13 Вересня 2023
Новини

Найголовніші новини 13 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 13 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Сьогодні триває 567 доба від початку повномасштабного вторгнення російських окупантів на нашу землю.

  • Вночі російські окупанти атакували Одещину та Сумщину кількома групами ударних БпЛА типу Shahed-136/131. Усього зафіксовано пуски 44 дронів-камікадзе, із них наша ППО знищила 32 безпілотники.
  • У Міноборони повідомили про загострення ситуації в Мар'їнці та Авдіївці Донецької області, де росіяни збільшили кількість обстрілів і штурмів.

Росіяни збільшили там кількість обстрілів. Крім того, вони почали там штурми.

Окупанти вже понад рік безуспішно намагаються взяти під контроль Авдіївку та Мар'їнку і фактично стерли з лиця землі ці два населені пункти.

Водночас на Куп'янському та Лиманському напрямках фіксується деяке зниження активності противника. Зокрема, кількість боїв там значно зменшилася.

  • Окупаційна «влада» Севастополя повідомила про пожежу на судноремонтному заводі в районі Кілен-балки, а Міноборони росії заявило про атаку ракетами та безпілотними катерами, внаслідок якої пошкоджено два кораблі.

Дослідники OSINT повідомляють, що ракети пошкодили в доках Севастопольського суднобудівного заводу російський підводний човен класу «Кіло» і десантний корабель класу «Ропуха».

Російські пабліки у Telegram із посиланням на власні джерела уточнюють, що внаслідок атаки пошкоджено великий десантний корабель «Мінськ» і дизель-електричний підводний човен «Ростов-на-Дону».

У соцмережах з’явилося фото російського великого десантного корабля «Мінськ», з якого експерти роблять висновок про те, що корабель не підлягає відновленню. ВДК пошкоджено настільки, що його нема сенсу відновлювати, відповідно, судно можна вважати знищеним, а не просто пошкодженим.

  • Командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук подякував українським пілотам після «бавовни» в тимчасово окупованому Севастополі.

«А поки окупантів "штормить" і вони досі оговтуються від нічної бавовни у Севастополі, подякую пілотам Повітряних сил Збройних Сил України за чудову бойову роботу! Далі буде...»

  • У контексті цієї атаки дуже важливо наголосити, що від російських ракетних ударів і нальотів дронів-камікадзе страждають мирні жителі та цивільна інфраструктура: горять житлові будинки, руйнуються церкви, лікарні, школи, знищується збіжжя.

Водночас від ударів української армії тонуть бойові кораблі, палають підводні човни, руйнуються штаби й склади з боєприпасами.

У цьому головна відмінність між українськими захисниками та рашистами. І цю різницю вже відчувають наші партнери, а далі має усвідомити весь світ.

  • Сьогодні ВМС ЗСУ повідомили, що у Чорному морі Сили оборони півдня знищили ворожий катер типу КС-701 «Тунець».

Зазвичай такі судна використовують для патрулювання.

  • Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюються на досягнутих рубежах.

 

Станом на ранок 13 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 270 350 (+590) осіб,
  • танків − 4 584 (+16) од,
  • бойових броньованих машин − 8 792 (+14),
  • артилерійських систем − 5 902 (+30),
  • РСЗВ − 766 (+2),
  • засобів ППО − 517 (+2),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 650 (+5),
  • крилатих ракет − 1 455,
  • кораблів/катерів ? 19,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 8 444 (+31),
  • спеціальної техніки ? 884 (+3).

 

  • Британська розвідка зазначає, що росія достроково перекинула на територію України підрозділи нової 25-ї загальновійськової армії, які планувала розгорнути тільки з грудня цього року.

Формування, найімовірніше, зосереджено у Луганській області на північному сході країни.

Британські аналітики вважають, що рф відправляє це формування в бій раніше терміну, оскільки загалом росія продовжує відчувати надмірне навантаження на фронті, а Україна продовжує контрнаступ за трьома напрямками.

  • У неділю російська пропаганда показала російський «непробивний» танк Т-80БВМ, а за два дні з’ясувалося, що він чудово пробивається.

Танк спалили аеророзвідники 27-ої бригади Нацгвардії.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський сьогодні провів засідання військового кабінету. Глава держави оголосив, що деталі не будуть розголошені, однак результати будуть і ворог їх відчує.
  • У Кабміні заявили, що в Україні ціна на газ, тепло, гарячу воду до кінця опалювального сезону залишиться без змін.

Дію ПСО на ринку природного газу продовжили, і за ним постачальники тепла отримають від Нафтогазу обсяги блакитного палива за фіксованою ціною – 7,4 грн за м3. Це пільгова ціна, яка дозволить не підвищувати тарифи.

Триває укладання договорів між Нафтогазом і підприємствами теплокомуненерго. Близько 600 виробників тепла вже подали заявки, з більшістю основних підприємств договори постачання підписані.

  • Підготовка енергосистеми до осінньо-зимового періоду входить у свою фінальну стадію.

Наразі відремонтовано майже 80% обладнання теплоелектроцентралей. Тривають інтенсивні ремонти, які завершаться вчасно. Крім того, відремонтовано та перебувають у ремонті 35 гідроагрегатів ГЕС потужністю майже 2,3 ГВт.

Також відремонтовано 7 атомних енергоблоків, ще два стануть у стрій до старту опалювального сезону. Загальна їхня потужність складе 7,8 ГВт.

Крім того, Міненерго взяло на себе зобов’язання, що до початку сезону запрацюють 25 енергоблоків теплових електростанцій, які дадуть енергосистемі 4,5 ГВт потужності.

  • НАЕК "Енергоатом" повідомив, що українські АЕС цього літа виробили на 19% більше електроенергії, ніж прогнозувалось.

