25 Серпня 2023
Новини

Після внутрішньої перевірки звільняють голову ДСНС Сергія Крука

Після внутрішньої перевірки звільняють голову ДСНС Сергія Крука

Після внутрішньої перевірки голову Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Крука звільняють з посади.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Виконання обов’язків голови ДСНС поклали на заступника Крука Володимира Демчука.

«Внутрішня перевірка в ДСНС завершена. За її результатами будуть ухвалені додаткові кадрові рішення. Державна служба з надзвичайних ситуацій працює в штатному режимі», — повідомив Клименко.

Глава МВС анонсував кадрові рішення за результатами внутрішніх перевірок у ДСНС, яку проводили після авіакатастрофи з керівництвом МВС на гелікоптері ДСНС. У межах розслідування авіатрощі підозри оголосили 5 посадовцям ДСНС.

Клименко заявив в інтерв'ю «Цензор.нет», що вручення підозр його це не здивувало, бо деякі посадові особи допустили прорахунки в системі обслуговування авіаційного транспорту.

Він також зазначив, що не загиблий міністр Денис Монастирський мав ухвалювати рішення про те, летіти чи не летіти, а керівник польотів. За словами Клименка, посадовці ДСНС мали не дозволити політ гелікоптера, але слідство і суд встановить, наскільки повною була їхня провина в тому, що відбулось.

Нагадаємо, на 18 січня 2023 року був запланований візит керівництва МВС України до Харківської та Дніпропетровської областей. У гелікоптері ДСНС летіли 10 людей, зокрема міністр Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін та держсекретар МВС Юрій Лубкович.

Слідчі з'ясували, що для польоту взяли гелікоптер, який був на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації в Києві та області. Це повітряне судно не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про вкрай несприятливі погодні умови над містом Бровари. А сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах і необхідних сертифікатів. Проте жоден із відповідальних за безпеку польотів не скасував і не переніс виліт.

Через складні погодні умови гелікоптер змушений був виконувати політ на гранично низькій висоті — навіть меншій, ніж висота будівель на маршруті руху. Командир екіпажу побачив перешкоду — багатоповерховий будинок — і почав здійснювати маневр обльоту, але різко піднявся, втратив орієнтування в просторі та під час завершення маневру допустив зіткнення із землею. Як зазначає ДБР — через відсутність необхідних навичок.

При падінні повітряне судно пошкодило дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто. Окрім керівництва МВС та інших посадовців, на борту в авіатрощі загинуло чотири жінки та малолітня дитина, які саме прийшли в садочок. 31 людина, серед яких 13 дітей, постраждали.

Правоохоронці на початку розслідування висунули кілька основних версій авіатрощі, зокрема розглядали замах на життя державних діячів, включно з диверсією.

У серпні 5 посадовцям ДСНС повідомили про підозри за цією справою. Чотирьох фігурантів відправили під варту без альтернативи внесення застави, ще одному фігуранту призначили цілодобовий домашній арешт.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, дснс
В тему