29 Серпня 2023
Новини

На Хмельниччині з породілі знущалися під час пологів

На Хмельниччині з породілі знущалися під час пологів

Про знущання під час пологів у Волочиську на Хмельниччині, внаслідок яких її новонароджена дитина опинилась у реанімації, заявила Тетяна Галущак (Дубик).

Жінка народжувала у Волочиській багатопрофільній лікарні під наглядом заввідділення, акушера-гінеколога Наталії Безух. За словами породіллі, під час пологів Безух та інші акушерки "витискали" з неї малюка, били її по обличчю та відливали водою, обзивали та звинувачували в тому, що вона "неправильно тужиться". 

Новонароджений син Тетяни Павло вже 49 днів перебуває в реанімації у важкому стані. Мати звинувачує лікарку Волочиської багатопрофільної лікарні у недбалості – поліція вже розпочала розслідування.

Про жахливі пологи та боротьбу за справедливий вирок Тетяна розповіла у своєму Instagram, а також у коментарі "Українській правді. Життя". Тетяна Галущак (дівоче прізвище Дубик) з Підволочиська – молода мама, яка заявила про знущання і недбалість з боку лікарів під час пологів. 

Її малюк від народження був підключений до апарату ШВЛ та перебуває в реанімації вже понад місяць. 

З 5 тижня вагітності жінка перебувала на обліку в жіночій консультації Волочиської багатопрофільної лікарні, а вагітність вела лікар акушер-гінеколог Наталія Безух. За словами Тетяни, вагітність протікала добре: не було токсикозу, підвищеного чи пониженого тиску, слабкості. 

12 липня у Тетяни почалися перейми, тож вона з чоловіком поїхала до лікарні, де вже була Наталія Безух. Під час огляду породіллі розкриття шийки матки було "на півтора пальця". Жінка просила про кесарів розтин, однак лікарка вирішила, що пологи мають бути природними.

"Останнє УЗД було зроблене за 5 тижнів до пологів, на якому встановлено, що вага дитинки 3 500. Лікарка, не врахувавши, що останні п’ять тижнів є активною фазою росту плоду і він міг активно набрати, при надходженні мені не зробила УЗД, щоб хоча б дізнатися, чи немає обвиття. Не говорячи вже про розміри дитинки", – каже Тетяна.

Наталія Безух взяла хірургічний інструмент і без попередження зробила жінці надріз плодового міхура, щоб пришвидшити процес народження малюка. Пізніше, приблизно о 10:45 ранку, під час огляду лікарі виявили, що розкриття вже на 9 сантиметрів. За словами Тетяни, щоб пришвидшити пологи, Наталія Безух ввела їй розчин окситоцину.

"Я довго тужилася, лікар та акушерка кричали мені тужитися сильніше, що я й робила, проте плід не виходив. В один момент почали збігатися інші лікарі-гінекологи цього відділення. Всіх лікарів було п'ять, також були присутні інші медпрацівники, медсестри, старша акушерка та санітарки.

Всі стояли біля мене, кричали, що я "неправильно тужуся", обзивали мене "дурою", "лінивою егоїсткою", також були фрази "зробити змогла, а народити не можеш" та інші, які я в силу пережитого стресу не пам’ятаю", – пише Тетяна.

Коли стало видно маківку дитини, лікарка сказала, що Тетяна "не може видути її", а дві інші лікарки почали тиснути породіллі на живіт.

Хоча "витискання" дитини (прийом Кристеллера) заборонене в Україні, оскільки воно є дуже травматичним і небезпечним для матері та дитини.

"Коли результату не було, вони це почали робити двоє одночасно – витискали дитину в чотири руки. Сказати, що я кричала від болю, це нічого не сказати. Я просила кисню, оскільки не мала чим дихати, а горе-лікарі замість того, щоб дати кисневу маску, відливали мене водою і били по обличчю", – йдеться у дописі Тетяни.

Тетяна пригадує, що коли голівка дитини вийшла, лікарка без попередження провела епізіотомію (надрізання промежини), але це не вплинуло на пологовий процес. За кілька хвилин лікарці вдалося рукою витягнути дитину. Однак мати не почула плач сина.

"Найстрашніший і найболючіший момент був, коли мого малюка витягли, а він не заплакав. Світ тоді зупинився. Дитину на секунду поклали мені на груди і одразу забрали на стіл, а я почула такі фрази "адреналін і штучне дихання дитині", – каже Тетяна.

Лікарка Безух викликала реанімобіль дитячої лікарні з Хмельницького. До приїзду бригади, за словами Тетяни, малюком займалась лікарка, яка "вперше проводила реанімаційні заходи новонародженому".

Тетяна майже не бачила сина, але в якийсь момент її чоловіку та батькам дозволили зайти. Малюка забрали у реанімаційне відділення дитячої обласної лікарні, з ним поїхав чоловік Тетяни. 

Хмельницькі лікарі сказали йому, що стан дитини важкий, але загрози життю немає. Вони дійшли висновку, що ускладнення пов’язані з травмами під час пологів. Крім цього, у Тетяни вузький таз, а дитина важить 4,7 кг та має 56 сантиметрів зросту. 

Після важких пологів Тетяну намагались підвести та "своїм ходом" відправити в палату. Також, за її словами, лікарі не приходили оглянути її. Під час УЗД у породіллі виявили внутрішні гематоми черевної порожнини, збільшення нирки та інші ушкодження. Однак персонал лікарні звинувачував у наслідках саму жінку. 

"Протягом трьох днів до мене заходили лише акушерки і санітарка, а також дитяча медсестра, яка сказала "ти ж розумієш, що вини лікарів немає, ти сама винна, що погано тужилась", – переказує Тетяна.

На 6 день після пологів жінку виписали, але на місяць заборонили вставати з ліжка.

"Я вдома, без дитини, покалічена, у важкому психологічному стані. Чоловік щодня зранку їде в реанімацію, купує всі ліки за призначенням. Ліки, яких немає в Хмельницькому, їде купувати в Тернопіль. І так по колу. А я місяць лежу, синочка свого так і не бачила", – каже потерпіла.

Тетяна звернулася до поліції. При цьому вона заявила, що дерматоловенеролог Волочиської багатопрофільної лікарні на прізвище Яцук намагалась переконати її забрати заяву – мовляв, Наталія Безух готова заплатити гроші.

"Ми відповіли, що моє життя і тим паче життя нашої дитини не продається", – йдеться у дописі Тетяни.

Сама лікарка Наталія Безух також попросила про зустріч із потерпілою. Тетяна пригадує, що під час цієї зустрічі Яцук казала: "Ви молоді, ще собі народите", а Безух – що ускладнення трапляються, діти помирають під час пологів і "вона не знає, за що Тетяні така карма". 

Тетяна не може розголошувати деталі слідства. Вона лише розповіла "УП. Життя", що хоче справедливого вироку для медиків.

"Неправомірні дії з боку акушер-гінеколога призвели до тяжких наслідків. Дитинка 49 день в реанімації. Стан критичний, жодних прогнозів лікарі, на жаль, не дають..." – сказала Тетяна.

Поліція Хмельницької області повідомила, що відкрила кримінальне провадження та розпочала досудове розслідування.

"До поліції надійшла заява про те, що в результаті недбалого ставлення до своїх професійних обов’язків акушера-гінеколога Волочиської багатопрофільної лікарні під час пологів були спричинені тяжкі наслідки здоров'ю породіллі та її новонародженої дитини.

За цим фактом відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 140 (Неналежне виконання професійних обов'язків медичним працівником, якщо воно спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому) Кримінального кодексу України", – написали поліціянти.

Якщо провину лікарки доведуть, їй загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк до 5 років або позбавленням волі на строк до 3 років.

Також лікарку позбавлять права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Журналісти намагалися додзвонитися до Волочиської багатопрофільної лікарні, але відповіді поки що не отримали.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: хмельницький, пологи
В тему