17 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 17 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 17 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Триває 540 доба розв’язаної росією війни проти нашої держави.

  • Протягом доби ворог завдав 4 ракетних та 37 авіаційних ударів, здійснив 27 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулось 24 бойових зіткнення.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Командування повідомляє, що українські війська мали успіх південніше звільненого напередодні Урожайного в Донецькій області.

Підрозділи Національної гвардії провели зачистку і розмінування звільненого населеного пункту. Російські війська намагаються штурмувати Урожайне, однак наші захисники відбивають контратаки противника.

Також Сили оборони України на Бахмутському напрямку продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах.

  • В ОК «Південь» повідомили, що незаконно збудований росіянами Керченський міст працює в обмеженому режимі після нещодавніх атак − не працюють на повну і деякі автомобільні смуги, і залізниця.

Таким чином ця максимально потужна мостова артерія, яка з’єднує росію і тимчасово окупований Крим, не забезпечує повноцінної логістики окупантам.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація Сил оборони протягом доби завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 2 по зенітно-ракетним комплексам. Також нашими захисниками знищено 2 ворожих ударних гелікоптери Ка-52.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 артилерійських засоби на вогневих позиціях, 2 склади боєприпасів та 1 станцію РЕБ противника.

 

Станом на ранок 17 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 256 050 (+480) осіб,
  • танків − 4 329 (+5),
  • бойових броньованих машин − 8 398 (+18),
  • артилерійських систем − 5 169 (+17),
  • РСЗВ − 714,
  • засобів ППО − 486 (+1),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів − 314,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 272 (+24),
  • крилатих ракети − 1 406 (+2),
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 7 641 (+27),
  • спеціальної техніки ? 773.

 

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) підтвердили просування українських військ на північний схід від Роботиного (10 км на південь від Оріхова) на заході Запорізької області. В інституті вважають, що українські сили, ймовірно, досягли більших успіхів у прилеглих районах, зважаючи на те, що протягом кількох тижнів вели активні дії в лісистій місцевості на північний схід від цього населеного пункту.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів нараду, на якій, зокрема, обговорили постачання боєприпасів та техніки, плани ворога, а також підготовку української енергосистеми та ППО до зими.

«Тримаємо на постійному контролі постачання техніки та боєприпасів, темпи власного виробництва. МЗС та МО отримали доручення попрацювати з партнерами, щоб у наступних оборонних пакетах було саме те, що потрібно. Доповіді розвідки щодо тактичних і стратегічних планів противника, стану його ВПК. Підготовка енергосистеми та ППО до зими».

Також під час наради обговорили ліквідацію наслідків російських обстрілів цивільних об'єктів, евакуацію з Куп’янського району, допомогу постраждалим, будівництво нового житла на Херсонщині та Київщині.

Крім того, порушили питання функціонування «зернового коридору».

  • Українці вірять у перемогу й підтримують наших воїнів. Зокрема, жертвують гроші на ті засоби, які наближають нашу перемогу над окупантами.

Так, за 3 доби громадяни задонатили 235 мільйонів гривень, які збирали UNITED24 із партнерами на 10 000 дронів-камікадзе.

Це ще одне свідчення того, що наш народ єдиний у своєму бажанні вигнати агресора за межі України.

  • Сервіс державних послуг Дія повідомив, що до урядової програми «єВідновлення» доєдналися Ощадбанк, Банк Восток та банк "Кліринговий дім".

Програма «єВідновлення» допомагає українцям відбудовувати домівки, які постраждали від російської агресії.  

Щоб скористатися послугою, потрібно відкрити картку онлайн чи офлайн у відділенні банку, а застосунок Дія до або під час заповнення заяви про отримання виплати підтягне її автоматично.

  • Після закінчення терміну дії контракту на транзит газу з росією Україна не буде вести переговори про його продовження.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, дія контракту, що передбачає транзит росією газу в Європу через територію України, закінчується наступного року, і його продовження залежатиме від того, чи зможе Європа обійтися без російського газу.

Галущенко висловив сподівання, що Європа зможе диверсифікувати свої постачання й обійтися без російського газу в майбутньому.

Міністр підкреслив, що вважає очевидним, що Україна не буде вступати в переговори з російською стороною з цього питання.

  • Президент Володимир Зеленський підписав указ із рекомендаціями РНБО до Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного звільнити всіх обласних військкомів.

11 серпня президент на засіданні РНБО вирішив звільнити всіх обласних військкомів і заявив, що керувати системою мають люди, які точно знають, що таке війна та чому цинізм і хабарництво під час війни – це державна зрада.

Воїни, які пройшли фронт або які не можуть бути на передовій через поранення, можуть працювати у системі комплектування. Перед призначенням нових керівників ТЦК буде перевірка СБУ.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Путінський режим «закручує гайки» експортерам, щоб зупинити обвал рубля. Як повідомляє Bloomberg, уряд рф поки утримається від посилення обмежень на рух капіталу і замість цього готує «неформальні» рекомендації для експортерів. Вони змушені будуть віддавати більше своїх доходів, щоб допомогти стабілізувати рубль.

За даними агентства, ці рекомендації торкнуться не тільки продажу валютної виручки. Їх можуть поширити на перекази у твердій валюті - зокрема, дивідендів і позик.

  • Форум «Армія-2023», який проходить у підмосков’ї й, за даними Міноборони, прийняв делегації з більш ніж 60 країн, завершився з провальним результатом для російського військово-промислового комплексу.

Держкорпорація, що входить до холдингу «Ростех», яка виконує функції монопольного експортера озброєнь, уклала на форумі лише кілька договорів на $600 млн.

Від колишнього інтересу до російських озброєнь не залишилося й сліду. У 2021 році на такому ж форумі було укладено 20 контрактів на 2 млрд євро.

Експерти кажуть, що експорт російської зброї стійко падає близько п'яти років, а з 2018 до 2022 року її частка на світовому ринку скоротилася з 22% до 16%.

  • Російське командування знайшло легкий спосіб поповнення мобілізованими своїх побитих в Україні військ.

Відтепер же до російського паспорта на додачу йде обов'язковий чорний поліетиленовий пакет.

У Петербурзі поліція спіймала сто осіб, які прийняли громадянство рф, і доставила їх до військкомату. Під час облав на мігрантів поліція виявила чоловіків, які нещодавно отримали громадянство рф, але не стали на військовий облік. Усіх відвезли до військкомату. Тож тепер отримання російського паспорта майже автоматично означає, що новий громадянин рф буде відправлений на фронт, щоб померти за путіна.

  • Збільшивши постачання нафти до Індії в 11 разів і запустивши торгівлю в національних валютах через санкції, російські експортери зіткнулися з неможливістю отримати гроші за продану сировину.

Як кажуть експерти, близько $39 млрд зависли в індійських банках, і нафтові компанії не можуть повернути їх до росії.

Ідеться, зокрема, про індійські рупії, які експортери отримують замість світових валют. Якщо вірити банкірам, проблема, яка існує з минулого року, зараз набула колосальних масштабів.

При цьому російська пропаганда продовжує розповідати, який путін геніальний геостратег, і як він переграв Європу та США.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Україна отримала черговий пакет військової допомоги від Німеччини, до якого увійшли:
  • 2 пускові установки ЗРК ближнього радіуса дії IRIS-T SLS;
  • 4539 димових боєприпасів 155-мм калібру (раніше країна вже передала 12 460 таких снарядів);
  • 10 наземних оглядових радарів GO12 - раніше Німеччина вже передала 18 таких радарів;
  • 4 сідельні тягачі 8x8 HX81 та 4 напівпричепи (додатково до вже наданих 38 та 33 відповідно);
  • 8 навантажувачів на 15 тонн (раніше передано 26 шт).
  • Литва, Латвія та Естонія приєдналися до декларації, укладеної країнами G7, щодо гарантій безпеки та підтримки для України.

«Ми допомагатимемо Україні до перемоги. Ми підтримуватимемо Україну на її шляху до членства в НАТО та ЄС… Ми будемо працювати з Україною у рамках цієї міжнародної рамки, щоб створити безпекові зобов’язання та механізми, які допоможуть Україні якнайшвидше перемогти у цій війні, підтримувати економічну стабільність та відбудову, забезпечити реалізацію реформ, стійкість та просування на її європейському та євроатлантичному шляху».

Балтійські держави обіцяють також співпрацювати з Україною на її шляху до Євросоюзу та сподіваються на початок перемовин про вступ у 2023 році, після відповідної оцінки Єврокомісії.

  • Парламент Швеції дозволив уряду надати Україні новий пакет допомоги, до якого увійдуть боєприпаси, запчастини, вантажівки та обладнання для розмінування.

Швеція безоплатно передасть боєприпаси і запчастини на суму не більш ніж 1,1 мільярда шведських крон та вантажівки з обладнанням для розмінування на суму не більш ніж 2,15 мільярда крон.

  • В адміністрації президента США спростували інформацію про те, що ведуться розмови про можливе надання Україні членства в НАТО у випадку відмови від частини своїх територій на користь рф.

Позиція влади США полягає у тому, що в перспективі Україна зможе стати членом НАТО, що підтвердило керівництво країн-членів Альянсу під час останнього саміту у Вільнюсі.

  • Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив, що Україна вже "побила багато європейських рекордів" за темпами євроінтеграції та зможе побити ще.

«Темпи інтеграції в ЄС багато в чому залежатимуть від країни-кандидата або країни-учасниці переговорів. Коли розпочнуться переговори, дорожня карта буде дуже чіткою. Необхідно прийняти законодавство ЄС, норми ЄС. І тоді ви готові. Україна вже побила багато європейських рекордів за темпами інтеграції в ЄС. І я впевнений, що ви зможете побити ще багато».

  • Рада міністрів Болгарії ухвалила рішення, яким ухвалює приєднання Болгарії до декларації G7 щодо безпекових гарантій Україні.

«Болгарія надає політичну та практичну підтримку Україні. Таким чином, прямо протидіючи російській агресії, Болгарія сприяє захисту свободи, безпеки та суверенітету всіх європейських держав-членів. Відповідно до цієї послідовної політики Болгарія приєднається до Спільної декларації країн G7 на підтримку України».

  • У Казахстані заблокували інтернет-сайт російського телеканалу «Царьград», відомого своїм пропагандистським контентом.

Перед цим влада країни винесла чотири попередження про пропаганду екстремізму на адресу каналу, пов'язаного з російським олігархом Костянтином Малофєєвим.

Власник телеканалу відкрито заявляє про підтримку розпочатої путіним війни в Україні. З 2014 року олігарх перебуває під санкціями США, ЄС і Канади.

При путіні навіть православний телеканал перетворився на екстремістський.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему