29 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 29 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  29 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Триває 552 доба героїчного спротиву українського народу широкомасштабному вторгненню російської федерації.

  • Протягом доби ворог завдав 5 ракетних та 47 авіаційних ударів, здійснив 48 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулось понад 30 бойових зіткнень.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • У Міноборони зазначили, що Сили оборони просуваються на Бахмутському напрямку, а російські війська не можуть вийти з Бахмута, де опинились у пастці.

Просування біля Бахмута найбільше ворогу дошкуляє, і тому він намагається відволікти наші зусилля на інших напрямках. Наші захисники вийшли на багато пануючих висот. Окупанти із Бахмута вийти не можуть і повноцінно по самому місту просуватись теж не можуть. Найзапекліші бої тривають у Кліщівці, Курдюмівці, Андріївці. Потроху наші захисники просувають уперед.

  • Воїни Збройних сил України підняли наш прапор на лівому березі Дніпра в Херсонській області – над дачами на території, яка зараз є «сірою зоною».

Відео підняття прапора з’явилося в мережі.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, російські окупанти продовжують примусову паспортизацію населення тимчасово зайнятої території Херсонської області. У населеному пункті Михайлівка Скадовського району Херсонської області російські окупаційні війська утискають місцевих мешканців, які відмовляються отримати російські паспорти. Через відмову оформити ворожий паспорт окупанти проводять рейди по помешканням, здійснюють принизливі перевірки, погрожують ув’язненням та депортацією.
  • Авіація сил оборони протягом доби завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та 4 - по зенітно-ракетних комплексах противника.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та важку вогнеметну систему залпового вогню ТОС-1А «Солнцепьок» противника.

 

Станом на ранок 29 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 261840 (+530) осіб,
  • танків − 4414 (+14),
  • бойових броньованих машин ? 8579 (+17),
  • артилерійських систем – 5450 (+25),
  • РСЗВ – 733 (+3),
  • засобів ППО ? 500 (+1),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 316,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4387 (+4),
  • крилатих ракет ? 1419 (+4),
  • кораблів /катерів ? 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7909 (+43),
  • спеціальної техніки ? 820 (+11).

 

  • Британська розвідка вважає, що Кремль продовжує відчувати проблеми з вербуванням до лав армії нових людей, хоча військова служба у росії зараз відкриває хороші можливості заробітку.

Аналітики зазначають, що від початку повномасштабної війни службу у російській армії намагаються робити фінансово привабливою, сподіваючись залучити більше людей.

«Дуже ймовірно, що заробітна плата та додаткові привілеї є потужним стимулом для того, щоби йти в армію, особливо для людей з бідніших регіонів росії. Але все одно малоймовірно, що росія досягне своїх цільових показників залучення добровольців до лав армії».

  • В Інституті вивчення війни (ISW) припускають, що «майже напевно» росіяни не зможуть відновити «широкомасштабні наступальні операції», покладені на піхоту, якої в рф бракує.

Російське військове командування продовжує витрачати відносно елітні російські повітряно-десантні війська, розгортаючи їх для захисту вразливих позицій від українських контрнаступів.

Деградація цих окупаційних сил послабить здатність росії підтримувати складні оборонні операції.

  • Українська розвідка попереджає про новий етап інформаційної війни росії проти України.

ГУР повідомляє, що 25 серпня в адміністрації путіна відбулась нарада щодо чергового етапу інформаційної війни в українському та світовому медіапросторах.

Українська розвідка зазначає, що найближчим часом російська пропаганда зосередиться на використанні кількох ключових тем та наративів. Зокрема, ідеться про «масову мобілізацію» в Україні, нібито «зневіру українських партнерів у можливості перемоги», готовність українців відмовитися від окупованих територій, а також просуватиметься тема відсутності успіхів українського контрнаступу тощо.

Також росіяни активно будуть просувати наратив нібито «прекрасного» життя на окупованих територіях.

  • Окупаційну «владу» Токмака Запорізької області переміщують в інше місце, оскільки до міста підступає фронт.

Як повідомляє мер Мелітополя Іван Федоров, майже щоденна бавовна і звільнення населених пунктів на Мелітопольському напрямку перетворюють поки що окупований Токмак з прифронтового міста на цілком фронтове.

Оборона ворога дає тріщину, тому, за повідомленнями мешканців, місцева окупаційна «влада»  готується до виїзду.

  • Україна повернула з тимчасово окупованих територій тіла 84 полеглих українських військових. Усі вони будуть поховані з дотриманням військових почестей як герої нашої держави.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • 83,5% українців вважають, що перемога України можлива лише за умови повернення усіх територій у кордонах 1991 року.

Такі результати соціологічного моніторингу оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

Лише близько 4% вважають достатніми для перемоги України у війні повернення усього, крім Криму, або повернення захопленого рашистами після 24 лютого.

  • Кабінет Міністрів ухвалив постанову про перерозподіл субвенції на реалізацію проектів відновлення в регіонах. Загальна сума фінансування становитиме 1,7 мільярда гривень. Це кошти Європейського інвестиційного банку, які спрямують в бюджети міських, сільських і селищних громад на підконтрольній Україні території.

На швидке відновлення уряд виділив безпрецедентне фінансування – понад 43 млрд грн з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

  • «Укргазвидобування» відкрило нове родовище газу, запаси якого оцінюються в мільярд кубометрів блакитного палива.

Компанія продовжить програму геологічної розвідки на цьому родовищі й планує тут буріння нових свердловин.

  • Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що мобілізаційний план в Україні наразі ще не виконаний, тому немає потреби оголошувати збільшення мобілізаційної планки.

«Той план мобілізації, який був затверджений Верховною Радою, він ще не виконаний, у хорошому сенсі. Це означає, що у нас немає сьогодні необхідності оголошувати нову мобілізацію зі збільшення чисельності. У нас є ще ресурси з погляду правового плану».

При цьому міністр заявив, що Україна зазнає втрат, але вони кратно менші від втрат росіян, хоча є загиблі й поранені, тому потрібно заповнювати втрати.

«Але сказати, що сьогодні у нас критична ситуація і потрібно збільшувати - ні, такого немає».

  • Влада оголосила примусову евакуацію дітей з п'яти населених пунктів Запорізької області через складну безпекову ситуацію.

Ідеться про такі населені пункти: місто Гуляйполе, селище міського типу Степногірськ, а також села Преображенка, Єгорівка, Новопавлівка.

Через складну безпекову ситуацію та ворожі обстріли звідти буде примусово евакуйовано 54 дитини та 67 супроводжуючих (членів сімей).

Крім дітей, обов’язкова евакуація також стосуватиметься маломобільних осіб, які проживають у зазначених населених пунктах області.

  • З початку серпня з Куп?янського району Харківської області евакуйовано 1433 людини, в тому числі 343 дитини.

Вивезення цивільного населення з небезпечних регіонів  продовжується. При цьому частина громадян самостійно залишили громади, що перебувають під постійними обстрілами.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Заступник голови Ради безпеки рф Дмітрій Мєдвєдєв знову видав порцію страшилок про кінець світу. Приводом для цього стало рішення завдавати ударів по окупантах в анексованому Криму.

Колишній російський президент заявив про співучасть Заходу у війні проти росії й зазначив, що «пророцтва Апокаліпсису все ближче».

Також він опублікував кілька цитат радянських лідерів Микити Хрущова, Володимира Леніна та Одкровення Апостола Іоана щодо кінця світу.

У цьому дописі суть сучасного рашизму: вони сплітають воєдино ідеологію комунізму, православія та висмикують звідти тільки ті моменти, які допомагають залишатися при владі, виправдовувати свої криваві злочини, тримати в темноті свій народ та залякувати ядерною зброєю миролюбних лібералів в усьому світі.

Водночас півтора року повномасштабної війни в Україні дали можливість світовій спільноті побачити, що проти російського гопника можна боротися, його можна поставити на місце тільки силою зброї, а не дипломатичними методами, які Москва завжди зневажала.

  • Видання The Moscow Times із посиланням на власні джерела пише: у Кремлі вважають, що після ліквідації ватажка ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина в рф існує загроза нового військового заколоту.

За словами джерел із силових та урядових структур, спецслужби вже працюють над тим, щоб проконтролювати і не допустити «виступів», подібних до того, що «Вагнер» організував наприкінці червня.

Танки «вагнерівців», які підійшли на відстань менше ніж 200 км до Москви, справили незабутнє враження на російського диктатора путіна. Джерела зазначають, що Пригожин не лише кинув виклик командуванню армії, а й не послухався особистого наказу президента, тому був визнаний загрозою режиму.

Зазначається, що Кремль не зможе зберегти ПВК «Вагнер» у нинішньому вигляді, тому її розформують.

Експерти вважають, що путін хоче жорсткіше контролювати «Вагнер», щоб переконатися, що він не зіткнеться з повторенням кризи в майбутньому.

  • путіну повідомили, що майже 13 мільйонів росіян не можуть розплатитися із боргами.

Голова Федеральної служби судових приставів прозвітував кремлівському диктатору, що з цих людей практично нічого взяти. Проте пристави намагаються все ж це зробити.

Ось така турбота про власне населення у російської влади, яка щедро годує свій народ пропагандою, обдирає його й відправляє помирати в Україну за інтереси свого правителя.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда під час телефонної розмови запевнив Президента України Володимира Зеленського у непохитності підтримки України.

Прем’єр-міністр також запевнив, що Японія продовжить використовувати головування у G7 для, зокрема діалогу з країнами Глобального Півдня та Індо-Тихоокеанського регіону

  • Президент Чехії Петр Павел заявив, що не можна допустити перемоги росії у війні проти України, адже її агресія спрямована на підірв міжнародного порядку, що побудований на узгоджених правилах і співпраці, відповідно, підтримка нашої країни критично важлива.

«Ми вже маємо досвід, і не потрібно спекулювати на тому, що росія ніколи не змириться з втратою політичного впливу на нашу країну. І також очевидно, що такий результат надихнув би інші країни, які думають так само, як росія».

  • Українські військові пройшли в Польщі курс із цивільно-військового співробітництва за стандартами НАТО.

Проведення курсу було організовано на базі Центру підготовки до іноземних місій польських збройних сил, у рамках багатостороннього співробітництва з представники США, Великої Британії, Італії та Республіки Польща.

У курсі взяли участь військовослужбовці підрозділів ЦВС ЗСУ всіх рівнів військового управління, від тактичного до стратегічного.

  • Видання Spiegel пише, що Федеральна прокуратура Німеччини веде розслідування щодо підприємця, завдяки якому німецька електроніка могла опинитися у російських безпілотниках «Орлан».

Громадянина Німеччини та рф підозрюють у 26 випадках порушення закону про зовнішню торгівлю і платежі.

Підприємця підозрюють у тому, що його компанія із Саарбрюккена продавала до росії компоненти електроніки, які використовуються у російських безпілотниках. Такий експорт відбувався з 2020 року до березня 2023 року, відтак охоплює і значний період повномасштабної війни.

Чоловіка заарештували.

  • Reuters повідомляє, що Південна Корея наступного року надасть Україні фінансову допомогу у розмірі 520 мільярдів вон (394 мільйони доларів). Це у вісім разів більше, ніж цього року.

Згідно з бюджетом Південної Кореї на 2024 рік, пакет допомоги включає 130 млрд вон на відновлення, 260 млрд вон на гуманітарну допомогу та ще 130 млрд вон через міжнародні організації.

У липні президент Юн Сук Йоль оголосив, що його країна забезпечить Україні великий масштаб військових поставок цього року, не повідомляючи більше деталей.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали