28 Серпня 2023
Новини

Наживалися на ухилянтах: у Вінниці викрили понад 10 посадовців військової медкомісії та лікарів

Наживалися на ухилянтах: у Вінниці викрили понад 10 посадовців військової медкомісії та лікарів

У Вінниці понад 10 посадовців військової медкомісії та лікарів наживалися на ухилянтах - організували нелегальний виїзд за кордон громадян призовного віку.

У результаті комплексних заходів затримали організатора оборудки – посадовця місцевого лікувально-діагностичного центру, який залучив до незаконної діяльності більше 10 осіб. Насамперед чиновників обласної військово-лікарської комісії, - інформують в СБУ.

За гроші організатор схеми пропонував потенційним призовникам уникнути мобілізації та втекти за кордон на підставі фіктивних документів про непридатність до військової служби за станом здоров’я.

Вартість таких «послуг» він оцінював від 3 до 10 тис. доларів США. Сума залежала від «складності» діагнозу і терміновості його «встановлення».

Після отримання «замовлення» зловмисник звертався до своїх спільників з місцевої військової медкомісії, які фальсифікували медичні висновки про стан здоров’я їхніх клієнтів.

Таким чином вони створювали формальну підставу для «списання» ухилянтів з військового обліку і зняття відповідних обмежень щодо виїзду за кордон.

Співробітники СБУ встановили понад 200 епізодів вчинення злочину з боку організатора схеми та його спільників.

Правоохоронці затримали головного фігуранта – посадовця лікувально-діагностичного центру «на гарячому» під час передачі йому нової суми неправомірної вигоди.

При обшуках в автомобілі, а також за місцем роботи і проживання затриманого виявили:

  • гроші, одержані корупційним шляхом;
  • документи, чорнові записи і комп’ютерну техніку із доказами незаконної діяльності.

Наразі йому повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігуранта за ч. 2 ст. 368 Кримінального кодексу України.

Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вінниця, сбу, війна з Росією
В тему

Останні матеріали