8 Вересня 2023
Новини

Найголовніші новини 8 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 8 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Триває 562 день розв’язаної росією війни з метою знищення нашої держави й українського народу.

  • Сьогодні вночі росія атакувала Україну 20 дронами-камікадзе типу Shahed-136/131. Із них 16 безпілотників вдалося знищити: 2 «Шахеди» збили на Миколаївщині і 14 – на Одещині.
  • Протягом доби відбулось 24 бойових зіткнення. Ворог завдав 10 ракетних, 60 авіаційних ударів, здійснив 37 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.
  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території, мають успіх в районі південніше Роботиного, закріплюються на досягнутих рубежах.

На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут і також закріплюються на досягнутих рубежах.

Що стосується інших напрямків, то наші захисники продовжують стримувати наступ окупаційних військ на Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Тут противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар'їнки, Красногорівки та південніше Пречистівки Донецької області.

Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ і на Куп'янському, Лиманському і Бахмутському напрямках. Тут окупанти вели безуспішні наступальні дії в районах Синьківки, Новоєгорівки, Оріхово-Василівки, Кліщіївки та Андріївки.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 - по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.
  • Підрозділами ракетних військ та артилерії уражено 1 склад боєприпасів, 9 артилерійських засобів, 6 пунктів управління, 1 станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

Станом на ранок 8 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 267 540 (+640) осіб,
  • танків − 4 529 (+23),
  • бойових броньованих машин ? 8 726 (+23),
  • артилерійських систем – 5 753 (+31),
  • РСЗВ – 754 (+1),
  • засобів ППО ? 507 (+1),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 570 (+29),
  • крилатих ракет ? 1 455,
  • кораблів/катерів ? 19,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8 264 (+47),
  • спеціальної техніки − 860 (+1).

 

  • Аналітики Інститут вивчення війни (ISW) підтверджують, що українські війська здобули успіхи, наступаючи під Бахмутом і в західній частині Запорізької області.

ISW оцінює, що контрнаступ України може досягти оперативних успіхів у 2023 році, але наступні лінії російських оборонних позицій все ще створюють значні проблеми для українських сил.

  • Пентагон вважає надзвичайно ефективними дії українських сил на полі бою та позитивно оцінює результати застосування ЗСУ західних озброєнь.

«Українці є надзвичайно ефективними на полі бою. Ми бачимо, як уже досягнуто певного прогресу в їхньому контрнаступі. Ми спостерігаємо за тим, як вони (українські військові) використовують касетні боєприпаси та в яких місцях. Ми вважаємо, що вони застосовують їх ефективно та відповідально», - сказала заступниця речника Міноборони США Сабріна Сінгх.

Вона також зауважила, що українські захисники вміло користуються можливостями далекобійних ракет Storm Shadow та їхніх аналогів, наданих західними союзниками.  

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський виступив під час панельної дискусії на 18-й зустрічі Ялтинської європейської стратегії. Зокрема він наголосив: що швидше Україна отримуватиме більше потужної далекобійної зброї, то швидше відбуватимуться контрнаступальні дії та звільнення від окупантів українських земель.

Президент зазначив, що розуміє бажання людей якнайшвидше відновити територіальну цілісність України, бо зрештою спокій і мир у нашій державі й в усій Європі та світі буде тоді, коли Україна поверне всі свої території. Водночас він зауважив, що війна, яку веде росія на території України, складна, і багато процесів уповільнюється.

Володимир Зеленський акцентував, що для пришвидшення контрнаступу Україні потрібна конкретна техніка, зокрема сучасні винищувачі.

«Уповільнюється війна. Це є, ми це визнаємо. Ускладнюються й уповільнюються всі процеси: від санкцій до надання зброї... Коли деякі партнери кажуть: так що там із контрнаступом, коли буде наступний крок? Моя відповідь: на сьогодні наші кроки напевно швидші, ніж нові санкційні пакети... Є конкретні квадратні кілометри нашої землі, і кожен звільнений метр – це людське життя».

«Є конкретний вплив конкретної зброї. Що вона потужніша, далекобійніша, то швидше йде контрнаступ. Відновлення нашої території. Якщо в небі нас немає, а росія є, вони зупиняють нас із неба. Зупиняють наш контрнаступ».

  • Міністерство закордонних справ України ініціювало термінове засідання Ради безпеки ООН і запровадження нових санкцій проти рф через проведення псевдовиборів на тимчасово окупованих українських територіях.

В МЗС України нагадали, що ще у березні 2014 року росія провела фейковий так званий референдум в Криму, і з того часу проводила й інші незаконні вибори на окупованих територіях. Україна відпрацювала міжнародний механізм реагування на такі події.

Незаконні вибори були відображені в резолюціях Генеральної асамблеї ООН із чітким зазначенням, що такі вибори є незаконними і не призводять до жодних юридичних наслідків та не змінюють статусу тимчасово окупованих українських територій.

«Україна ініціює включення факту проведення незаконних виборів на окупованих територіях в офіційні документи Організації Об'єднаних Націй, і зокрема, резолюції, які ухвалюються наприкінці року».

  • Україні вдалося повернути ще 9 дітей з тимчасово окупованих територій.

Одного хлопця росіяни звинувачували у підриві моста й місяць допитували у в’язниці.

З безпекових міркувань деталі повернення не розголошують.

  • З початку 2023 року добовий видобуток газу державної компанії «Укргазвидобування» зріс на 3,31 млн куб. м. Це найвищий показник за останні три роки.

Зростання відбулося завдяки введенню в експлуатацію з початку року 54 нових газових свердловин та збільшенню кількості сервісних операцій у серпні.

  • До гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine, метою якої є надання допомоги зерном країнам Африки та Азії, долучили Дунайські порти України.

Відповідне рішення на своєму засіданні ухвалив Кабінет Міністрів.

«Це наш внесок у світову продовольчу безпеку. Працюємо з ООН та іншими нашими партнерами, аби повноцінно відновити аграрний експорт з України та остаточно розблокувати наші чорноморські порти», — наголосив прем’єр Денис Шмигаль.

Зараз у межах жнивної кампанії в Україні зібрано 34 млн тонн врожаю, зокрема, 22 млн тонн пшениці. При цьому внутрішня потреба, за його словами, становить 6-7 млн тонн на рік.

  • Ексміністр оборони України Олексій Резніков закликав міністрів оборони інших країн підтримати його наступника Рустема Умєрова та разом прискорити момент перемоги.

На його думку, до повномасштабної війни проти України призвела безкарність росії за вторгнення у Грузію, окупацію Криму та Донбасу, інтервенцію в Сирію.

Ексміністр оборони підкреслив, що росію не зупинить «заморожування» конфлікту, перемир'я чи поступки.

Резніков також наголосив, що «чим швидше буде створено міжнародний трибунал щодо злочинів росії в Україні, тим швидше закінчиться війна».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російські регіони рекордно збільшили свої витрати на силовиків.

Стаття «національна безпека та правоохоронна діяльність» у бюджетах суб'єктів роздулася на 54% рік до року.

При цьому витрати на бюджетників, соціально незахищених громадян традиційно урізають. Путінський режим боїться масових протестів, а самі росіяни поступово починають виходити з-під впливу пропаганди й розуміють, що війна приносить тільки смерті й зубожіння.

  • Російські військові засвоюють нову аналоговнєтну технологію – обкладають шинами всі свої бойові літаки через страх ураження безпілотниками. Від таких методів у шоці навіть самі z-пропагандисти. Вони виправдовуються, що це все «не від гарного життя», і це єдиний варіант зробити хоч щось швидко.

При цьому експерти наголошують, що жодна шина не захистить об’єкт від ураження осколками.

