24 Липня 2023
Новини

Найголовніші новини 24 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини  24 ЛИПНЯ 2023 РОКУ

Триває 516 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави.

  • Протягом доби ворог завдав 1 ракетного та 58 авіаційних ударів, здійснив понад 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є жертви серед дітей та цивільного населення, руйнувань та пошкоджень зазнала портова інфраструктура та пункти зберігання зерна на півдні України, житлові будинки й інша інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулося 23 бойових зіткнення.

  • У Міноборони наголошують, що за минулий тиждень наші захисники просунулись на 12 та 4 кілометри на Південному та Бахмутському напрямках.

«На південному фронті за час наступу звільнили більше 192 кв. км території. Українські війська продовжують ведення наступальної операції на декількох ділянках».

На Бахмутському напрямку за час наступу ЗСУ звільнили близько 35 кв. км території, а минулого тижня - близько 4 кв. км. Ключові бої тривають в районі Кліщіївки, Андріївки, Курдюмівки.

  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, російські загарбники продовжують чинити мародерство на тимчасово окупованій території України. Зокрема, в населеному пункті Миронівський Донецької області, з 10 липня встановлено прибуття окупантів з підрозділу росгвардії «Ахмат», які примусово виселяють місцевих мирних жителів з їхніх будинків на вулицю та самовільно заселяються до житла. Також, вищезгадані представники російських окупаційних військ масово займаються мародерством, що викликає хвилю невдоволення серед цивільних людей.
  • Російські окупанти продовжують використання цивільної медичної інфраструктури тимчасово захоплених населених пунктів для надання медичної допомоги своїм пораненим військовослужбовцям. У населеному пункті Раденськ Херсонської області, російські військовослужбовці облаштували територію місцевого дитячого садочка під польовий шпиталь. Там, на лікуванні, перебувають десятки поранених окупантів.
  • Авіація сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника. Протягом доби нашими захисниками було знищено 3 ударних БпЛА противника типу «Шахед-136».
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 пункти управління, 3 засоби протиповітряної оборони, 9 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 4 станції радіоелектронної боротьби окупантів.

 

Станом на ранок 24 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 242 620 (+660) осіб,
  • танків − 4 162 (+11),
  • бойових броньованих машин − 8 118 (+13),
  • артилерійських систем − 4 675 (+17),
  • РСЗВ − 697,
  • засобів ППО − 452 (+1),
  • літаків − 315,
  • гелікоптерів − 310,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 963 (+5),
  • крилатих ракет − 1 307 (+9),
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 7 182 (+10),
  • спеціальної техніки - 698 (+2).

 

  • Окупаційна «влада» Криму заявила про влучання невідомих безпілотників у склад боєприпасів у Джанкойському районі.

Після масштабної детонації окупанти призупинили рух залізницею в Джанкойському районі та автомобільною трасою Джанкой-Сімферополь.

Крім того, вони вирішили евакуювати населення довколишніх сіл у радіусі 5 кілометрів від місця вибуху.

Також російські ЗМІ повідомляють, що на складі, який горів 22 липня у Красногвардійському районі, зберігалися 3 тисячі тонн артилерійських боєприпасів.

  • Українські розвідники і прикордонники відстежують пересування «вагнерівців» у Білорусі й заявляють, що наразі немає небезпеки повторного вторгнення росіян через північний кордон.

У ДПСУ вважають, що нагнітанням ситуації і на кордоні з Білоруссю, і на кордоні з країною-агресором у межах Чернігівщини, Сумщини, Харківщини ворог намагається стримати Сили оборони України, демонструючи певну присутність для того, щоб Україна тримала необхідну кількість своїх сил і не перекинула їх на більш важливі напрямки, де ведуться такі повномасштабні бойові дії.

Зазначається, що зараз північний кордон України із Білоруссю постійно укріплюється, там зводять фортифікаційні споруди й мінують територію, а от укріплювати лінію кордону Чернігівської, Сумської та Харківської областей із Росією дуже складно, оскільки територія перебуває під постійними обстрілами.

  • Експерти Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що операції Сил оборони України зі знищення російських військових цілей у тилу окупованих територій призводять до істотного погіршення матеріально-технічного забезпечення військ рф та знижують їхні можливості вести бойові дії на фронті.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів нараду щодо експорту української агропродукції.

«Віримо в домовленості з Європейською комісією, але готуємося до будь-якого розвитку подій», - зауважив Президент.

За його словами, неприпустима ситуація блокування експорту суходолом після 15 вересня, коли припиняють діяти відповідні обмеження.

«Ми тримаємо зв'язок з усіма зацікавленими сторонами, щоб знайти рішення, яке всіх влаштовуватиме».

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав марними спроби путіна посварити Україну з Польщею.

Міністр наголосив, що наміри путіна «вбити клин» між Києвом і Варшавою –такі ж марні, як і його невдале вторгнення в Україну.

«На відміну від росії, Польща та Україна зробили висновки з історії, та завжди стоятимуть разом проти російського імперіалізму і неповаги до міжнародного права».

Міністр також поширив заяву МЗС Польщі, у якій зазначено, що «історичні інсинуації російської влади» свідчать про «глибоко вкорінений ревізіонізм та імперіалізм росії».

  • В областях сформували 312 мобільних вакцинальних бригад для проведення щеплень проти кору.

Наразі в Україні понад 260 тисяч дітей потребують надолужити щеплення проти кору в ході вакцинальної кампанії. Це діти віком від 2 до 16 років. Одна дитина, яка захворіла на кір, може інфікувати 7-9 дітей, які не мають імунітету. Тож зараз батькам варто подбати про імунітет дітей та наздогнати щеплення у будь-який зручний спосіб.

  • В «Енергоатомі» заявили, що попри підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС, ситуація залишається стабільною та контрольованою.

Станом на 24 липня фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі – наразі він становить 16,36 м. Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, - 10,93 м.

  • Протягом січня-червня 2023 року Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) відшкодував вкладникам банків, що перебувають в управлінні Фонду, 1,8 млрд грн.

Зокрема, у червні 2023 року Фонд відшкодував вкладникам 40,2 млн грн.

Відповідно до законодавства, на час дії в Україні воєнного стану та протягом трьох місяців після його скасування чи припинення, запроваджено 100% гарантії за банківськими вкладами.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Починаючи від 24 лютого 2022 року відтік капіталу з росії сягнув рекордних $253 млрд.

За 2022 рік із росії «пішло» $239 млрд, що учетверо більше, ніж в 2021 році.

У першій половині цього року відтік склав додаткові $27 млрд. Темпи відтоку капіталу досягли 13% ВВП і побили усі можливі рекорди.

  • Воєнні злочинці в рф бояться кримінального переслідування за все те, що вони скоїли в Україні, тому намагаються всіма способами забезпечити собі уникнення відповідальності. Однак виходить у них це не дуже добре.

У Держдумі підготували закон про покарання для іноземних юридичних та фізичних осіб за участь у розслідуваннях, які «суперечать інтересам росії».

З таким же успіхом російські депутати можуть ухвалити закон, за яким заборонять рух Місяця по орбіті. Вони досі не розуміють, що міжнародне право діє незалежно від російського законодавства й рано чи пізно злочинці сядуть на лаву підсудних.

  • Підконтрольні Кремлю ЗМІ та новинні агенції отримали розпорядження обмежити повідомлення про демографічну кризу в росії.

За словами інформованих джерел, заборона стала особливо жорсткою в останній місяць: від журналістів вимагають припинити висвітлювати в негативному ключі навіть офіційну статистику Росстату.

Її останній реліз, що охоплює період за січень-травень 2023 року, показав, що кількість народжень дітей у країні скоротилася на 1,2% рік до року, до 511,7 тисяч. А відносний рівень народжуваності – 8,5 дітей на 100 тисяч осіб населення – опустився до мінімуму з 1999 року.

  • Розвідка Великої Британії вважає, що росія посилено проводить військову підготовку серед дітей, щоб розвивати в них культуру воєнізованого патріотизму.

Зокрема, у росії школярів планують навчати стрільбі з автомата, навичкам поводження з ручними гранатами і наданню першої медичної допомоги.

Усе це стане обов’язковим з 1 вересня 2023 року для учнів 10 і 11 класів.

«Посилений акцент росії на військовій підготовці дітей є здебільшого спробою культивувати культуру воєнізованого патріотизму, а не розвивати справжні військові здібності. Однак додавання навичок керування БПЛА підкреслює, що росія визначила використання тактичних БПЛА в Україні як сталий компонент сучасної війни».

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Іспанія відправила в Україну нову партію танків Leopard, "швидких", броньованих авто, вантажівок та різні види боєприпасів.

Нині з порту Сантандер вийшло судно з військовими та гуманітарними вантажами, яке прямувало в Україну. Очікується, що всі матеріали можуть бути доставлені ЗСУ на початку серпня.

  • У Литві підтримали трирічний план допомоги Україні.

Документ передбачає не лише постачання військової техніки, яка є у Литви, але й нової, закупленої; а також навчання українських військових та їх реабілітацію в Литві.

  • США перекрили один із останніх доступних росіянам каналів із виведення коштів за кордон, тепер він вирушає на звалище історії. Банки країн близького зарубіжжя масово оголошують про відмови приймати платежі з рф через систему «Юністрим», банк-оператор якої наприкінці минулого тижня потрапив під блокуючі санкції США.

Перекази за кордон через «Юністрим», яка до війни забезпечувала до 40% таких операцій та була одним із лідерів ринку, призупинили вже декілька фінустанов.

  • Міноборони Німеччини підтвердило, що в Польщі створять сервісний центр для ремонту танків Leopard 2, які були пошкоджені на війні в Україні.

У німецькому Міноборони назвали німецько-польські зусилля з організації ремонтного центру успішними.

Також не виключається, що в подальшому за межами Німеччини можуть ремонтувати й танки Leopard більш сучасних модифікацій – 2A5 та 2A6.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу
В тему