21 Серпня 2023
Новини

Україна отримає 61 винищувач F-16

Україна отримає 61 винищувач F-16

Україна та Нідерланди й Данія 20 серпня домовилися про постачання винищувачів F-16.

Українським оборонцям Нідерланди передадуть 42 літаки, повідомив президент України Володимир Зеленський. Водночас, як уточнив Марк Рютте, Нідерланди поки не знають, скільки F-16 передадуть Україні. Як повідомив Зеленський у Telegram, під час зустрічі з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте вони домовились про передачу винищувачів для України.

Відтак 42 літаки будуть передані після тренування наших пілотів та інженерів. Як зауважив президент, це лише початок.

«Сьогодні робимо ще один крок на посилення повітряного щита України. F-16. Літаки, які ми використаємо, щоб тримати російських терористів подалі від українських міст і сіл. Ми з Марком Рютте домовились про кількість F-16, які будуть надані Україні – після тренування наших пілотів та інженерів. 42 літаки. І це лише початок», – йдеться у повідомленні.

Марк Рютте на пресконференції зазначив, що навчання буде проходити у Нідерландах, Данії та Румунії.

«Щодо термінів - зараз наразі відбувається навчання мовне і у майбутньому, коли розпочнеться військове навчання, воно перейде до Румунії. Це буде робитися дуже швидко, як можна скоріше для того, щоб передати літаки в Україну. Тим часом ми повинні працювати над інфраструктурою, щоб ці літаки могли злетіти та сісти безпечно в Україні», – сказав прем'єр.

Згодом стало відомо, що Рютте поки не може сказати точно, скільки винищувачів F-16 країна передасть Україні.

«Сьогодні у Нідерландів є 42 літака F-16. З цих 42-х нам потрібні літаки для тренування в Данії і пізніше - в Румунії. І ми збираємося надати остаточно інші літаки. Тобто, я не можу сказати точно. Але ми працюємо від того, що у нас є 42 тут, в нашій країні. Але на тому тлі, про який я розповів», - сказав він під час спільної прес-конференції із Зеленським.

Також прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен оголосила, що її країна надасть Україні 19 літаків F-16.

«Ви і ваші земляки продемонстрували нам, що таке справжня хоробрість. За це ми вам зобов'язані всією підтримкою. Від початку війни Данія була на вашому боці, бо ваша свобода – це наша свобода. Ми також знаємо, що вам потрібно ще. Саме тому ми сьогодні оголошуємо, що надамо 19 F-16 в Україну», - заявила прем'єр країни.

При цьому, Фредеріксен висловила сподівання, що їхні винищувачі допоможуть захистити українське небо, український народ. І, як вона підкреслила, зможуть допомогти Україні деокупувати свої землі, які належать їй по праву.

Фредеріксен уточнила, що наразі в Данії більше 70 військових з України, які прибули на навчання на F-16.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна, Світ, літак
В тему

Останні матеріали