11 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 11 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 11 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Триває 534 доба повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією проти нашої держави.

  • Протягом доби окупанти завдали 5 ракетних ударів, застосувавши 4 аеробалістичні ракети Х-47 “Кинджал” (1 знищено) та 1 ракету С-300. Крім того, ворог завдав 24 авіаційних удари та здійснив близько 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення, серед яких і діти. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулось 25 бойових зіткнень.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • На Бахмутському напрямку українські захисники ведуть наступальні дії південніше міста Бахмут.

Російська армія безрезультатно наступала в районах Авдіївки, Мар'їнки, Красногорівки та Новомихайлівки. Також окупанти намагалися відновити і втрачене положення західніше від Старомайорського та Роботиного, але успіху не мали.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони протягом доби завдала 1 удар по району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також нашими захисниками було знищено 4 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 зенітно-ракетний комплекс «Стріла» противника.

 

Станом на ранок 11 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 252780 (+580) осіб,
  • танків − 4290 (+12),
  • бойових броньованих машин ? 8318 (+15),
  • артилерійських систем – 5043 (+15),
  • РСЗВ – 713 (+2),
  • засобів ППО ? 471 (+2),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 313,
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 4197 (+18),
  • крилатих ракет ? 1377,
  • кораблів /катерів ? 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7511 (+16),
  • спеціальної техніки ? 756 (+10).

 

  • З кожним днем українського контрнаступу й просування вперед у мережі з’являється все більше сльозливих відеороликів російських військових, які жаліються, що їх командування кинуло на передову без підтримки та підготовки.

Зокрема, відеозвернення записали й мобілізовані з Московської області, які заявили, що вже майже 40% особового складу втрачено, а моральний дух бійців «нижчий за плінтус».  

Люди скаржаться на начальство, а от на відсутність мозку поки не скаржаться. Вони свідомо зробили свій вибір і пішли на війну, а тепер, коли зрозуміли реальність перспектив повернутися додому в пакеті, почали скиглити. Вони просять про допомогу в Комітету солдатських матерів, який поки що нікому так і не допоміг, оскільки путінський режим узяв у рф усе під тотальний контроль.

  • У Пентагоні заявили, що на фронті в Україні далеко не ідеальна ситуація, але українські війська зробили диво.

«Українці, незважаючи ні на що, змогли відтіснити росіян назад на оборонну позицію, що саме собою є дивом, враховуючи стан української армії під час вторгнення росії», - заявив речник Пентагону Пет Райдер.

Він також зазначив, що Сили оборони України належно застосовують у війні проти росії касетні боєприпаси, надані США.  

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Сьогодні відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України під головуванням Президента Володимира Зеленського.

Учасники заслухали інформацію силовиків про результати перевірки територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).

Під час перевірки ТЦК правоохоронними органами були виявлені випадки корупції, зокрема під час проведення загальної мобілізації, які становлять загрозу національній безпеці України та підривають довіру до державних інституцій.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував результати засідання РНБО.

«Наші рішення. Звільняємо всіх обласних «воєнкомів». Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна та чому цинізм і хабарництво під час війни – це державна зрада».

За словами глави держави, воїнам, які пройшли фронт або які не можуть бути на передовій через поранення, але зберегли свою гідність і не мають цинізму, можна довірити систему комплектування.

«Реалізувати це рішення повинен головком Залужний. Перед призначенням нових керівників ТЦК буде перевірка СБУ».

Також на засіданні РНБО розглядалось питання ВЛК.

«За два тижні відбудеться засідання РНБО щодо цього питання. Зараз – перевірка, підготовка пропозицій. Рішення теж будуть», - пообіцяв Володимир Зеленський.

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає «проривом» для Києва переговори в Саудівській Аравії за участі представників 42 країн світу, бо ця зустріч залучила ширше коло країн.

За останні тижні кількість зацікавлених в участі у таких зустрічах, як у Джидді, країн «різко зросла». Це закладає важливий фундамент для майбутніх переговорів про українське бачення миру.

«Ми повністю задоволені динамікою цього процесу. Я вважаю, що зустріч у Джидді стала проривом, тому що вперше ми зібрали разом країни, які представляють (весь) світ, а не лише Європу та Північну Америку».

  • Державні облігації України різко зросли в ціні за останні два місяці, оскільки інвестори стають більш оптимістичними щодо того, скільки грошей вони отримають назад у результаті можливої реструктуризації боргу.

«З початку червня ціни (на облігації) зросли більш ніж на 50%, що зробило українські облігації одними з найкращих на світових ринках з фіксованою дохідністю цього року, оскільки стабільний потік іноземної допомоги зміцнює валютні резерви Києва, тоді як прогнози щодо економіки країни останнім часом стали дещо менш похмурими», - пише Financial Times.

Експерти кажуть, що будь-яка хороша новина – зростання, високий рівень валютних резервів, угода з МВФ – буде добре сприйнята інвесторами, тому що це означає, що відновлювальна вартість облігацій України буде вищою, ніж ринок оцінює зараз.

За даними НБУ, золотовалютні резерви України зросли до історичного максимуму в 41,7 млрд дол., оскільки фінансова допомога від західних країн продовжує надходити.

  • Кабмін опублікував постанову про зміну порядку виплати додаткової винагороди військовослужбовцям під час дії воєнного стану.

Виплати починаються з 30 тисяч гривень для військових, які здійснюють бойові чи спеціальні завдання, і підвищуються до 100 тисяч гривень для тих, хто бере безпосередню участь у бойових діях.

Також до наказів про виплату додаткової винагороди на суму 100 тисяч гривень зараховуються: поранені на лікуванні; захоплені в полон; загиблі (виплата здійснюється за весь місяць, у якому людина загинула).

Для військових, які здійснюють оперативне управління військовими частинами та підрозділами на відстані, доплати можуть становити 50 тисяч гривень.

У постанові також з’явилися нові види додаткової винагороди військовим керівникам, пораненим, строковикам та курсантам.

  • У Міністерстві аграрної політики повідомили, що завдяки хорошій погоді в Україні буде значно кращий урожай зернових та олійних культур, ніж очікувалось раніше.

Зараз його прогнозують на рівні 76,7 млн тонн (на 5% більше, ніж торік).

І це при тому, що загальна площа посівних ярих і озимих зернових цьогоріч була меншою на 980 000 га, ніж торік.  

  • В Україні 68% освітніх закладів мають укриття різного типу. Це дозволяє розмістити там 4,7 млн учнів та вчителів.

У Кабміні наголошують, що цього недостатньо, тому місцева влада повинна діяти активніше. Гроші на укриття уряд виділив ще в квітні – 1,5 млрд гривень.

Найбільша потреба в укриттях зараз на Харківщині, Херсонщині, Миколаївщині, в Дніпропетровській та Одеській областях. Ці регіони в зоні

У 2023 році уряд планує облаштувати майже 1500 укриттів. Загалом потрібно збудувати 5400 укриттів по всій Україні. Усі вони мають відповідати критеріям надійності, безбар’єрності та енергоефективності. Йдеться про укриття в підвалах, наземні конструкції поряд зі школою чи дитсадком, підземні монолітні укриття з високим рівнем захисту.

З боку обласних адміністрацій буде регулярний моніторинг безпекової ситуації в громадах. Залежно від рівня загроз ухвалюватимуть рішення про формат навчання: очний, онлайн чи змішаний.

  • Кабінет Міністрів спростив імпорт комплектуючих для військової техніки, тепер її зможуть ремонтувати на будь-якому підприємстві з відповідними потужностями.

Компоненти військової техніки та техніки подвійного призначення постачатимуться в Україну за спрощеною процедурою - без дозволу Державної служби експортного контролю. Йдеться про імпорт спеціально призначених чи модифікованих до військового використання компонентів.

Дебюрократизація та спрощення процесу суттєво посилить спроможності тилу швидко відновлювати військову техніку для фронту.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Рішення Банку росії відмовитися від покупок валюти за бюджетним правилом, анонсоване в середу на тлі обвального падіння рубля, виявилося безсилим допомогти російському валютному ринку.

Сьогодні на торгах на Московській біржі долар та євро знову переписали рекорди з кінця березня 2022 року. Курс американської валюти впритул наблизився до позначки 100 рублів, а європейська – перестрибнула бар’єр 108 рублів.

При цьому до долара вперше за 9 років рубль падає сьомий місяць поспіль, незважаючи на те, що нафта зараз коштує рекордно дорого з початку року.

При цьому в Центробанку рф заявляють, що вони «ризиків стабільності» не бачать. Схоже, тут також усе йде за планом.

  • Компанія Google почала блокувати свої корпоративні сервіси Workspace для російських компаній, які опинилися під санкціями. Це стосується тих, хто користується Gmail, Drive, Docs.

Після блокування сервісів співробітники російських компаній не можуть зайти на корпоративну пошту, скористатися електронним документообігом через Google Docs, майже всі важливі документи й листування залишилися в корпоративному сховищі Google.

Компанія може продовжувати блокувати російські підприємства без попередження, що не дасть їм часу на створення резервних копій на інших сайтах.

  • У МВС росії виник дуже серйозний дефіцит поліцейських, про що заявив голова відомства Володимир Колокольцев. За його словами, лише за липень з органів внутрішніх справ звільнилося 5 тисяч співробітників.

Чиновник назвав ситуацію близькою до критичної.

Схоже, в «органах» уже розуміють, що ще одного такого бунту який влаштував Пригожин, росія не переживе, і тоді весь народний гнів виллється саме на тих, хто представляє режим путіна – поліцейських.

Показово, що путін у 2023 році збільшив граничну штатну чисельність МВС з 894 до 922 тисяч осіб.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Нідерланди передали українським прикордонникам шість мобільних комплексів медичної підтримки.

За допомогою такого комплексу медики можуть у польових умовах розгорнути повноцінний госпіталь зі своєю операційною, передопераційною, палатою інтенсивної терапії, лабораторією та стерилізаційною.

  • Адміністрація президента США Джо Байдена подала у Конгрес запит на виділення до кінця року ще понад 22 млрд доларів на підтримку України.

Як пише Associated Press, у запиті Білого дому йдеться про понад 13 млрд військової допомоги та 8 млрд на гуманітарну підтримку.

  • США внесли до санкційного списку російських мільярдерів Міхаіла Фрідмана і Петра Авена. Також під обмеження потрапили російські бізнесмени Герман Хан та Алексєй Кузьмічов.

Крім них, під санкції потрапив Російський союз промисловців і підприємців.

  • Азербайджан долучається до списку країн, які проводитимуть тренінги для українських спеціалістів у сфері розмінування.

Крім того, Азербайджан анонсував новий пакет допомоги Україні, у який увійде машина для механізованого розмінування.

  • Програма USAID з аграрного і сільського розвитку - АГРО оголосила про старт грантової програми із загальним бюджетом до 57 млн грн для співфінансування в Україні 15 проектів вітамінізації борошна.

Мета цих проектів - зробити українську продукцію конкурентною і затребуваною на нових міжнародних ринках, розширити асортимент і збільшити обсяги переробки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали