7 Вересня 2023
Новини

Найголовніші новини 7 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  7 ВЕРЕСНЯ 2023 РОКУ

Триває 561 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

  • Протягом доби відбулось 34 бойових зіткнення. Ворог завдав 4 ракетних, 62 авіаційних ударів, здійснив 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

  • Сили оборони України продовжують проведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках. Так, на Мелітопольському напрямку Сили оборони мали успіх у районах на південь від Роботиного та на захід від Вербового – закріплюються на досягнутих рубежах.

Наші захисники знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території.

На Бахмутському напрямках ЗСУ продовжують наступати на південь від міста Бахмут і також закріплюються на досягнутих рубежах.

Крім цього, українські захисники продовжують стримувати атаки російських окупантів на Авдіївському, Мар’їнському, Лиманському та Бахмутському напрямках.

Сил оборони Таврійського напрямку повідомили, що українські захисники минулої доби знищили 59 одиниць ворожої військової техніки. Також вдалося південніше населеного пункту Роботине та західніше селища Вербового звільнити невелику територію від окупантів.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки й по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Підрозділами ракетних військ та артилерії уражено 1 склад боєприпасів, 5 артилерійських засобів, 2 пункти управління, 2 зенітно-ракетних комплекси противника.

 

Станом на ранок 5 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 266 900 (+610) осіб,
  • танків − 4 506 (+9),
  • бойових броньованих машин ? 8 703 (+21),
  • артилерійських систем – 5 722 (+37),
  • РСЗВ − 753 (+5),
  • засобів ППО − 506 (+1),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4 541 (+22),
  • крилатих ракет − 1 455 (+8),
  • кораблів/катерів ? 19,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 8 217 (+27),
  • спеціальної техніки − 859 (+7).

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни констатували, що ЗСУ продовжують контрнаступальні операції на Бахмутському напрямку та заході Запорізької області, де досягли успіхів.

«На геолокаційних записах видно, що українські війська просунулися вздовж лінії окопів на захід від Вербового - села у 20 км на південний схід від Оріхова». 

  • ЗСУ на тимчасово окупованій території Херсонської області знищили дуже рідкісний зразок російської техніки – «Предел-Э».

Це мобільна берегова станція радіолокації загоризонтного виявлення з підвищеною скритністю.

Деякі джерела пишуть, що ця станція існувала лише в одному екземплярі.

  • На Харківщині бійці штурмової бригади «Сталевий кордон» днями зайшли в населені пункти Строївка та Тополі, що розташовані біля державного кордону з агресором у «сірій зоні». Наші воїни підняли державний прапор України над цими населеними пунктами.

Після деокупації Харківської області на цю територію ніхто не заходив через значне замінування, але зараз бійці ДПСУ проклали безпечний шлях.

 

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський представив колективу Міноборони нового міністра Рустема Умєрова і окреслив завдання, які стоять перед ним зараз.

За словами глави держави, потрібна нова суб?єктність Міністерства оборони. Він закликав до максимального відходу від бюрократії та реальної діджиталізації роботи МОУ.

«Український воїн – це ключовий пріоритет сил оборони. Якщо для блага та міцності воїна потрібні зміни в діяльності сил оборони, значить, такі зміни повинні бути миттєвими. Це стосується всього, від бюрократичних процедур, які забирають час та енергію воїнів, до забезпечення наших воїнів. Усе, що може бути оцифроване, має бути оцифроване. Кожна бюрократична процедура, яка може бути скасована, має бути скасована. Кожна річ, яка може вберегти життя та здоров’я воїнів, має бути знайдена й поставлена в українські війська.

Потрібна нова філософія ставлення до українських воїнів: люди – це не витратний матеріал. Їхній час та сили – це цінність держави».

«Сили оборони України мають найбільший у світі досвід успішного захисту в сучасній війні. Усе, що дає такий захист, має працювати на кожного українського воїна, на нашу державу загалом і на безпеку наших партнерів».

Володимир Зеленський також закликав до ефективних реформ у міністерстві задля зміцнення довіри з боку суспільства.

«Довіри до рішень, які ухвалюються, довіри до закупівель, які проводяться, довіри до постачання, яке заплановане та здійснюється, і довіри до комунікації між підрозділами та необхідними їм ланками системи оборони України. Упевнений, що Рустем Умєров здатен це забезпечити».

  • Мінцифри та Міносвіти масштабують на всі школи України пілотний проект «Оновлена інформатика – IT-студії».

Оновленні уроки інформатики передбачають вивчення штучного інтелекту, мови програмування Python, кібербезпеки на вебдизайну. Пілотний проект показав успішні результати, тож тепер його поширюють на всіх учнів.  

  • Президент Володимир Зеленський привітав воїнів української розвідки з їх професійним днем, зазначивши, що Україна пишається кожною їхньою операцією.

Глава держави був присутній на урочистостях з нагоди Дня воєнної розвідки.

«Україна пишається кожним воїном ГУР, усіма героям нашої розвідки! Пишаємося кожною вашою операцією, вашим героїзмом і вашим талантом завдавати саме таких ударів ворогу, які його реально послаблюють».

Президент зауважив, що зараз немає можливості говорити відкрито про більшу частину бойової та розвідувальної роботи представників ГУР, але він як глава держави дякує їм за кожен елемент цієї роботи.

  • Українське зерно вже пішло на експорт через хорватські порти – Україна готова розвивати цей торговий шлях, розширюючи можливості транспортного коридору.

У Мінекономіки заявили, що цей торговий шлях хоч і нішевий, але вже користується популярністю. Україна вважає, що цей логістичний маршрут буде відігравати важливу роль у двосторонній торгівлі між нашими країнами і після війни.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У Держдумі запропонували стягнути з росіян 2,5 трильйони рублів, щоб залатати бюджет.

Планується це зробити через збільшення ПДФО від 15 до 30%. Заступник голови економічного комітету Ніколай Ареф'єв вважає, що така ініціатива цілком виправдана в умовах, коли на росію наклали 14 тисяч санкцій, і «кругом брак грошей».

При цьому путінське оточення впритул не хоче бачити причин економічних обмежень – вони продовжують свою політику геноцидного типу, підтримують вторгнення в суверенну державу й поки навіть не розглядають варіант виведення своїх військ з території України.

Традиційно за все розплачуватиметься російський народ, з якого здеруть три шкури.

  • Частка росіян, що безумовно підтримують армію, впала до мінімуму з початку повномасштабної війни.

«Точно підтримують» дії збройних сил рф в Україні 38%, «безумовно за» продовження війни – 24%. Такі дані оприлюднив «Левада-Центр».

Соціологи кажуть, що «партія війни» в російському суспільстві повільно, але неухильно зменшується в міру того, як бойові дії затягуються, а кількість жертв зростає.

  • З російських аптек зникли 1,3 тис. імпортних ліків або кожен п'ятий препарат (20,3%).

Тим часом майже 15 млн росіян (близько 10% населення) перебувають у глибокій депресії. Про це йдеться у дослідженні державного Агентства стратегічних ініціатив.

  • Міністерство сільського господарства рф попередило про зрив польових робіт через брак палива.

Дефіцит відчувають практично в усіх регіонах. Міністр заявив, що зараз можуть зупинити збиральну кампанію, а також під загрозою проведення посівної озимих.

  • Після повномасштабного вторгнення в Україну росія чітко ідентифікується світом як головна загроза на цій планеті.

У рамках опитування «Кращі країни», яке проводилося для видання U.S. News & World Report у 36 країнах, 72% респондентів певною мірою погодилися із твердженням, що «росія є загрозою для всього світу».  

Найбільше рф сію як загрозу сприймають її сусіди – Фінляндія, Японія, Польща, а також Данія: показник перевищив 90%.

При цьому в мирних сферах росія також постає вкрай недружньою країною – як до своїх громадян, так і іноземців.

Крім того, в очах мешканців інших країн росія стоїть невисоко за такими мирними, важливими для повсякденного життя показниками, як якість життя (усього 14,5 пункта) і відкритість для бізнесу (0 пунктів, останнє місце у світі).

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що українські війська змогли прорвати російську оборону і досягли прогресу в контрнаступі.

Столтенберг нагадав, що коли росія розпочала своє вторгнення, її армія вважалася другою найсильнішою у світі, а «зараз російська армія є другою найсильнішою в Україні».

«Українці поступово набирають сили, і це доводить важливість нашої підтримки, а також нашу здатність і готовність продовжувати цю підтримку».

«Це важкі бої, але українські сили змогли прорвати оборонні лінії російських військ, і вони просуваються вперед … Українці вирішили розпочати наступ, тому що вони збираються звільнити свою землю, і вони роблять успіхи. Можливо, не так швидко, як ми сподівалися, але вони поступово просуваються вперед».

Він відзначив значну замінованість, яка ускладнює просування ЗСУ.

  • Допомога Україні у понад $1 мільярд, про яку оголосив держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва, включає $5,4 мільйона за конфісковані активи російських олігархів.

Ідеться, зокрема, про компоненти систем ППО, ракети для HIMARS, боєприпаси, амуніцію та системи зв'язку.

Також новий пакет допомоги включає $665 млн для цивільної безпеки.

  • США нададуть українським правоохоронцям 190 броньованих автомобілів із захистом від мін і засідок (MRAP).

Таким чином українські правоохоронці зможуть захищати мирних жителів — особливо тих, хто перебуває поблизу лінії фронту.

  • Європейська оборонна агенція (EDA) підписала перші угоди щодо спільної закупівлі артилерійських снарядів для потреб України. Йдеться про 155-мм боєприпаси.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель сказав: «Тепер країни-члени можуть передавати замовлення в рамках восьми рамкових угод. Час має важливе значення. путін не демонструє жодних ознак припинення своєї агресії проти українського народу. Тому наша військова підтримка оборони України має тривати».

  • Німеччина передала Україні чергову партію військової допомоги, загалом у 2023 році – на понад 5 млрд євро.

Зокрема, цього тижня Німеччина передала Україні:

  • понад 10 тисяч боєприпасів для зенітних САУ GEPARD;
  • 1 броньований мостоукладальник Biber;
  • 4 прикордонно-патрульні автомобілі; 32 вантажівки Zetros;
  • 4 великовантажні сідлові тягачі 8x8 HX81 і 4 причепи до них;
  • понад 8,5 мільйонів набоїв до стрілецької зброї;
  • 26 тисяч 880 штук боєприпасів калібру 40 мм;
  • 20 тисяч пар тактичних окулярів (для стрільби).
  • США у співпраці з Великою Британією запровадили санкції проти одинадцяти осіб, які входять до складу російського кіберзлочинного угруповання

До санкційного списку потрапили адміністратори, менеджери, розробники та програмісти, які надавали матеріальну допомогу групі Trickbot у її діяльності.

  • Україна отримала 150 безпілотників від французької компанії Delair.

Моделі безпілотників обирала Україна, але які саме — не уточнюється. Їхню закупівлю профінансував французький уряд.

  • Начальник Генштабу Збройних сил Польщі Раймунд Анджейчак завив, що західні критики контрнаступу ЗСУ повинні змінити акценти і використовувати свою енергію на те, щоб Україна отримала більше військової техніки й озброєння для війни з росією.
  • Агентство Bloomberg із посиланням на власні джерела пише, що представники Китаю, які беруть участь у переговорах щодо заключного комюніке саміту G20, змінили свою нейтральну позицію щодо війни в Україні на більш проукраїнську.

Це важливо з огляду на позицію західних країн, які закликали Китай чинити тиск на росію, щоб вона припинила війну.

Водночас Індія, яка приймає цьогорічний саміт G-20, усе ще відмовляється засудити вторгнення росії в Україну.

  • ЮНЕСКО внесло 20 об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом.

Зокрема йдеться про Собор Святої Софії та пов’язані з ним монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра; Львів - Ансамбль історичного центру; Дерев’яні церкви карпатського регіону тощо.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали