1 Серпня 2023
Новини

Найголовніші новини 1 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 1 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

Триває 524 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

  • Протягом доби ворог завдав 1 ракетного, 49 авіаційних ударів та здійснив 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулось 26 бойових зіткнень. На Бахмутському напрямку ворог здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення північніше та західніше Кліщіївки Донецької області.

Також відчувають штурми ворога на Куп'янському, Лиманському та Сватівському напрямку. Сьогодні цілий день там наші захисники відбивають атаки.

  • Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Сьогодні у Міноборони відзначили просування наших воїнів по південному напрямку від Бахмута.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, 1 - по командному пункту та 1 по - зенітно-ракетному комплексу окупантів.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 10 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 4 станції радіоелектронної боротьби, 4 пункти управління, 1 район зосередження озброєння та військової техніки, 5 засобів протиповітряної оборони, 3 райони зосередження особового складу та ще 2 важливих об’єкти ворога.

 

Станом на ранок 1 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 246 690 (+500) осіб,
  • танків − 4 216 (+5),
  • бойових броньованих машин − 8 205 (+17),
  • артилерійських систем − 4 839 (+23),
  • РСЗВ − 699,
  • засобів ППО − 462 (+2),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 311,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 4 027 (+10),
  • крилатих ракет − 1 347,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 7 324 (+32),
  • спеціальної техніки − 718 (+3).

 

  • Упродовж липня українські воїни поставили відразу декілька рекордів у знищенні ворожої техніки та озброєння. Зокрема, було знищено 73 засоби ППО і 138 одиниць спецтехніки. Також демілітаризовано 677 артсистем, 67 РСЗВ, 482 БПЛА. Крім того, спалено 174 танки, 337 бронемашин, 530 одиниць автотехніки тощо.
  • Британська розвідка вважає, що на півдні України найбільшими проблемами для російських командирів, найімовірніше, буде нестача артилерійських боєприпасів, брак резервів і проблеми з особовим складом для оборони.

У цьому регіоні інтенсивні бої продовжують зосереджуватися на двох напрямках. На південь від Оріхова українські війська зосередилися проти 58-ї загальновійськової армії рф. Росіяни борються з бойовою втомою та виснаженням у передових полках, які перебувають у напружених боях понад вісім тижнів.

Далі на схід, на південь від Великої Новосілки, російські війська, що обороняються, стягнуті зі Східного та Південного військових округів. Це створює проблеми з координацією.

Елементи 5-ї загальновійськової армії, ймовірно, перебувають під особливим тиском і відчувають потребу у ротації.

  • За даними Головного управління розвідки, у тимчасово окупованому Криму зростає спротив російським окупантам з боку проукраїнськи налаштованого цивільного населення.

Зокрема, набули систематичного характеру атаки на військові об’єкти із застосуванням «коктейлів молотова». Організаторами та виконавцями більшості з них є саме цивільні громадяни, які підтримують Україну.

Щоб протистояти таким атакам особовий склад ЗС рф переведено в стан високої бойової готовності. Ведеться моніторинг «підозрілих осіб», які потенційно можуть бути причетними до подібних інцидентів.

Українська розвідка стверджує, що дозволено застосування фізичної сили та зброї, проводяться масові затримання, арешти.

  • Рашисти похвалилися знищенням німецького ЗРК IRIS-T своїм безпілотником «Ланцет». Відео влучання виклали в інтернет, однак навіть не спеціалісти чітко побачили, що уражений об’єкт був зроблений із фанери.

Раніше неодноразово повідомлялося, що українські воїни успішно використовують фальшиві цілі, з якими завзято борються росіяни. Саме тому російське командування заявляє, що знищило навіть більше установок HIMARS, ніж є на озброєнні України.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський зранку 1 серпня провів нараду із силовиками і військовими, де заслухав глав ГУР, СБУ та командувачів ЗСУ.

«Ранок почався з важливих доповідей. Міністра Клименка – щодо ситуації та атак по прикордонних областях і нічного удару дронами по Харкову. Ворог атакував Харків п’ятьма «Шахедами». Усі служби на місцях влучання, працюють. Доповідь генерала Малюка – завершення робіт з усунення наслідків обстрілу Кривого Рогу, Херсона. Заслухав Головкома Залужного щодо ситуації на фронті. Також доповіли командувачі Сирський і Тарнавський. Деталі застосування ППО – командувач Олещук. Була й закрита доповідь начальника ГУР Буданова».

  • Відсьогодні, 1 серпня, власники житла, яке було зруйноване внаслідок збройної агресії рф, зможуть подати заяву на отримання компенсації.

Подати заявку можна через застосунок "Дія".

Наразі претендувати на компенсацію за знищене житло зможуть одноосібні власники житла, яке зруйноване через бойові дії після 24 лютого та не підлягає відновленню. Зруйноване житло має бути розміщене на територіях контрольованих Україною.

Водночас уже напрацьовується й окремий механізм, який дозволить українцям, чиє житло знаходиться на тимчасово окупованій території, також отримувати компенсацію.

  • В Україні вже відновили повністю або частково понад 750 медичних закладів, які постраждали від російських атак.

Найбільше – у Миколаївській, Дніпропетровській, Київській, Харківській та Чернігівській областях.

Головна мета – не просто повернути ті лікарні, які були, а зробити якісний крок вперед у медицині після нашої перемоги.

  • Влада продовжує підготовку до зими й працює над відновленням енергетики: генерації, мереж розподілу, теплоелектростанцій, ТЕЦ, котелень. До грудня планується додати в енергосистему 2,9 ГВт потужності.

Водночас триває процес захисту об'єктів від ворожих атак.

Один зі способів захисту – децентралізація генерації. Її мобільність - запорука безпеки. Російські терористи атакуватимуть насамперед статичні великі електростанції, але не зможуть уразити пересувні невеликі об'єкти.

  • Уряд 1 серпня спростив процедури зі встановлення мобільних генерувальних газотурбінних установок і супутньої інфраструктури.
  • Три цивільні вантажні кораблі, що належать грецькій, ізраїльській та турецько-грузинській компаніям, попри російську блокаду в Чорному морі пройшли до одного з українських зернових портів в Ізмаїлі.

Кораблі рухалися з увімкнутими радіотранспондерами, таким чином відкрито демонструючи своє місцеперебування і курс для всіх, хто має доступ до Інтернету та вебсайтів для відстеження суден.

При цьому щонайменше чотири літаки НАТО стежили за кораблями, коли вони прямували до порту.

  • У Києві повністю демонтували герб СРСР зі щита монумента «Батьківщина-Мати», який планується замінити на український тризуб.

Таким чином наша держава позбувається останніх ознак тоталітарного радянського минулого й виконує норми закону про декомунізацію.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Москву цієї ночі знову атакували невідомі дрони, які влучили у багатоповерхівку, де розташовані урядові офіси.

Сьогодні Москва прискорено звикає до повноцінної війни, яка скоро остаточно перейде на територію «авторів війни», щоб зібрати з них усі борги. Усе, що далі відбуватиметься в росії, – об'єктивний історичний процес. Більше невстановлених дронів, більше розвалу, більше громадянських конфліктів і більше війни.

  • За минулу добу, 31 липня, у росії було здійснено 11 спроб підпалити будівлі військкоматів у різних містах країни.

Зокрема йдеться про будівлі в Можайську Московської області, Росоші, Казані, Омську, Санкт-Петербурзі, Подільську, Калузі, Верхньоуральську та Копійську. Майже всі палії заявили, що їм телефонували шахраї.

Серед затриманих — студентка, вчителька, пенсіонер, працівник ресторану. У більшості випадків це були жінки. Вік паліїв — від 22 років до 77.

  • МЗС росії запросило Талібан на дипломатичну зустріч, щоб обговорити боротьбу з тероризмом і наркотрафіком.

Російські дипломати не бачать нічого дивного в таких діях, хоча в самій рф Талібан досі заборонений як терористична організація.

росія з радістю продовжує підтримувати зв’язки з абсолютно людоїдськими режимам, адже по суті сама є такою.

  • У Держдумі рф пропонують заборонити іноземним організаціям, зокрема і структурам ООН, вивчати й давати оцінку стану російської економіки.

Такий крок цілком логічний, адже ніщо й ніхто не повинні заважати диктатору путіну розповідати громадянам рф про «вставання з колін», прориви імпортозаміщення та неймовірну користь санкцій.

  • Путінська пропаганда досі хизується досягненнями Африканського форуму й кричить, що росія – найважливіший для Африки торговий партнер.

У реальності все зовсім не так: частка поставок із росії до країн Африки займає менше 2%, а от із ЄС – 26%.

Путінська пропаганда завжди бреше.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Цього тижня в онлайн-форматі розпочнуться переговори між Україною та США щодо гарантій безпеки, зокрема оборонних зобов’язань.

Як повідомив керівник пресслужби Держдепартаменту США Меттью Міллер, делегацію США представить заступник помічника держсекретаря у справах Європи та Євразії.

  • Україна отримала перші дві самохідні артилерійські установки Zuzana 2, виробництво яких фінансує Данія, Норвегія та Німеччина.

У найближчі місяці оборонна компанія Konstrukta-Defence поставить Україні ще 14 гаубиць, остання з яких має прибути наступного року.

  • Видання Financial Times пише, що США вже уклали угоди з Болгарією і Південною Кореєю про постачання снарядів в Україну та ведуть переговори з Японією про те ж саме.

Зусилля США з надання зброї зосереджені на постачанні більшої кількості снарядів калібру 155 мм. Збільшення поставок прагнуть досягнути за рахунок міжнародних союзників у короткостроковій перспективі, а також через нарощення виробництва в США протягом наступних двох років.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему