4 Вересня 2023
Новини

російський пілот розповів, як переганяв гелікоптер в Україну

російський пілот розповів, як переганяв гелікоптер в Україну
Ім’я російського пілота, який перегнав з рф до України гелікоптер Мі-8 у межах української спецоперації «Синиця», розкрило Головне управління розвідки Міноборони.

Це Максим Кузьмінов. Про це йдеться у документальному фільмі від ГУР — «Збиті льотчики росії», - пише hromadske.

Кузьмінов за званням є капітаном, а за посадою — командиром гелікоптера Мі-8. Так, 28-річний російський пілот служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації росії - військовій частині 13984 із пунктом постійної дислокації у приморському краї рф.

«Я зв'язався з представниками розвідки України, пояснив свою ситуацію. Мені запропонували гарантії безпеки, нові документи, грошову компенсацію, винагороду. Обговорили деталі й почали планувати безпосередньо мій переліт», — розповів росіянин.

Він додав, що операцію вдалося зберегти у таємниці та успішно завершити, оскільки українські розвідники змогли організувати безпечний коридор.  

«Я зрозумів, що перебуваю поруч із кордоном, тобто я передав своє місцеперебування. [...] Перелетів на гранично малій висоті у режимі радіомовчання. Ніхто не знав, що зі мною. Мабуть, днів 3-4 ніхто не розумів, що сталося. Перелетів успішно, приземлився», - сказав російський пілот.

Кузьмінов пояснив свою мотивацію тим, що категорично не сприймає війну росії проти України, а також не бажає бути причетним до воєнних злочинів. Він закликав інших російських пілотів наслідувати його приклад.

ГУР нагадало, що Україна надає усі передбачені міжнародним правом, українським законодавством та відповідними державними програмами гарантії безпеки та винагороди російським льотчикам, які переправлять до України справну авіатехніку.

До слова, російський гелікоптер Мі-8 з екіпажем приземлився на один з аеродромів України. Там пілот здався в полон українським військовим. Джерела «Української правди» у спецслужбах стверджують, що Мі-8 приземлився в Харківській області. 

Як стверджує УП, разом із пілотом на борту були двоє членів екіпажу, які не знали, куди насправді летить гелікоптер. Їх знищили, а сам пілот із сім'єю перебуває в Україні (сім'ю вивезли з рф завчасно).

За даними джерел «Цензор.НЕТ», гелікоптер залишився повністю цілим і поповнить склад українського авіафлоту після того, як його обладнання детально вивчать.

Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що така операція, яку провело його відомство, є «першою вдалою за всю історію України».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, авіація
В тему