9 Серпня 2023
Новини

Влада України «вигадує» війну, - митрополит ПЦУ

Влада України «вигадує» війну, - митрополит ПЦУ

Митрополит Чернівецький і Буковинський Православної Церкви України Данило (Михайло Ковальчук) у зверненні до вірян обурився, що влада забороняє паломництва, "вигадуючи" війну.

У ПЦУ назвали це помилкою стилістики мови. Про це пише hromadske.

"Дорогі брати та сестри, дорогі паломники, ми схиляємось перед вами, тому що ви долаєте всупереч неможливому. Наша влада видумує то війну, то боїться, аби московські їх не засудили, – і не дозволили нам вас зібрати в це святилище і дати роздуми богоспасенні", - сказав митрополит Данил (Ковальчук).

Такий уривок виступу церковного діяча поширився соцмережами.

У пресслужбі ПЦУ пояснили, що митрополит Данило у своїй промові мав на увазі офіційно встановлену заборону проводити масові паломництва, що було запроваджено через війну. 

"Але ця заборона на практиці не виконується всюди однаково: коли йдеться про заходи, які організовує московський патріархат, то їх проводять фактично без заборони. Можна навести приклади походів на Почаїв. Це, як можна зрозуміти з промови, і обурює митрополита Данила", – сказав речник Київської Митрополії ПЦУ митрополит Євстратій (Зоря).

Він вважає, що митрополит Данило мав би дати роз'яснення і перепросити за хибно сформульовану думку.

У ПЦУ запевнили, що їхня позиція щодо війни, розв'язаної росією, "ясна, однозначна і багато разів засвідчена в документах і заявах".

"Означення "вигадана війна" категорично суперечить позиції ПЦУ і не може в жодному разі трактуватися не лише як офіційна думка Церкви, але і як думка на рівні окремих її представників. [...] 

Цілком очевидно, що він (митрополит - ред.) абсолютно некоректно вжив словосполучення "вигадана війна" і тому має роз'яснити, що він зробив це помилково. Можливо, це сталося через його стилістику мови та вік (74 роки)", - сказав Євстратій (Зоря).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: православна церква україни, війна з Росією, Відео T1.ua
В тему

Останні матеріали