7 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 7 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 7 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Триває 530 доба повномасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої країни.

  • Протягом доби ворог завдав 2 ракетних та 33 авіаційних удари, здійснив 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак є загиблі та поранені серед цивільного населення.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулось близько 28 бойових зіткнень.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наголосив, що захисники утримують ініціативу в наступі, а активними штурмовими діями росіяни намагаються відволікти українські сили від певних ділянок фронту.

«Щодо оборони. Вона – стійка. Наші воїни для цього докладають максимум зусиль. На низці напрямків противник проводить активні штурмові дії, але успіху не має. Зокрема, це пов’язано з намаганням відволікти українські сили від певних ділянок фронту.

Щодо наступу. Тривають важкі бої, українські війська крок за кроком продовжують створювати умови для просування вперед. Ініціатива на нашому боці».

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 пункти управління, 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 5 артилерійських засобів на вогневих позиціях та одну радіолокаційну станцію противника.

 

Станом на ранок 7 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 250 240 (+540) осіб,
  • танків − 4 244 (+7),
  • бойових броньованих машин − 8 270 (+8),
  • артилерійських систем − 4 977 (+12),
  • РСЗВ − 709 (+4),
  • засобів ППО − 467 (+1),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 311,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 154 (+28),
  • крилатих ракет − 1 377 (+18),
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 7 451 (+10),
  • спеціальної техніки − 735 (+1).

 

  • Британська розвідка констатує, що російські Повітряно-космічні сили продовжують витрачати значні ресурси на підтримку наземних операцій у війні проти України, але без вирішальних оперативних ефектів.

За даними розвідки, протягом літа тактична бойова авіація РФ зазвичай здійснювала понад 100 вильотів на день, але переважно над територією, що контролюється рф, – через загрозу від української ППО.

Водночас аналітики додають, що в останні тижні росія, схоже, менш спроможна забезпечити ефективні тактичні повітряні сили на півдні України

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) називають удари Сил оборони по мостах на окупованій території «частиною української кампанії з перекриття» для створення вирішальних контрнаступальних операцій.

В огляді зазначають, що українські війська завдали ударів по двох ключових автомобільних мостах уздовж критично важливих російських наземних ліній зв'язку, що з'єднують окупований Крим і окуповану Херсонську область.

Відтак, 6 серпня російські війська були змушені перенаправити дорожній рух з коротших східних маршрутів на довші західні шляхи.

У звіті також зазначають, що українські війська продовжували контрнаступальні операції щонайменше на двох ділянках фронту 6 серпня.

  • Сьогодні Україна повернула з полону ще 22 українських воїнів – із них два офіцери, військовослужбовці рядового та сержантського складу.

Вони брали участь у боях на різних напрямках, серед звільнених є поранені.  Найстаршому з наших воїнів виповнилося 54 роки, наймолодшому – 23 роки.

Усі визволені пройдуть курс фізичної та психологічної реабілітації, реінтеграції та отримають необхідне лікування за підтримки фахівців-медиків.

Наразі додому вдалося повернути 2 598 українців. Це 48-й обмін, який вдалося провести.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський провів щоденну селекторну нараду, у ході якої обговорили ситуацію на фронті, постачання і власне виробництво озброєння, найближчі плани ворога та ліквідацію наслідків російських обстрілів.
  • Після конференції у Саудівській Аравії, участь у якій взяло понад 40 країн світу, Україна знову підтвердила, що не розглядає інших мирних планів, окрім Формули миру, яку представив Президент Володимир Зеленський.

Усі країни, які брали участь у саміті в Джидді виступили за територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах. Протягом місяця мають відбутися наступні зустрічі радників і експертів до саміту миру.

Влада продовжує працювати над формулою миру на рівні послів, щоб кожен пункт був визначений окремим документом. Також продовжується робота над документами, які планується ухвалити на глобальному саміті миру.

Україна прагне довести кількість учасників таких дипломатичних консультацій до 60 держав.

Надалі має відбутися установчий саміт, який має прийняти за основу український мирний план. Потім відбудуться саміти за кожним пунктом плану в різних країнах світу зі співлідерами кожних з цих пунктів. Надалі відбудеться саміт, на якому зберуться всі країни-учасниці й ухвалять спільну угоду.

  • Міжнародні резерви України в липні 2023 року виросли на 6,9% – до $41,72 млрд. Це новий історичний рекорд.

Як вказує Національний банк, стрімке зростання резервів протягом липня пояснюється отриманням великої фінансової допомоги від Заходу, зокрема ЄС, Світового банку та США. 

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,6 місяця майбутнього імпорту.

  • Державний концерн «Укроборонпром» (тепер – АТ «Українська оборонна промисловість») посів 65-те місце в рейтингу світових виробників зброї за доходами. Укроборонпром за рік піднявся на 24 позиції, свідчать дані DefenseNews.
  • Станом на 1 серпня 2023 року готовність підприємств теплокомуненерго до опалювального сезону перевищує 60%.

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури повідомляють, що тривають планові роботи для підготовки мереж, котелень, генеруючого обладнання, а також індивідуальних теплових пунктів.

Найближчим часом буде вирішено питання продовження ПСО на газ для виробників тепла. Продовжується робота у питанні компенсації різниці в тарифах для підприємств ТКЕ.

Також на розгляд Кабміну винесено питання виділення коштів з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф для фінансування необхідних заходів для відновлення та будівництва резервних потужностей.

  • Президент Володимир Зеленський інтерв'ю La Nacion заявив: якщо Кремль вирішить продовжити атаки на українські порти, то рф до кінця війни проти України ризикує залишитися без своїх кораблів.

Зараз наша країна повинна довести, що у свої територіальні води, які, як і Чорне море, росія заблокувала, ми маємо право ввозити та вивозити ті чи інші товари.

«Якщо росія продовжуватиме домінувати в Чорному морі та блокуватиме його, обстрілюючи ракетами, то Україна робитиме те саме, що є справедливим захистом наших можливостей. У нас не так багато зброї, але якщо вони продовжуватимуть стріляти, то до кінця війни вони можуть залишитися без кораблів. І це те, що ми хочемо їм показати».

Глава держави наголосив, що зараз росіяни не можуть виграти, тому намагаються поставити Україну в патову ситуацію. Для цього окупанти використовують зброю та насильство. Але Україна відповідатиме на атаки рф на цивільних та «зернові коридори».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російська репресивна машина набирає обертів. За сім місяців від початку року в рф порушили щонайменше 82 кримінальні справи про держзраду, шпигунство та співробітництво з іноземною державою, міжнародною або іноземною організацією.

Експерти кажуть, що це тільки офіційні дані, а реальна кількість справ, пов'язаних з держзрадою, може бути вищою в рази. Нерідко буває таке, що про затримання повідомляють публічно за два-три місяці.

Зазначається, що майже кожен робочий день порушується одна справа. Такими темпами до кінця грудня їх буде близько 250.

Для порівняння, у 1960-х влада СРСР заводила близько 150 кримінальних справ про держзраду на рік, до кінця радянського режиму ця цифра тільки знижувалася.

  • Російський рубль подовжує падіння. Станом на 7 серпня курс долара на Московській біржі перевищив позначку в 97 рублів вперше з 25 березня 2022 року.

За останні 12 місяців долар подорожчав на 57%, а євро – на 73%. Реальне надходження валюти в економіку зникла до мінімуму майже за 20 років.

Водночас експерти наголошують, що інфляція на руку державі-агресору, адже це дає додаткові доходи бюджету. При цьому владі однаково, що населення біднішає, а продукти дорожчають.

  • Путінський режим розпорядився забрати у російських регіонів гроші на поліклініки заради тимчасово окупованих територій України, де армія рф знищила медзаклади.

61 суб'єкт рф втратить загалом 2,4 млрд рублів на капітальний ремонт поліклінік та закупівлю обладнання. Гроші віддадуть у так звані «ДНР», «ЛНР», окремі райони Запорізької та Херсонської областях.

Хоча це просто офіційна позиція, а насправді ніхто на окупованих територіях України не перевірятиме наявність обладнання. Гроші просто вкрадуть.

  • У росії новий скандал через найманців ПВК «Вагнер», які катували та грабували російських військових.

Один із прокремлівських так званих «воєнкорів» розповів, що найманці-вагнерівці систематично грабують, б'ють і катують солдатів у тилу, підстерігаючи тих, кого виводять на ротацію після виплати бойових.

  • У ніч на 7 серпня стало відомо, що проукраїнські хакери зламали сайт Московського міського бюро технічної інвентаризації.

Хакери нібито отримали доступ до інформації про власників нерухомості в Москві та злили їх Україні. Зокрема йдеться про дані щодо держслужбовців, політиків, військових і представників спецслужб, які підтримують війну з Україною.

Зазначається, що цю групу хакерів пов'язують з кібератакою на Rutube у травні 2022 року, коли сервіс не працював два дні. Крім того, вони взяли на себе відповідальність за злом сайту системи фонду «Сколково» у травні 2023 року.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У МЗС Франції висловили сподівання, що наступний раунд консультацій щодо мирного врегулювання ситуації в Україні відбудеться до саміту G20 в Індії у вересні поточного року.

Як пише видання Bloomberg, жодна з країн Глобального Півдня, представлених на консультаціях у Джидді, не запитувала присутності росії на наступному раунді переговорів, які, як хотілося б, відбудуться до саміту лідерів G20 у Нью-Делі у вересні.

Представник МЗС Франції заявив, що Китай зайняв «конструктивну позицію» на переговорах, але наполягає на припиненні вогню в Україні. Однак, пояснив дипломат, французька сторона пояснила Китаю, що буде неприйнятно, якщо росія залишиться на тих позиціях в Україні, які вона тепер займає.

  • Міністерство охорони здоров’я Італійської Республіки розпочало проект, спрямований на підтримку центрів лікування військовослужбовців та цивільних осіб, які зазнали поранень унаслідок війни в Україні.

Головними напрямками проекту є медична допомога як на місці, так і з переміщенням у разі складних випадків до Італії; навчання для українського медичного персоналу; розширення інфраструктурного та технологічного потенціалу для створення локальних центрів передового досвіду за італійським зразком.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему