1 Вересня 2023
Новини

росію та білорусь запросили на вручення Нобелівських премій: як відреагували в МЗС України

росію та білорусь запросили на вручення Нобелівських премій: як відреагували в МЗС України
Рішення Фундації Нобеля запросити послів росії та білорусі на церемонію вручення Нобелівської премії засудило Міністерство закордонних справ України.

Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

Як зазначають у дипломатичному відомстві, таке рішення Фундація пояснила бажанням «напряму доводити свої цінності навіть тим державам, які їм протистоять».

«Доводити цінності гуманізму до росії та білорусі — сізіфова праця. Зусилля, які не призведуть до результату. Найімовірніше, що в той день, коли російський посол сидітиме в гарному костюмі у Стокгольмському концерт-холі російська армія скоюватиме чергові воєнні злочини на окупованих українських територіях, а російські ракети знищуватимуть чергові житлові квартали в українських містах», — наголосив Ніколенко. 

У МЗС переконані, що це посилить відчуття безкарності в кремлі та призведе до нових злочинів.  За словами Ніколенка, торік Фундація Нобеля не запрошувала російських та білоруських послів як відповідь на російську агресію проти України. 

«Допоки мільйони українців страждають від неспровокованої війни, а російське керівництво не покаране за свої злочини, ми закликаємо організаційний комітет підтримувати міжнародні зусилля щодо ізоляції росії та білорусі», — наголошує речник МЗС.

Нобелівська премія - це одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фундації Нобеля.

У 2022 році її лавреатами стали український «Центр громадянських свобод», російська правозахисна організація «Меморіал» та правозахисник із білорусі Олесь Біляцький. Це вперше в історії незалежності громадяни України отримали Нобелівську премію.

Крім того, Нобелівський комітет вказав, що цьогорічні лавреати є не лише борцями за права людини, а й «за мирне співіснування в сусідніх країнах». Там вважають, що правозахисники відродили «бачення Альфреда Нобеля щодо миру та братерства між націями». В Офісі президента України розкритикували присудження Нобелівської премії миру представникам росії та білорусі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, білорусь, росія
В тему

Останні матеріали