  • Великі російські банки попередили Центробанк, що не зможуть відмовитися від іноземного програмного забезпечення до 1 січня 2025 року. Таким чином вони заявили, що не виконають вимогу путіна про перехід на вітчизняне програмне забезпечення.

Такий проект визнали надто масштабним і попросили на два роки відкласти перехід. До того ж це вимагає серйозних капіталовкладень.

  • росію і персонально путіна з кожним місяцем усе більше ігнорують, не бажаючи жодним чином підтримувати найбільшого світового агресора та воєнного злочинця.

Як стало відомо, глави іноземних держав не приїдуть на Східний економічний форум цього року. Найвищими іноземними представниками, які розділять сцену з путіним, стануть віцепрезидент Лаосу Пані Ятхоту і віцепрем'єр Держради КНР Чжан Гоцін.

Інші країни поки підтвердили участь на рівні послів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги для України вартістю у 600 мільйонів доларів, який має забезпечити її потреби на полі бою.

Зокрема, до нового пакету військової допомоги від США увійшли:

  • обладнання для підтримки і зміцнення систем протиповітряної оборони України;
  • додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS);
  • 105-мм артилерійські снаряди;
  • засоби радіоелектронної боротьби та протидії радіоелектронній боротьбі;
  • боєприпаси для розмінування та знищення перешкод;
  • обладнання для розмінування;
  • підтримка і обладнання для тренувань, технічного обслуговування і забезпечення діяльності.
  • Міністерство оборони Литви оголосило про передачу Україні 1,5 мільйона боєприпасів у рамках нового пакету допомоги.

Також найближчим часом Литва відправить Україні пускові установки NASAMS, засоби для протидії ворожим дронам, логістичне обладнання й іншу допомогу.

  • Перші 10 основних бойових танків Leopard 1 із партії, яку Данія пообіцяла ЗСУ, вже прибули до України.

Ще більше бойових машин зараз перебувають на шляху в Україну.

Тим часом данські війська в Німеччині навчають українських бійців користуватися цими танками.

  • Reuters повідомляє, що на саміті лідерів Великої двадцятки (G20), який пройде 9-10 вересня в Індії, Великобританія готується оголосити про проведення глобального заходу, присвяченого чорноморській блокаді з боку рф.

Передбачається, що Сунак публічно оголосить про проведення глобального саміту з питань продовольчої безпеки для розв’язання наслідків російської блокади Чорного моря.

  • Рада ЄС додала до санкційного списку ще шістьох росіян за порушення прав людини у тимчасово окупованому Криму.

Зокрема, до списку потрапили працівники ФСБ, прокурори, судді, причетні до переслідування кримських татар та журналіста Владислава Єсипенка.

  • Військово-морські сили Румунії та США з 11 по 15 вересня проведуть у Чорному морі і дельті Дунаю багатонаціональні навчання "Sea Breeze 23.3".

У навчаннях також візьмуть участь військовослужбовці з Болгарії, Франції, Великої Британії, Туреччини та України.

Основною метою проведення навчань є розвиток оперативної і тактичної сумісності між країнами-учасницями у сфері протидії вибухонебезпечним предметам, зокрема, морським мінам з метою забезпечення свободи судноплавства.

  • Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що на всіх, хто підтримає фіктивні російські вибори в Україні, зокрема на так званих «міжнародних спостерігачів», можуть бути накладені санкції та візові обмеження Сполучених Штатів.

За словами Блінкена, Кремль сподівається, що ці заздалегідь визначені і сфабриковані результати посилять незаконні претензії росії на окуповані нею частини України. Але це ні що інше, як пропагандистський захід.

«Дії росії демонструють її відверте нехтування принципами Статуту ООН, такими як повага до державного суверенітету та територіальної цілісності, які є основою глобальної безпеки та стабільності. США ніколи не визнають претензій рф на будь-яку суверенну територію України».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему