2 Серпня 2023
Новини

Зґвалтування підлітками школярки на Закарпатті: розгляд апеляції вдруге переносять

Зґвалтування підлітками школярки на Закарпатті: розгляд апеляції вдруге переносять
Закарпатський апеляційний суд 2 серпня вдруге відклав розгляд справи щодо зґвалтування школярки, за яке суд першої інстанції призначив винним умовний термін.

Про це повідомила юридична компанія «Міллер», адвокати якої представляють інтереси потерпілої дівчини.

6 червня, напередодні першого запланованого засідання, розгляд апеляційних скарг перенесли через нібито хворобу адвоката обвинувачених. Наступне засідання мало відбутися через два місяці.

Тепер, 2 серпня, обвинувачені залучили ще двох адвокатів, яким треба час, щоб ознайомитися з матеріалами кримінального провадження. Причини, з яких адвокатів не можна було залучити раніше, обвинувачені обґрунтували тим, що ніхто не хотів братись за справу, зазначає «Міллер».

У юридичній фірмі вважають, що залучення нових адвокатів використали для затягування розгляду справи. Утім, цього разу суд відклав засідання всього на день, тож розглядати справу мають почати 3 серпня.

«Рано чи пізно причини відкладати будь-який процес незворотньо закінчуються, і розглядати апеляційні скарги доведеться... Наше терпіння настільки безмежне, наскільки безмежне бажання отримати справедливе рішення в цій справі», — пише адвокатка Роксолана Гера.

Нагадаємо, 16 березня Воловецький районний суд Закарпатської області встановив, що троє підлітків вчинили групове сексуальне насильство щодо неповнолітньої дівчинки. Процес вони знімали на телефон, а відео поширили серед учнів школи. Сам злочин стався ще в серпні 2021 року. Постраждала пояснила, що була з хлопцями у дружніх стосунках і до підвалу, куди її покликали, прийшла добровільно. Про подію нікому не розповідала, відчуваючи страх і сором.

Суд визнав хлопців — двох 15-річних братів-близнюків та їхнього 14-річного друга — винними за ч. 3. ст. 153 Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді 5 років ув’язнення. Однак через пом’якшувальні обставини суд звільнив підлітків від відбування покарання з випробуванням зі встановленням іспитового строку на два роки.

Також суд зобов’язав хлопців виплатити по 60 тисяч гривень, а також покрити процесуальні витрати в понад 25 тисяч для кожного. Після такого вироку справа набула розголосу, і омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що взяв її під особистий контроль. Він вбачає у вироку порушення права дитини на захист і справедливе судочинство.

Вища рада правосуддя заявила, що перевірить скарги на суддю Оксану Софілканич, яка розглядала справу й призначила умовний термін трьом підліткам. Також будуть перевірені повідомлення судді про «втручання в її діяльність».

Закарпатська прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою скасувати вирок та ухвалити новий. Місцевий журналіст Віталій Глагола повідомив, що адвокат Масі Найєм готовий зібрати групу адвокатів для захисту дівчини й підготовки апеляції, а телеведуча Маша Єфросініна знайшла для дівчини «одного з найкращих психологів України».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: закарпаття, суд, згвалтування
В тему