14 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 14 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 14 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Сьогодні 537 день широкомасштабної війни російської федерації проти України.

  • Протягом доби російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по території України. Ворог застосував 8 ракет “Калібр” та 15 іранських ударних дронів “Shahed-136/131” по Одеській області. У результаті успішної бойової роботи ППО знищила усі ракети «Калібр» та БпЛА.
  • Загалом ворог завдав 12 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки, торговельний центр, студентський гуртожиток, дитячі садочки, школи та інша цивільна інфраструктура.
  • Імовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулося 11 бойових зіткнень.
  • Сили оборони України ведуть наступальну операцію на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • Після активізації російських військ на Куп’янському та Лиманському напрямках, Сили оборони не допустили просування ворога та відчутно зменшили його наступальний потенціал.

Зараз на Сході фіксується певне зменшення кількості обстрілів та використаних ворогом боєприпасів, але це не означає, що ворог відступив від своїх планів. Ворог наразі перегруповується та намагається відновити втрачені спроможності. Тривають бої.

За тиждень, що минув, звільнену територію на Бахмутському напрямку збільшено на 3 квадратних кілометрів. Загалом звільнена площа на Бахмутському напрямку складає 40 квадратних кілометрів.

  • У Міноборони наголосили, що наші військові мають успіх в Урожайному на південному фронті, ведуть наступ на Мелітопольському та Бердянському напрямках.

Є певні успіхи південніше та південно-східніше Старомайорського, там українські захисники закріплюються на певних ділянках.

Окрім того, наші воїни успішно виконали завдання на лівому березі Дніпра у Херсонській області. Наразі деталі операції не розкриваються, однак командування наголошує, що із завданнями успішно впоралися.

  • Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило, що сьогодні Сили оборони України завдали удару по командному пункту військ рф, що розмістився в санаторії «Волна» в селі Юр'ївка поблизу тимчасово окупованого Маріуполя.

За інформацію свідків, перше влучання було по території стадіону в таборі, де загарбники облаштували ремонтну базу. Друге влучання – безпосередньо по казармах.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, московський режим продовжує незаконну інтеграцію тимчасово окупованих територій України до свого суспільно-політичного простору. Так, у населеному пункті Сватове Луганської області, для зміни керівництва в органах місцевого самоврядування окупанти вимагають, щоб представники адміністрацій та сільських рад звільнилися із займаних посад за власним бажанням. Окупанти планують створити так звані «муніципалітети», які очолять місцеві колаборанти за результатами псевдовиборів на захоплених територіях у єдиний день голосування в росії 10 вересня.
  • Авіація сил оборони протягом доби завдала 1 удар по пункту управління, 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 удари по зенітно-ракетних комплексах противника.

Також наші захисники знищили ворожий ударний гелікоптер Ка-52.

 

Станом на ранок 14 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 254 380 (+530) осіб,
  • танків − 4 306 (+8),
  • бойових броньованих машин − 8 354 (+19),
  • артилерійських систем − 5 099 (+27),
  • РСЗВ − 714 (+1),
  • засобів ППО − 479 (+2),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 313,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 213 (+9),
  • крилатих ракет − 1 379,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 7 562 (+19),
  • спеціальної техніки − 766 (+6).

 

  • Британська розвідка зазначає, що російське командування змушене задумуватись про перекидання підкріплення з пріоритетного напрямку під Запоріжжям на лівобережжя Дніпра під Херсоном через активізацію боротьби українських захисників за контроль над новими точками на цій території.

Спецслужба підкреслює, що минулого тижня у нижній течії Дніпра активізувалися невеликі бої, оскільки українські сили здійснюють рейди та намагаються закріплюватися на нових місцях на лівому березі.

У деяких із цих операцій українські сили скоріш за все скористалися моментами ротації російських підрозділів на позиціях.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) підтверджують, що українські війська 13 серпня провели контрнаступальні операції щонайменше на двох ділянках фронту та просунулися вперед на заході Донецької – сході Запорізької областей та в західній частині Запорізької області.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський під час робочої поїздки відвідав українських військових на Донеччині.

Глава держави побував у штабах бригад, які ведуть наступальні дії в зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Соледар».

Президент заслухав доповіді щодо оперативної обстановки на ділянках відповідальності бригад та особливостей застосування різних видів озброєння.

Також Володимир Зеленський обговорив із комбригами та комбатами проблемні питання, з якими стикаються військові.

  • Міністерство закордонних справ України засудило провокацію рф у Чорному морі 13 серпня. Росіяни нібито зупинили для обшуку вантажне судно «Сукра Окан» під прапором Палау, яке прямувало в порт Ізмаїл.

У міністерстві наголосили, що Військово-морські сили рф грубо порушили Статут ООН, Конвенцію ООН з морського права та інші норми міжнародного права.

«Такі дії є черговим прикладом цілеспрямованої політики росії зі створення загроз свободі навігації та безпеці торговельного мореплавства в Чорному морі».

МЗС висловило підтримку та солідарність із Туреччиною, а також закликало міжнародну спільноту вжити «рішучих заходів», щоб зробити неможливими подальші перешкоджання руху суден в Чорному морі з боку рф.

Водночас партнерів закликали посилити зусилля зі збереження Чорноморської зернової ініціативи для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

  • Станом на серпень у підземні сховища газу (ПСГ) закачано понад 12,3 млрд кубів блакитного палива.

У Міністерстві енергетики підкреслюють, що видобуток та закачування газу в українські підземні сховища відбуваються згідно з напрацьованим графіком, більше того – Україна нарощує темпи видобутку.

Це дає впевненість говорити, що до опалювального сезону весь необхідний обсяг газу буде закачаний до сховищ. Також завдяки тому, що зростає рівень довіри держав-партнерів до України, збільшується і обсяг закачування газу від нерезидентів.

  • Міністерство освіти та науки України та ЮНІСЕФ розробляють практикум із мінної безпеки для дітей. У навчальних закладах запроваджується курс, який стане обов’язковим доповненням до шкільної програми.

Для вчителів буде доступний онлайн-курс із викладання мінної безпеки для дітей різного віку.

Учителі вже можуть користуватися посібником із детальними планами, а також презентаціями для уроків із мінної безпеки, адаптованими для початкової та середньої шкіл, від ЮНІСЕФ та партнерів. У співпраці із дитячими психологами та експертами в мінній просвіті ЮНІСЕФ розробив інтерактивні матеріали, які легко та доступно пояснюють дітям правила безпечної поведінки на територіях, що можуть бути забруднені мінами.

  • Платформа UNITED24, а також волонтерські проекти й monobank оголосили про операцію «Єдність», щоб зібрати 235 мільйонів гривень на 10 000 дронів-камікадзе.

FPV-дрони придбають за кордоном, а в Україні їх доукомплектують бойовими частинами на 57 млн грн. Саме ці дрони зараз потрібні на фронті, оскільки вони змінюють хід подій.

Кожен, хто зробить внесок, має шанс отримати платинову картку mono, зустріч з амбасадорами UNITED24 та військові артефакти.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін не приїхав сьогодні на відкриття форуму «Армія 2023», він звернувся до учасників по відеозв’язку. Такі дрібні факти є черговим підтвердженням, що кремлівський диктатор боїться бути на людях, почувається невпевнено й переживає за своє життя.

При цьому російська пропаганда називає боягузом Президента Зеленського, який постійно відвідує війська на передовій і буває в найгарячіших точках фронту.

  • Станом на ранок понеділка, 14 серпня, на Московській біржі курс долара піднявся вище 100 рублів уперше з березня минулого року, євро торгується до 110 рублів.

На думку експертів, тиск на рубль продовжує чинити дисбаланс між попитом на іноземну валюту та її пропозицією.

Недостатній приплив валюти на внутрішній ринок зумовлений скороченням експортної виручки.

Аналітики також прогнозують продовження інфляції рубля, оскільки зараз це практично єдина можливість для путінського режиму продовжувати фінансувати війну.

  • У Дагестані не припиняються масові протести, про які Кремль не розповідає громадянам держави.

Люди виходять на вулиці й перекривають траси, оскільки в цій республіці вже близько тижня триває енергетичний колапс, що спричинив цілу низку

комунальних катастроф.

У значній частині республіки немає електропостачання, що й викликало обурення місцевих жителів.

  • Російські авіакомпанії дедалі серйозніше відчувають наслідки санкцій, запроваджених за війну в Україні. Парк іноземних авіалайнерів, що залишився, поступово приходить в непридатність через неможливість отримати якісне обслуговування і придбати потрібні запчастини.

Сьогодні авіакомпанія Red Wings запросила додатковий літак у авіакомпанії «Ікар», щоб вивезти пасажирів затриманих рейсів з Єкатеринбурга до Анталії та назад після виходу з ладу одразу двох повітряних суден Boeing-777. Усього в аеропортах застрягло близько 500 пасажирів. Це не перший такий інцидент.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • США оголосили про надання Україні нового пакета військової допомоги вартістю 200 млн доларів.

У Пентагоні уточнили, що до нового пакета допомоги увійшли:

  • додаткові боєприпаси для систем Patriot HIMARS, артилерійські снаряди калібрів 155 мм і 105 мм, а також 120-мм танкові боєприпаси;
  • ракети TOW, протитанкові комплекси Javelin та інші;
  • 37 тактичних транспортних засобів для перевезення обладнання, 58 причепів для водної техніки;
  • понад 12 мільйонів патронів для стрілецької зброї;
  • обладнання й системи для розмінування, снаряди для розчищення перешкод і запчастини для ремонту техніки.
  • Очільник Міністерства фінансів Німеччини Крістіан Лінднер під час візиту до Києва заявив, що сподівається на якнайшвидше вирішення питання щодо поставки Україні ракет Taurus, оскільки вони допоможуть наблизити українську перемогу.

«З нашого боку частково є відповідальність за те, щоб нинішні сили України завжди були більшими, ніж жорстокість, що випливає з путінської війни», – зазначив він, додавши, що уряд Німеччини прагне зробити все можливе, аби посилити військові спроможності України.

  • Уряд Латвії підтримав приєднання країни до декларації країн G7, яка передбачає надання гарантій безпеки Україні.

У Ризі заявили, що приєднання країни до декларації Великої сімки підтверджує, що підтримка України з боку Латвії залишається незмінною та у довгостроковій перспективі. Латвія має намір продовжувати політичну, економічну, військову, фінансову та гуманітарну допомогу Україні та її народу, а також сприяти відновленню країни.

  • Завдяки розширенню пропускної спроможності залізничних та морських логістичних шляхів, Румунія збільшить транзит українського зерна з 2 млн тонн до 4 млн тонн.

У першу чергу буде оптимізовано Сулінський канал на Дунаї, також заплановані інвестиції в 1 млрд євро у залізничне сполучення до порту Констанца та інші залізничні проекти.

  • Міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен пообіцяв, що його країна не буде позбавляти медичного страхування українських біженців.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему