12 Вересня 2023
Новини

росії закритий доступ до ділянки моря біля «вишок Бойка» — ВМС

росії закритий доступ до ділянки моря біля «вишок Бойка» — ВМС
Доступ до ділянки моря біля "вишок Бойка" закритий після того, як Україна повернула їх під свій контроль.

Українські розвідники залишили росіян без інструментів для спостереження та планування операцій. Про це розповів речник військово-морських сил України Дмитро Плетенчук на брифінгу в Медіацентрі Україна — Одеса.

Водночас він зауважив, що залишається загроза з повітря.

«Для російського флоту ця ділянка моря біля "вишок Бойка" зараз недоступна. Завдячуючи нашим ракетникам та підрозділам берегової артилерії, які не дозволяють росіянам наближатися до цих вишок», — розповів Плетенчук.

За словами речника, для Одещини після цієї операції загрози не збільшилися й не зменшилися, адже «росіяни вже роблять усе, що можуть, і все, що могли, вони вже зробили».

Нагадаємо, українська розвідка провела операцію зі встановлення контролю над газовими та нафтовими платформами в Чорному морі між Кримом та Одесою, про що стало відомо 11 вересня. Ці об'єкти більш відомі під назвою «вишки Бойка». Зокрема, під контроль повернули бурові платформи «Петро Годованець» та «Україна», а також СПБУ «Таврида» й СПБУ «Сиваш».

Група «Нафтогаз» уже заявила, що готова розпочати експлуатацію за призначенням цих бурових газо- та нафтовидобувних платформ, «щойно це дозволятиме безпекова ситуація».

Більше про «вишки Бойка»

LB.ua писало, що у 2011 році тогочасний міністр енергетики та палива Юрій Бойко за державні кошти нібито придбав бурову платформу сінгапурського виробництва. Купівля, як стверджувалося, відбулася не безпосередньо в заводу-виробника Keppel, а через посередника — британську компанію Highway Investments Processing.

Так, українське міністерство, як писало ZN.ua, витратило 400 мільйонів доларів. Така ціна є завищеною порівняно до даних виробника. Пізніше Україна придбала другу платформу також через посередника. Через підозру в корупції ці станції назвали «вишками Бойка».

Після окупації Криму бурові установки «Петро Годованець» та «Україна» були захоплені військами рф і перебазовані з зони Одеського газового родовища до тимчасово окупованого Криму. Пізніше, за даними інформагентства УНІАН, Печерський суд Києва наклав арешт на ці установки. У 2016 році Генеральна прокуратура України заявила, що прямих доказів причетності Бойка до схеми з буровими установками немає. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією
В тему