25 Липня 2023
Новини

Найголовніші новини 25 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 25 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Триває 517 день повномасштабного вторгнення росії на територію нашої держави з метою знищення українського народу.

  • Протягом доби ворог завдав 1 ракетного та 49 авіаційних ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є постраждалі серед цивільного населення, руйнувань зазнали житлові будинки та інша інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • Протягом доби відбулося близько 20 бойових зіткнень.
  • Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський відвідав бойові бригади на бахмутському та лиманському напрямках, аби скорегувати військові плани.

«У зв’язку зі складною та протилежною обстановкою на Бахмутському та Лиманському напрямках, треба було скорегувати наші плани, послухати командирів, дізнатися про їхнє бачення ситуації, проблеми та прийняти виважені, адекватні рішення. Для мене принципово важливо розуміти, що потрібно командиру та солдату безпосередньо на полі бою і де на даний час у нас найбільш складна ситуація».

  • Під Бахмутом українські військові продовжують утримувати ініціативу й максимально ефективно використовують всю наявну лінійку боєприпасів, наданих міжнародними партнерами, зокрема й касетні боєприпаси.

Завдяки успішним діям наших захисників в районі Андріївки командування поступово витісняє ворога з позицій і створює умови для взяття міста в кільце.

При цьому росіяни безуспішно наступали в районах північно-західніше Оріхово-Василівки, південніше Іванівського та західніше Кліщіївки.

Також українські війська мали успіх на напрямку Старомайорського на південному фронті. Там вони просунулись уздовж лінії фронту від пів кілометра.

Наші захисники закріплюються на досягнутих рубежах. Противник продовжує чинити потужний опір, здійснює переміщення своїх підрозділів, застосовує резерви.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, авіація сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Також, наші захисники знищили ворожий гелікоптер Ка-52, 5 ударних БпЛА противника типу «Шахед-136» і 2 розвідувальні БпЛА оперативно-тактичного рівня.

  • Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 7 артилерійських засобів на вогневій позиції, 2 станції радіоелектронної боротьби та 2 зенітно-ракетних комплекси рашистів.

 

Станом на ранок 25 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 243 220 (+600) осіб,
  • танків − 4 174 (+12),
  • бойових броньованих машин − 8 131 (+13),
  • артилерійських систем − 4 705 (+30),
  • РСЗВ − 698 (+1),
  • засобів ППО − 454 (+2),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 310,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 977 (+14),
  • крилатих ракет − 1 307,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 7 194 (+12),
  • спеціальної техніки - 703 (+5).

 

  • Безпілотники від «Армії дронів» за тиждень уразили понад сотню одиниць російської техніки різного призначення.

До списку знищеної техніки увійшли, 57 різних бронемашин - 21 танк і 36 одиниць іншого типу, 5 гармат, 3 системи ППО, 23 автомобілі, 12 радіотехнічних систем тощо.

Також з 17 по 24 липня дронами вдалося уразити 76 російських військових.

До звіту увійшли дані роти Нацгвардії, підрозділу СБУ та 15-ти рот ЗСУ.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський 25 липня провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком і розповів про необхідність захистити Одесу.

«Ми мусимо захистити Одесу. Україна потребує термінового посилення ППО для захисту історичної спадщини та продовження Чорноморської зернової ініціативи».

Також під час телефонної розмови Володимир Зеленський і Сунак обговорювали оборонну співпрацю і перебіг українських наступальних операцій.

Глава держави передав прем’єру інформацію про актуальні оборонні потреби України.

  • Сили оборони України продовжать завдавати удари по окупованому росіянами Криму та Кримському мосту, оскільки це потрібно, щоб зруйнувати логістику ворога. Це законні цілі для ЗСУ.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

«Всі ці цілі є офіційними, тому що (удари по них) зменшать спроможність росіян воювати проти нас і допоможуть врятувати життя українців…

Це нормальна тактика – руйнувати логістичні маршрути ворога, щоб зупинити його можливості отримати більше боєприпасів, палива, продовольства і так далі. Тому ми будемо використовувати цю тактику проти них».

При цьому міністр наголосив, що сама росія діє як держава-терорист, обстрілюючи мирне населення України. Зокрема це підтверджується й останніми атаками на Одеську область після виходу рф із зернової угоди.

  • Україна досягла домовленості з донорами про виділення 244 млн доларів та спецтехніки на потреби гуманітарного розмінування.

Вказану суму сумарно виділять США, Євросоюз, Японія, Німеччина, Велика Британія, Норвегія, Швеція, Італія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада, Австрія, Швейцарія, Корея та Фонд Говарда Баффета.

  • Сьогодні з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії виділено чергові 3,5 млрд грн громадам Київської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Сумської, Чернігівської, Харківської та Херсонської областей. Це кошти на відбудову зруйнованих житлових будинків, шкіл, дитсадків, лікарень.

Ще 3,3 млрд грн спрямовано на реалізацію в поточному році експериментального проекту комплексного відновлення населених пунктів за принципом «відбудувати краще, ніж було». Ідеться про населені пункти Бородянка на Київщині, Тростянець на Сумщині, Циркуни на Харківщині, Посад-Покровське на Херсонщині та Ягідне на Чернігівщині. Загальна вартість усіх проектів складе майже 10 млрд грн. Роботи там уже ведуться.

  • Банківська система в Україні адаптувалася до нових умов і залишається стабільною, у зв'язку з чим в Національному банку готуються до скасування пруденційних послаблень та подальшого впровадження регуляторних вимог.

Наразі банківська система зберігає високу ліквідність та прибутковість.  

Оприлюднення оновленої стратегії та її публічна презентація відбудуться наприкінці серпня.

  • Головне управління розвідки України роздобуло й опублікувало закриту доповідь так званого «спільного координаційного центру» для вищого воєнно-політичного керівництва росії, де звітували про перешкоджання дії зернової угоди.

Текст документу присвячений технологіям, які застосовувалися для перешкоджання реалізації роботи зернового коридору і в підсумку призвели до остаточного розриву угоди.

Так званий «спільний координаційний центр» бачив своїм головним завданням максимальне зменшення об’єму зерна, яке вивозилося в межах зернової угоди.

Заходи зі зриву зернової угоди були розбиті на декілька етапів.

В українському відомстві вважають, що документ свідчить, що всі дії по зриву Зернової угоди – частина єдиного заздалегідь розробленого плану, а цілеспрямований обстріл української портової інфраструктури лише черговий крок в його реалізації.

 

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Путінський режим знову обманув росіян, пообіцявши підняти призовний поріг із 18 до 21 року, однак у підсумку сьогодні Держдума схвалила підвищення призовного віку з 18 до 30 років.

Крім того, законодавці підвищили в 10 разів штрафи за неявку до військкомату з 1 жовтня 2023 року, а також ухвалили поправку про негайну заборону виїзду з РФ для призовників з моменту вручення або розміщення повістки.

При цьому депутат Картаполов пояснив такі зміни тим, що закон написаний «під велику війну, під загальну мобілізацію».

Фактично з думської трибуни вперше за довгий час прозвучало хоч щось схоже на правду. Нинішній російський тоталітарний режим уже не приховує, що готовий воювати до останнього росіянина, інакше буде поразка, яка неминуче призведе до зміни влади в державі й розпаду країни.

  • The Washington post із посиланням на власні джерела пише, що путіна попередили про ймовірну підготовку заколоту за 2-3 дні до його початку. Однак коли повстання почалось, він був «паралізований».

За словами джерел, коли повстання почалось, путін більшу частину дня (24 червня) не віддав жодного наказу.

Це свідчить про страх путіна перед прямим протистоянням з польовим командиром, який протягом десятиліття користувався підтримкою в російському безпековому істеблішменті.

Не маючи чітких наказів, місцеві військові та силові структури прийняли рішення не намагатися зупинити добре озброєні загони.

«З нашої точки зору, це найбільша ознака нездорової ситуації всередині росії. Авторитарна система сформована таким чином, що без дуже чіткої команди від керівництва люди нічого не роблять. Коли керівництво перебуває в сум'ятті і безладі, така ж ситуація на місцевому рівні і навіть гірша».

  • Російські так звані «ліберали» все частіше демонструють своє імперське шовіністичне нутро в тих питаннях, що прямо чи опосередковано стосуються України.

Сьогодні російський «опозиціонер» Алєксєй Навальний, який сидить у колонії за наказом путіна, узявся захищати міжнародного терориста і воєнного злочинця Ігоря Гіркіна-Стрєлкова.

На думку Навального, що Стрєлкова зараз затримали незаконно, «за критику влади». Тобто людина, проти якої в суді Гааги є свідчення у причетності до збиття пасажирського лайнера рейсу МН17, начебто є «політв’язнем».

Російська так звана «опозиція» постійно ганьбиться як у межах своєї держави, так і на міжнародній арені, проте досі вона не опускалася до рівня виправдання терористів. І ось пробито чергове «дно».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Європейська комісія оголосила про виділення Україні чергового траншу макрофінансової допомоги розміром 1,5 мільярда євро.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн також засудила російські удари по українській інфраструктурі для зберігання та експорту зерна.

«Поки росія продовжує свою безжальну війну, ми продовжуємо підтримувати Україну. Сьогодні ми виплатили ще 1,5 млрд євро, щоб допомогти державі функціонувати та відновити інфраструктуру».

  • Румунія вирішила приєднатися до декларації країн G7 на підтримку України, представленої на полях саміту НАТО у Вільнюсі, що є рамковим документом щодо «гарантій безпеки» для України.

Також наші сусіди засудили нещодавні російські атаки по цивільному населенню та річковій і морській інфраструктурі на півдні України.

  • Один із найбільших швейцарських банків Julius Baer попередив клієнтів, які живуть у росії, про майбутнє закриття їхніх рахунків.

Банк повідомив клієнтів, що всі ділові відносини з ними буде припинено не пізніше 31 грудня.

Усі угоди й контракти - наприклад, кредитні договори, - будуть припинені з 30 вересня. Після цього банк надаватиме лише обмежені послуги. До того ж із 1 серпня банк введе кілька додаткових комісій.

  • ЄС і Норвегія підписали сьогодні угоду про другий транш добровільного фінансового внеску Норвегії до Європейського фонду миру для постачання військової допомоги Україні.

Норвегія виділила кошти спеціально на постачання боєприпасів та запасних частин для танків Leopard 2.

  • Прем’єр Японії Фуміо Кішіда доручив правлячим партіям прискорити обговорення щодо пом’якшення суворих правил країни щодо експорту військового обладнання, оскільки уряд прагне зміцнити вітчизняну оборонну промисловість і розширити підтримку України в її боротьбі з росією.

На початку липня робоча група склала доповідь з цього питання, у якій говориться, що вони погодилися з тим, що Японія може експортувати автомобілі та судна, оснащені летальною зброєю для небойових цілей, до країн, з якими вона співпрацює у питаннях безпеки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему