31 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 31 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  31 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Триває 554 доба повномасштабного вторгнення російської федерації на територію нашої держави.

  • Протягом доби ворог завдав 1 ракетний та 31 авіаційний удар, здійснив 52 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулось 25 бойових зіткнень.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • У Міноборони повідомили, що на півдні на ділянці між Оріховим та Пологами у напрямку Токмака наступ ЗСУ досяг певних успіхів у районі Роботиного, наші воїни просуваються на Новопрокопівку і закріплюється на нових рубежах.

На Лиманському напрямку ворог докладає зусиль для наступу в районах Новоєгорівки та Білогорівки Луганської області, але безуспішно.

На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії на південь від Бахмута. Тяжкі бої тривають у Кліщіївці, Курдюмівці, Андріївці. Є певні успіхи, наші захисники закріплюються на досягнутих рубежах.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони протягом доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та 4 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1  артилерійський засіб на вогневій позиції та 2 радіолокаційні станції противника.

 

Станом на ранок 31 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 263020 (+610) осіб,
  • танків − 4436 (+13),
  • бойових броньованих машин ? 8604 (+8),
  • артилерійських систем – 5507 (+31),
  • РСЗВ – 734 (+1),
  • засобів ППО ? 500,
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 316,
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 4417 (+22),
  • крилатих ракет ? 1445 (+26),
  • кораблів /катерів ? 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7976 (+23),
  • спеціальної техніки ? 830 (+5).

 

  • Британська розвідка вважає, що росія буде змушена посилювати протиповітряну оборону на своїх аеродромах для протидії атакам безпілотників, які їх успішно атакували в ніч з 29 на 30 серпня.

«Усього за серпень 2023 року в росії було 25 окремих атак дронами, майже точно здійснених за допомогою безпілотників «в один кінець», – зазначає розвідка.

Аналітики вказують, що багато з дронів досягли своїх цілей, що може означати, що російська протиповітряна оборона має труднощі з виявленням і знищенням таких повітряних цілей.

Останні удари в Сольцях і Пскові свідчать, що безпілотники мають значну дальність і далі убезпечуватись за допомогою роззосередження буде непросто.

  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг, оцінюючи контрнаступ Сил оборони, сказав, що українці раніше вже перевершували очікування, тому потрібно їм довіряти.

«Українці поступово просуваються – відтісняють росіян, пробираються через сильно укріплені райони, включно з мінними полями, і зараз важливо підтримувати їх. Це складні бої, легкого шляху до перемоги для українців немає – але вони просуваються».

«Ми побачили, що українці знову перевершували очікування, і ми повинні пам'ятати, що все почалося торік з повномасштабного вторгнення росії в Україну. Тоді експерти вважали, що Україна протримається лише кілька днів чи тижнів, але вони (українці) звільнили північ, Київ, схід, Харків, територію на півдні, Херсон. І тепер вони досягають ще більших успіхів».

  • Українська розвідка інформує, що на тимчасово окупованій території Запорізької області російські окупанти тримають у ямі і майже без їжі своїх військових, які відмовилися йти у бій.

У так званому "зиндані" (викопаній глибокій ямі) за відмову брати участь у бойових діях утримується більше 50 російських військовослужбовців, яких годують мізерною пайкою харчів тільки один раз на добу.

Загалом на всій тимчасово окупованій українській території росіяни використовують подібні "зиндани" для покарання місцевих мешканців, затриманих за порушення комендантського режиму або під будь-яким іншим надуманим приводом.

Крім того, до Донецька зараз масово привозять мобілізованих у росії, більшість з яких трудові мігранти з колишніх радянських республік, які свого часу виїхали на заробітки та отримали російські паспорти.

Ці люди розповідають, що їх фактично силоміць, під конвоєм доставили на територію України. Наразі їх утримують під вартою у будинках, власників яких депортували до росії.

  • На фронт відправляють понад 1 000 одиниць бойової техніки в рамках проекту "Армія дронів".

