2 Вересня 2023
Новини

Запрошення росії, білорусі та Ірану на вручення Нобелівських премій відкликали

Запрошення росії, білорусі та Ірану на вручення Нобелівських премій відкликали
Запрошення послів росії, білорусі та Ірану на церемонію вручення Нобелівської премії у Стокгольмі скасувала Фундація Нобеля після різкої критики на їхню адресу.

Про це йдеться в пресрелізі Фундації Нобеля.

В організації визнали, що рішення запросити ці країни викликало бурхливу реакцію, зокрема і в Швеції, де має проводитися церемонія. Пояснюють, що підставою стало бажання «якнайширше поширювати цінності та послання, які відстоює Нобелівська премія».

«Ми визнаємо різку реакцію у Швеції, яка повністю затьмарила наше послання. Тому ми вважаємо за краще повторити торішній виняток із звичайної практики — тобто не запрошувати послів росії, білорусі та Ірану на церемонію вручення Нобелівської премії у Стокгольмі», — йдеться в повідомленні Фундації.

Водночас, «як і раніше, на церемонію в Осло будуть запрошені всі посли», зазначили в організації. У столиці Норвегії вручають Нобелівську премію миру.

Напередодні Міністерство закордонних справ України засудило рішення запросити послів росії та білорусі на церемонію вручення Нобелівської премії і наголосило, що це посилить відчуття безкарності в кремлі та призведе до нових злочинів. 

Натомість сама Фундація пояснювала таке рішення бажанням «напряму доводити свої цінності навіть тим державам, які їм протистоять».

У 2022 році Фундація Нобеля не запрошувала російських та білоруських послів як відповідь на російську агресію проти України. 

Нобелівська премія - це одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фундації Нобеля.

У 2022 році її лавреатами стали український «Центр громадянських свобод», російська правозахисна організація «Меморіал» та правозахисник із Білорусі Олесь Біляцький. Це вперше в історії незалежності громадяни України отримали Нобелівську премію.

Крім того, Нобелівський комітет вказав, що цьогорічні лавреати є не лише борцями за права людини, а й «за мирне співіснування в сусідніх країнах». Там вважають, що правозахисники відродили «бачення Альфреда Нобеля щодо миру та братерства між націями». В Офісі президента України розкритикували присудження Нобелівської премії миру представникам росії та білорусі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: швеція, війна з Росією, росія, білорусь, іран
В тему