2 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 2 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 2 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Триває 525 доба розв’язаної росією війни з метою знищення нашої держави й українського народу.

  • Протягом доби рф завдала чергового авіаційного удару іранськими ударними БпЛА типу “Shahed” по Україні. Наші ППО знищили 23 ударні дрони.

Також ворог завдав 5 ракетних, 86 авіаційних ударів та здійснив 36 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення.

  • Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Протягом доби відбулося 33 бойові зіткнення.

  • Українське командування повідомило, що на бахмутському напрямку наші війська продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут. У ході ведення Силами оборони наступальних дій противник вимушено відійшов з позицій в районі південніше Андріївки, безуспішно намагався відновити втрачене положення північніше та західніше Кліщіївки, а також північно-західніше Курдюмівки. Важкі бої тривають.

Також наші воїни продовжують ведення наступальної операції на мелітопольському та бердянському напрямках, закріплюючись на досягнутих рубежах.

Ворог зазнає значних втрат в особовому складі, озброєнні та техніці. Водночас противник продовжує чинити потужний опір, здійснює переміщення підрозділів та військ, задіює резерви.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 1 - по зенітно-ракетному комплексу окупантів.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 20 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 1 радіолокаційну станцію, 2 пункти управління, 1 район зосередження озброєння та військової техніки, 1 засіб протиповітряної оборони, 1 район зосередження особового складу та 2 склади боєприпасів ворога.

 

Станом на ранок 2 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 247 230 (+540) осіб,
  • танків − 4217 (+1),
  • бойових броньованих машин − 8 213 (+8),
  • артилерійських систем − 4 866 (+27),
  • РСЗВ − 700 (+1),
  • засобів ППО − 463 (+1),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 311,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 042 (+15),
  • крилатих ракет − 1 347,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 7 349 (+25),
  • спеціальної техніки − 718.

 

  • У Пентагоні констатували просування ЗСУ, назвавши це важкою роботою для українських захисників. Водночас у Міністерстві оборони США натякнути на те, що не треба очікувати швидкого наступу від українських воїнів.

Представник Міноборони США не виключив, що наступ може затягнутися в часі. Водночас у відомстві процитували слова міністра оборони США Ллойда Остіна, який під час засідання у форматі Рамштайн заявив, що український наступ «буде марафоном, а не спринтом»

  • Британська розвідка зазначає, що росія протягом останніх двох місяців формує нові великі підрозділи для посилення своїх сухопутних військ, однак потрібно проводити нову хвилю мобілізації.

У відомстві припускають, що будь-яке нове російське формування будуть використовувати як резервну силу в Україні. Однак у довгостроковій перспективі росія прагне посилити свої сили для протистояння з НАТО.

«Без нової великої хвилі обов'язкової мобілізації рф навряд чи знайде достатньо нових військ, щоб укомплектувати навіть одну нову армію».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський втрутився у дипломатичний скандал між Києвом та Варшавою, що набирає обертів від початку тижня. Глава держави зазначив, що Україна надзвичайно цінує історичну підтримку Польщі, тож не дозволить «жодним політичним миттєвостям» зіпсувати відносини між двома народами.

Водночас він вказав на те, що нині в Європі помітні «різні сигнали, що політика подекуди намагається бути вище єдності, а емоції – вище фундаментальних інтересів народів». Однак саме зараз емоціям точно варто охолонути.

  • Сьогодні Володимир Зеленський провів нараду з керівниками закордонних дипломатичних установ. Він заявив, що Україні вдалося зробити так, щоб минулі політичні сезони в країнах-партнерах були проукраїнськими. За місяць почнеться новий сезон, і за серпень треба підготуватися, щоб і він став проукраїнським

Президент поставив перед послами України п?ять головних орієнтирів. Це формула миру, зброя та санкції, інтеграція України з ЄС і НАТО – безпекові гарантії та політика сусідства, економіка та відновлення і трансформація та українці – в Україні та за кордоном.

Володимир Зеленський також заявив, що Україна має намір провести Глобальний саміт миру восени.

Абсолютна більшість держав і народів світу прагне миру, міжнародного спокою і відсутності створених росією загроз − і 10 пунктів Формули миру відображають саме це важливе завдання.

  • Україна сформулювала плани на майбутню зустріч у Саудівській Аравії за участю радників з національної безпеки та політичних директорів, де обговорюватимуть «Формулу миру» Володимира Зеленського.

За результатами консультацій планується узгодити філософію 10 пунктів української Формули миру (більшість держав вже висловили свою позитивну оцінку та внести окремі конструктивні пропозиції, які сприятимуть виробленню єдиного підходу), а також опрацювати модальності проведення майбутнього Саміту «Формули миру» на рівні лідерів, зокрема час, місце і порядок денний.

Окремим бонусом стане можливість провести багатосторонні та двосторонні переговори з понад 30-ма делегаціями провідних країн Європи, Азії, Африки, Близького Сходу та Латинської Америки.

  • Збройні Сили України офіційно взяли на озброєння десяту модель FPV-дрона.

Цей безпілотник має переконливі ТТХ і новий масштаб виробництва. Кожен такий виріб допоможе зберегти життя наших воїнів.

Цей FPV-дрон, як і інші моделі, збираються в України, але переважно з іноземних комплектуючих. Наступний рівень – виробляти основні комплектуючі в Україні та забезпечити диверсифікацію, щоб гарантувати незалежність та стійкість постачання армії за будь-яких обставин.

  • У Харкові розробили першу вітчизняну машину для підготовки ґрунту до розмінування, яка успішно пройшла сертифікацію.

Харківська розробка – це трактор, який штовхає перед собою змінний каток вагою близько восьми тонн. Перевагою перед закордонними машинами є простота конструкції, порівняно невисока вартість виробництва, обслуговування й ремонту.

Ця машина дозволяє знешкоджувати протипіхотні та виявляти протитанкові міни.

  • В Офісі Генпрокурора заявили, що російські загарбники, яких обвинувачують в особливо тяжких злочинах проти цивільних, на обмін не йдуть.

Якщо особа вчиняла особливо тяжкі злочини, то вона відбуває покарання в Україні й не підлягає обміну.  

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Після певного затишшя російський рубль продовжив падіння, що активізувалося після бунту Пригожина. Сьогодні долар та євро на Мосбіржі переписали рекорди з першого місяця війни.

Долар перевищив 94 рублі, євро дістався 103 рублів. При цьому приплив валюти в економіку впав до рівнів 2005 року.

  • У лісі під Новосибірськом виявлено 67 свіжих безіменних могил. Найімовірніше, у них - загиблі на війні, смерть яких офіційно не визнана.

Користувачі соцмереж активно обговорюють цю новину і припускають, що таких поховань – десятки й сотні по всій країні.

путін говорить про героїв, а насправді тисячі трупів просто утилізують, при цьому суспільство мовчить і підтримує рішення диктатора.

А рідні тих, хто безславно загинув на українській землі, наразі більше переймаються отриманням компенсації за загиблим.

Фактично в рф чітко простежується той процес розлюднення, у якому самі рашисти постійно звинувачують українців.

  • Кремлівський диктатор ще раз продемонстрував свій «непересічний талант» як стратега та економіста: експорт російської нафти впав на чверть після вимоги путіна зменшити знижки.

Індія та Китай скоротили закупівлі майже на 1 млн барелів на добу після того, як нафтовики спробували скоротити знижки на Urals із 30% до 20% до Brent.

  • Найбільший мегапроект «Газпрому» за 40 млрд дол. відклали через санкції.

Будівництво газохімічного комплексу під Петербургом «зсувається» як мінімум на два роки. При цьому влада переконує, що це «абсолютно нормально».

  • З 29 липня по 2 серпня у росії та окупованому Криму громадяни щонайменше 28 разів намагалися підпалити військові комісаріати та інші об'єкти, пов'язані з Міноборони рф. Це наймасштабніша атака на військкомати відтоді, як у вересні 2022 року в росії оголосили мобілізацію.

Видання Meduza підрахувало, що найбільше підпалів сталося в Москві, Петербурзі та Казані, а в Подольську один і той самий військкомат підпалили двічі.

У багатьох випадках затримані палії твердили, що їх обдурили шахраї, які представлялися співробітниками ФСБ.

При цьому багато хто із затриманих вважав, що, підпалюючи військкомати, допомагає ловити реальних злочинців.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • У позові України до Європейського суду із прав людини проти рф щодо політичних вбивств, у якому фігурує і епізод щодо російського опозиціонера Олексія Навального, з’явилися треті сторони – це Польща та Литва.

Щодо цього ЄСПЛ уже констатував за індивідуальними скаргами порушення зі сторони рф у тій частині, що росіяни ліквідовують опонентів на території інших держав і відмовляються проводити розслідування та співпрацювати щодо цього.

  • Президент Чехії Петр Павел дав дозвіл 14 громадянам країни вступити до лав ЗСУ, аби воювати проти росії. Наразі законодавство забороняє чехам служити в іноземних збройних силах без дозволу президента.

Загалом дозвіл мають уже 146 чехів: 132 отримали дозвіл від колишнього президента Мілоша Земана і ще 14 дозволів видав Петр Павел.

  • Видання Politico повідомляє, що на початку наступного тижня США можуть оголосити про передачу Україні нового пакета військової допомоги.

У публікації йдеться, що Київ з нетерпінням чекає на прибуття американських танків Abrams, на які очікують на початку вересня. Є сподівання, що ці танки допоможуть прорвати російську лінію оборони.

  • Головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель прокоментував останні ракетні удари росії проти України.

«росія продовжує авіаатаки на Київ, Одесу та українські порти на Дунаї. Ці цілеспрямовані атаки на українську зернову інфраструктуру погіршують глобальну продовольчу безпеку, піддаючи ризику мільйони найбільш уразливих верств населення».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему

Останні матеріали