Уперше ЗСУ отримають крім дронів автоматизовані турелі українського виробництва і роботизовані наземні платформи.

Завдяки автоматичним турелям із дистанційним керуванням «Шабля» військові вестимуть бій та знищуватимуть ворожі позиції на відстані, наприклад, з окопу або укриття. Наземні платформи "Рись" перевозитимуть озброєння в гарячі точки, без участі живих людей.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю португальському телеканалу RTP заявив, що Україна має домовленості стосовно поставки близько 50-60 винищувачів F-16, але загалом для захисту неба потребує близько 160 таких літаків.

«Усього нам потрібно десь близько 160 винищувачів, щоб це був потужний повітряний флот, який би не давав росії домінувати в небі».

Глава держави підкреслив, що наразі найголовніше, що цей процес розпочато, хоч це і сталося "трішки пізніше", ніж він хотів, бо Україна хотіла закрити небо з перших днів війни.

Володимир Зеленський підкреслив, що F-16 потрібні не для контрнаступу, а для захисту цивільного населення, для захисту зернового коридору.

Президент очікує, що винищувачі з’являться в українському небі на початку наступного року, це пов’язане з тривалим процесом підготовки пілотів та інфраструктури. 

«Ми воюємо з росією, воюємо за нашу українську землю, але проти загарбницької політики рф. Винищувачі нам потрібні суто захищати свою землю, своє море, своє небо».

  • Президент Володимир Зеленський підтвердив ураження російської цілі на відстані 700 кілометрів зброєю українського виробництва.

Про це він розповів за результатами селекторної наради. На ній він заслухав доповіді Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та представників профільних міністерств, зокрема стратегічної промисловості. 

Міноборони звітувало про надходження зброї та боєприпасів. Зокрема, отримання великої партії броньованих "медеваків".

«Мінінфраструктури готує наступні кроки в межах «зернового коридору». Кабмін, наш Офіс працюють над підготовкою до зими: енергетична система, Пункти Незламності, бомбосховища», – додав Президент.

  • В Україні вже відремонтовані та перебувають у ремонті 24 енергоблоки теплової генерації потужністю у понад 4,3 тис. МВт. Це понад 60% від загальної кількості.

Так, після завершення капітального ремонту енергетики під'єднали до мережі енергоблок на одній із ТЕС робочою потужністю 190 МВт.

Енергетики продовжують готувати енергосистему до нового опалювального сезону.

  • Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури підписало протокол із Міністерством транспорту Королівства Норвегії про «транспортний безвіз», відповідно до якого двосторонні та транзитні вантажні перевезення будуть здійснюватися без дозволів.
  • Британська компанія BAE Systems відкрила в Україні офіс і планує виробництво гаубиці L119, яка має калібр 105 мм натівського стандарту.

Сторони підписали в Києві партнерську угоду у присутності президента України Володимира Зеленського.  

Українські військові вже користуються зброєю від BAE Systems: це артилерійські системи М777 та L119, САУ M109, БМП CV-90 та Bradley, а також танки Challenger.

  • Служба безпеки ідентифікувала особи понад 3,5 тис. колаборантів та їхніх російських "кураторів", які беруть участь в організації незаконного голосування на тимчасово захоплених територіях Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

Наразі СБУ документує злочинну діяльність всіх ідентифікованих організаторів незаконних виборів для притягнення кожного з них до відповідальності.

Також правоохоронці закликають громадян України, які перебувають на тимчасово окупованій частині нашої держави, не брати участь у фейковому плебісциті й тим самим не діяти на користь агресора.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • За підсумками першого півріччя 2023 року газовий бізнес "Газпрому" став збитковим - уперше з часів пандемії і вдруге за останні 25 років.

Причиною жалюгідного стану справ у компанії називають різке падіння виручки від експорту на фоні зростання витрат і капітальних вкладень у газогони.

Експерти кажуть, що стан справ у «Газпромі», найімовірніше, погіршуватиметься.

Аналогічний стан справ спостерігався раніше у першому півріччі 2020 року - у розпал пандемії, а до цього - у кризовому 1998 році, що став шоковим для російської економіки.

  • Кремль «проковтнув язик» після публікації китайської карти з анексованим російським островом, а перші особи держави ніяк не коментують скандал.

Дмітрій Пєсков, МЗС, Дмітрій Медведєв, депутати Думи – ніхто не наважився прокоментувати та засудити китайську карту з частиною території рф.

  • Росстат повідомляє, що більше третини росіян живуть менше ніж на $10 на день.

У кожного п'ятого дохід нижчий за $7 на день, у кожного восьмого - нижче за $5 на день.

Дохід лише на рівні середньої зарплати Болгарії мають у росії лише 7,6% населення.

Водночас російська пропаганда продовжує зомбувати населення казками про вставання з колін та розвиток імпортозаміщення.

  • росія, один із найбільших у світі виробників нафти, зіткнулася з нестачею пального, необхідного для збирання врожаю, особливо у південній частині країни. Ситуація може погіршитися найближчими місяцями, пише агентство Reuters із посиланням на джерела на російському ринку.

Трейдери розповіли агентству, що ситуація на ринку пального погіршилася через виведення в ремонт нафтопереробних заводів, завантаженість залізниць та послаблення рубля, що стимулює експорт бензину та дизеля.

Водночас офіційна влада каже, що дефіциту пального немає.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Світовий банк скерує Україні $232 млн на компенсації за дрібні ремонти приватних будинків і квартир, які постраждали від російського вторгнення.

Кошти виділятимуться у межах проекту «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей (HOPE)». Запуском проекту опікуватиметься Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Згідно з розрахунками, фінансування дасть змогу відшкодувати витрати на усунення часткових пошкоджень і ремонти 98 тис окремих будинків і 8 тис сімей у 160 багатоквартирних будинках у п'яти регіонах.

Пізніше очікується додаткове фінансування до $800 млн від Світового банку та партнерів у вигляді кредитних гарантій, грантів та інших внесків.

  • Фінляндія відправила в Україну велику партію обладнання для очищення стічних вод. Надане обладнання забезпечить потреби України у водопостачанні, які зросли у літній період.

Крім того, Фінляндія відправила в Україну машини швидкої допомоги, пожежний автомобіль, обладнання для 3D-томографії.

Водночас у МВС анонсували надання великого пакета допомоги енергетичному сектору України, а також ІТ-обладнання та транспортних засобів.

Загалом Фінляндія відправила в Україну 261 вантажівку з гуманітарною допомогою і 60 автомобілів.

  • Україні вперше отримала гроші від іноземних партнерів на будівництво нового магістрального водогону в Дніпропетровській області. 200 000 євро від уряду Словаччини отримає Служба відновлення в Дніпропетровській області.

Завдяки будівництву магістрального водогону питною водою буде забезпечено Кривий Ріг та інші великі міста, що постраждали від обміління Каховського водосховища.

  • Німецький уряд повідомив, що передав Україні черговий пакет військової допомоги. До нового траншу увійшли:
  • 10 танків Leopard 1A5;
  • радіолокаційна система TRML-4D;
  • 16 розвідувальних дронів Vector;
  • 4 тягачі 8x8 HX81 та 4 напівпричепи;
  • 13 млн боєприпасів для стрілецької зброї;
  • польовий шпиталь.
  • Міністерство торгівлі США включило до списку санкцій літаки російських компаній, які займаються бізнес-перевезеннями.

Зараз у списку США 297 літаків російських компаній.

  • Новим міністром оборони Великої Британії став колишній міністр енергетики Грант Шеппс. Він у першому дописі після погодження на посаду висловив підтримку Україні.

«Оскільки я приступив до роботи в Міністерстві оборони, я чекаю з нетерпінням на роботу з нашими хоробрими чоловіками і жінками зі збройних сил, які боронять нашу національну безпеку. Та продовження британської підтримки України в її битві проти путінського варварського вторгнення». 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему