ООН.

За його словами, він планує зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом та главою МЗС рф Сергієм Лавровим.

«Я не говоритиму, чи налаштований я оптимістично, чи песимістично, але ви можете бути впевнені, що я, як і раніше, сповнений рішучості зробити все можливе, щоб відновити Чорноморську ініціативу, експорт української продукції та продовжити роботу для полегшення, в рамках санкційного режиму, експорту російської агропродукції та добрив».

Генасамблея ООН відбудеться 19-25 вересня у Нью-Йорку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему