11 Серпня 2023
Новини

Зґвалтування школярки неповнолітніми на Закарпатті: справу повернули на повторний розгляд

Зґвалтування школярки неповнолітніми на Закарпатті: справу повернули на повторний розгляд
Справу про зґвалтування дівчини, за яке суд першої інстанції призначив винним умовний термін, Апеляційний суд Закарпатської області вирішив повернути на повторний розгляд.

Про це повідомляють юридична компанія «Міллер» та Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем», які представляють інтереси потерпілої дівчини.

Слухання відбувались протягом останніх двох тижнів. Апеляційний суд лише частково задовольнив скарги адвокатів. Представники постраждалої просили повністю задовольнити цивільний позов і посадити винних за ґрати. Однак суд вирішив призначити новий розгляд у суді першої інстанції, тобто справу повертають до районного суду для її розгляду з самого початку. 

Наразі проголошений короткий текст рішення. Повний текст з обґрунтуванням суд виголосить 16 серпня, тоді можна буде детально проаналізувати, на яких саме підставах справу повернули.

«Чи це рішення на користь потерпілої? Ми розуміємо, що розгляд справи затягнеться ще на якийсь період, потерпіла не отримає в найкоротший строк справедливого відшкодування, є ризик повторного її допиту в суді першої інстанції», — каже адвокатка «ЮрФем» Марта Змисла.

Адвокати запевнили, що зі свого боку будуть робити все можливе, аби уникнути потворного допиту дівчини в суді, аби сам судовий розгляд пройшов з мінімальною участю потерпілої, а ухвалене рішення відповідало її інтересам.

Нагадаємо, 16 березня Воловецький районний суд Закарпатської області встановив, що троє підлітків вчинили групове сексуальне насильство щодо неповнолітньої дівчини. Процес вони знімали на телефон, а відео поширили серед учнів школи. 

Сам злочин стався ще в серпні 2021 року. Постраждала пояснила, що була з хлопцями у дружніх стосунках і до підвалу, куди її покликали, прийшла добровільно. Про подію нікому не розповідала, відчуваючи страх і сором.

Суд визнав хлопців — двох 15-річних братів-близнюків та їхнього 14-річного друга — винними за ч. 3. ст. 153 Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді 5 років ув’язнення. Однак через пом’якшувальні обставини суд звільнив підлітків від відбування покарання з випробуванням зі встановленням іспитового строку на два роки.

Також суд зобов’язав хлопців виплатити по 60 тисяч гривень та покрити процесуальні витрати в понад 25 тисяч для кожного.

Після такого вироку справа набула розголосу, і омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що взяв її під особистий контроль. Він вбачає у вироку порушення права дитини на захист і справедливе судочинство.

Вища рада правосуддя заявила, що перевірить скарги на суддю Оксану Софілканич, яка розглядала справу й призначила умовний термін трьом підліткам. Також будуть перевірені повідомлення судді про «втручання в її діяльність».

Закарпатська прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою скасувати вирок та ухвалити новий. Місцевий журналіст Віталій Глагола повідомив, що адвокат Масі Найєм готовий зібрати групу адвокатів для захисту дівчини й підготовки апеляції, а телеведуча Маша Єфросініна знайшла для дівчини «одного з найкращих психологів України».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: згвалтування, закарпаття, суд
В тему