«Фактично АЕС щомісяця зміцнювали об'єднану енергосистему України у середньому на 500 млн кВтгод».

Загалом влітку держпідприємство НАЕК "Енергоатом" виробило 9,7 млрд кВт⋅год. Такий обсяг дозволив у достатній мірі покрити потреби споживачів і не допустити можливого дефіциту електроенергії.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Сьогодні в росії відбулася зустріч двох диктаторів – путіна і лідера КНДР Кім Чен Ина.

Як зазначають провідні світові експерти, путін змушений принижуватися і просити військову допомогу в Північної Кореї, оскільки російський ВПК не може закривати потреби окупантів на фронті в Україні.

Навіть Путін розуміє, що така зустріч – це сором і приниження у світовому масштабі, але вдіяти нічого не може. Так само він принижувався перед іранським диктатором, коли просив іранські дрони-камікадзе.

Однак очільник Кремля готовий на такі кроки, бо не хоче програти у війні з Україною. Це для путіна рівносильно смерті.

Проте що б не придумувала Москва, українці доводять, що своїх планів не міняють і впевнено йдуть до втілення задуманого в реальність – до перемоги. Весь цивілізований світ на нашому боці, а путіну залишається виключно спілкування з білоруським, північнокорейським та іранськими керівниками людоїдських режимів, а також із деякими маргінальними африканськими лідерами.

  • З 2014 року путін особисто й уряд рф у різних складах регулярно обговорюють заходи щодо залучення людей на Далекий Схід. Найвідомішим проектом став «Далекосхідний гектар», однак за останніми даними за 5 років оформили землю у власність за цим проектом лише 23 тисячі осіб.

Таким чином, виходячи з населення регіону, кількість охочих залишити його більш ніж у 100 разів перевищує кількість людей, залучених туди заходами уряду та президента.

Сьогодні ж, за підсумками соцопитування виявилося, що кожен третій житель Далекого Сходу росії бажає покинути регіон, а кожен шостий  готовий зробити це найближчим часом.

Ось така путінська стабільність: за що б не брався Володимир Володимирович – усюди негативне зростання та зворотна позитивна динаміка.

  • Уряд росії заклав до бюджету слабкий рубль на роки. Щоб звести кінці з кінцями, курс національної валюти має залишатися на рівні понад 90 рублів за один долар у 2024-26 рр. Саме такі дані оприлюднило Мінекономрозвитку рф.
  • Чотири російські регіони в першому півріччі 2023 року зіткнулися з двозначним падінням податкових зборів до місцевих бюджетів. Такі дані у доповіді про стан фінансів суб'єктів рф наводять експерти Інституту Гайдара.

Антирекорд зі скорочення доходів поставив Ненецький автономний округ, де збори за 6 місяців звалилися на 35,1%. Доходи бюджету Хакасії скоротилися на 27,2%; Кемеровської області, ключового регіону видобутку вугілля в РФ - на 21,7%. Санкт-Петербург, де розташована штаб-квартира «Газпрому», втратив на 13,2% доходів після того, як обсяги газового експорту до Європи впали до мінімуму з середини 1970-х років.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна досягла великих успіхів на шляху вступу в ЄС, але повноправне членство є процесом, що ґрунтується на заслугах.

«Ми знаємо, що це нелегкий шлях. Вступ до ЄС ґрунтується на заслугах – і комісія завжди буде відстоювати цей принцип. Це вимагає наполегливої праці та лідерства. Ми бачимо, яких великих успіхів досягла Україна з моменту надання їй статусу кандидата. І ми бачимо рішучість інших країн-кандидатів у проведенні реформ».

Фон дер Ляєн також нагадала, що Єврокомісія запропонувала додаткові 50 мільярдів євро протягом чотирьох років на інвестиції та реформи в Україні.

«Це допоможе побудувати майбутнє України для відновлення сучасної та процвітаючої країни».

Президентка Єврокомісії також заявила, що ЄС подовжить тимчасовий захист українців до 2025 року. Зараз у ЄС перебуває 4 мільйони українських біженців.

  • Німеччина передала Україні нову партію військової допомоги. До нового пакета увійшли:
  • 20 бойових машин піхоти Marder з боєприпасами;
  • 3 000 снарядів калібру 155 мм;
  • два танки для розмінування Wisent 1;
  • матеріали для знешкодження вибухонебезпечних боєприпасів;
  • 1 система спостереження супутникового зв'язку;
  • 2 мобільні антенно-щоглові системи;
  • 10 систем виявлення дронів;
  • сідельний тягач 8x8 HX81 і 4 напівпричепи;
  • 5 вантажопідйомних машин 8x8;
  • 9 одиниць автомобільної техніки;
  • 3 карети швидкої допомоги;
  • 1,5 млн набоїв до вогнепальної зброї.
  • Велика Британія передала Україні партію важких безпілотників Malloy.

У міністерві оборони Британії розповіли, що ці дрони можуть перевозити припаси та зброю на лінію фронту. БПЛА транспортують вагу до 180 кг на відстань 70 км. Вони мають високий рівень автоматизації. Самостійно злітають та приземляються. Можуть слідувати запрограмованим маршрутом у складних погодних умовах.

  • У середу, 13 вересня, з 10.00 ранку Естонія заборонила в'їзд автомобілів з номерами рф, таким чином усі три країни Балтії виконали рекомендації Єврокомісії.

«Мета санкцій проти росії одна – змусити країну-агресора відступити до своїх кордонів. Оскільки Єврокомісія щойно дала роз'яснення щодо чинних санкцій, а Естонія вважає за необхідне використати всі можливості для підвищення ціни російської агресії, ми дійшли висновку, проконсультувавшись із владою Латвії та Литви, що обмеження найефективніші за умови спільного запровадження санкцій», – заявив міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляєнеметс.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему